OTKRIVAMO

Lani spriječeni hakerski napadi na MORH i MVP, neslužbeno smo doznali tko stoji iza ‘akcija‘!

SOA je, između ostalog, optuživana da podmeće požare u Beogradu ili da je Luka Modrić plaćao hrvatskog špijuna u Srbiji
 Science Photo Library/Sciencephoto/Profimedia

“Sigurnosna situacija u Hrvatskoj je stabilna. Trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali destabilizacije sigurnosnih prilika”, stoji u najnovijem, šestom Javnom izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije za 2019. i 2020. godinu.

Iako se mogućnost napada nikada ne može isključiti, SOA u izvješću navodi kako je “teroristička prijetnja na teritoriju RH i dalje niska”. No, u izvješću se posebno naglašava opasnost od sofisticiranih kibernetičkih napada na nacionalnu kritičku infrastrukturu i državne institucije koji eksponencijalno rastu širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

“Hrvatska je, posebno kao članica NATO-a i EU, meta državno sponzoriranih kibernetičkih napada koji su planirani, napredni i ustrajni”, stoji u izvješću.

Sofacy i Turla

Prošle godine djelatnici SOA-e detektirali su i zaustavili pet takvih sofisticiranih državno sponzoriranih kibernetičkih napada, među kojima su bili i napadi na Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane. Neslužbeno doznajemo kako su iza tih napada stajale ruske obavještajne službe, odnosno Rusija, koje za takve napade koriste dvije hakerske skupine. Jedna skupina je Sofacy, koju koristi vojna obavještajna služba GRU, a druga je Turla, koju koristi ruska civilna obavještajna služba FSB. S obzirom na mete napada, može se zaključiti da su ove dvije hakerske skupine pokušale napasti dva hrvatska ministarstva. Upravo zbog organizacije kibernetičkih napada na više institucija u državama Europske unije Vijeće EU je 30. srpnja ove godine uvelo sankcije, među ostalim i protiv ruske vojne obavještajne službe GRU, a Sjedinjene Američke Države su objavile i potjernicu za sedmoricom hakera koje se sumnjiči da su dio hakerskog tima GRU-a.

image
"Naše izvješće potvrđuje da je RH sigurna i stabilna demokracija te da, uz sve sigurnosne izazove s kojima se suočavamo, trenutno ne postoje naznake ozbiljnijeg narušavanja nacionalne sigurnosti i ustavnog poretka", rekao je Daniel Markić, ravnatelj SOA-e
Goran Mehkek/Cropix

Luka Modrić

Ove napade na hrvatska ministarstva otkrili su djelatnici novog Centra za kibernetičke tehnologije koji je SOA uspostavila prošle godine. U izvješću se navodi da je pomoću mreže senzora smještenih u institucijama koje se štite omogućeno otkrivanje sofisticiranih kibernetičkih napada u najranijim fazama u bilo kojem segmentu kibernetičkog prostora. Od uspostave Centra do danas dnevno se registrira nekoliko stotina tisuća sigurnosno indikativnih događaja koji se potom detaljno analiziraju, stoji u izvješću.

U dokumentu se upozorava da je Hrvatska predmet obavještajnog djelovanja stranih država u sklopu kojeg se odvija informacijsko djelovanje prema Hrvatskoj korištenjem medija za plasiranje lažnih vijesti.

To se prije svega odnosi na dio medija u Srbiji koji konstantno plasiraju lažne vijesti o hrvatskom obavještajnom djelovanju u Srbiji. Pa je tako SOA, među ostalim, optuživana da podmeće požare u Beogradu ili da je Luka Modrić plaćao hrvatskog špijuna u Srbiji.

U izvješću se navodi i da pojedine strane službe koriste hrvatski teritorij za obavještajno djelovanje prema trećim državama. Iako se izrijekom ne spominje, tu se misli na susrete pukovnika ruske Federalne sigurnosne službe Igora Egorova s njegovim suradnikom,”krticom” iz ukrajinske tajne službe general bojnikom Valerijem Šaitanovom u Puli.

Ilegalne migracije

Osim kibernetičkih napada, kao glavne potencijalne prijetnje sigurnosti u Hrvatskoj navode se organizirani kriminal, ilegalne migracije, povratak pripadnika terorističkih islamističkih grupa u Hrvatskoj susjedne države. Tako se u izvješću navodi da je intenzivirana suradnja pripadnika domaćih s regionalnim kriminalnim skupinama, što uključuje i međusobnu razmjenu i angažiranje članova skupina iz susjednih zemalja za izvršenje kaznenih djela na svom području. Upozorava se na nastavak brutalnih likvidacija suprotstavljenih skupina te da postoji opasnost da se dio tih obračuna dogodi i na teritoriju Hrvatske. Također se podsjeća kako je tzv. balkanska ruta glavna ruta za dovoz heroina u Europu, kao i za marihuanu.

U izvješću se navodi i kako su djelatnici SOA-e prošle godine obavili najviše provjera u postupku rješavanja statusnih pitanja stranaca i državljanstava - 76.637, što je 10 tisuća više nego godinu dana ranije. Također se povećao broj sigurnosnih provjera, kojih je obavljeno 6241, a provedene su i 24.000 sigurnosnih provjera za osobe koje su imale neposredan pristup štićenim osobama, objektima i prostorima.

Povratak boraca ISIL-a

Iz Sirije se vratilo 136 osoba u regiju

U izvješću se ponovno upozorava kako je povratak boraca ISIL-a u njihove matične europske države rizik za sigurnost.

Tako se navodi da se u Hrvatskoj susjedne jugoistočne države vratilo 136 osoba iz Sirije, od kojih je najmanje 12 boraca ISIL-a.

Prema podacima SOA-e četiri žene koje imaju i hrvatsko državljanstvo, a otišle su na područje pod kontrolom ISIL-a, i dalje su u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga u Siriji.

U izvješću se upozorava kako je za Hrvatsku jedan od sigurnosnih rizika u kontekstu migracijskih kretanja preko hrvatskog teritorija i tranzit stranih državljana za koje postoje indicije da podupiru ili simpatiziraju terorističke aktivnosti.

Tako se navodi da je balkanska ruta postala glavna ruta za dolazak većine migranata u EU. Ta ruta već nekoliko godina prolazi iz Srbije prema zapadnoj Bosni i Hercegovini, odakle migranti pokušavaju ući u Hrvatsku i proći dalje prema zapadnoj Europi.

Prema službenim podacima Frontexa na balkanskoj ruti prošle godine zabilježene su 82.000 ilegalnih migranata, dok ih je godinu dana ranije bilo 56.500.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:56