BIO JE PRAVOSLAVAC

LEGENDARNI GOLMAN HAJDUKA Je li slavni Vladimir Beara pokopan na katoličkom groblju protiv svoje volje?

Beogradske novine navode da je pokapanjem na katoličkom groblju na splitskom Lovrincu prekršena volja pravoslavca Vladimira Beare
 CROPIX

Iako je za života bio aktivni vjernik pravoslavne vjeroispovijesti i redovito obilazio manastire, legendarni splitski golman Vladimir Beara pokopan je prije godinu dana na katoličkom groblju Lovrinac, uz tri katolička svećenika. Svećenici Eparhije dalmatinske tvrde da je to napravljeno protiv volje legendarnog sportaša, no navode da obitelji ništa ne zamjeraju jer - kažu - bitno je da pokojnik ima svoj mir. Priču su ipak objavile beogradske Večernje novosti, koje su ustvrdile da je obitelj na taj način grubo prekršila volju pokojnika.

Udarac buzdovanom

- Istina je da sam ja odlučila pokopati Bearu na Lovrincu i to je moje pravo. Tko bi trebao odlučiti ako ne supruga, ja koja sam uz njega bila cijelo vrijeme bolesti? Procijenila sam da je tako bolje - rekla nam je Jadranka Beara, supruga pokojnog sportaša. Uznemirili su je navodi iz Srbije, no kaže da za sve što je učinila postoje dobri razlozi. Novosti se, naime, pitaju zašto Beara nije pokopan u svojoj grobnici u zaseoku Beare kod Zelova nedaleko od Sinja. Tamo je impresivna grobnica koju je izgradio za života, a u blizini je i manastir Dragovići koji je često obilazio.

- Kada smo se prošle godine suprug i ja vraćali iz toplica, već je bio vrlo loše. Tada sam otišla u Zelovo i rekli su mi da imaju lošu vijest za mene. Kazali su da je led oštetio grobnicu, a kada sam došla na grob, jasno se vidjelo da led nije mogao napraviti takvo oštećenje. Očito je to netko uradio alatom, buzdovanom ili nečim sličnim. Nisam htjela tamo pokopati supruga, eventualno ću njegove pokojne roditelje premjestiti u taj grob - rekla nam je Jadranka Beara, dodavši da je odluku o Lovrincu donijela i kako bi, jednoga dana, mogla počivati u miru kraj svog supruga.

Dodala je da u Zelovu ima mnogo dobrih ljudi, ali i onih koji nisu dobronamjerni i s kojima nije htjela ulaziti u bilo kakve sukobe.

Susret prije smrti

Proslavljeni Hajdukov golman preminuo je 11. kolovoza prošle godine, a pokopan je dva dana poslije. Na ispraćaju je bio vrh društvene i sportske scene na čelu s najvišim dužnosnicima Hrvatskog nogometnog saveza. Svećenici Eparhije dalmatinske iznenadili su se kada smo im rekli da su Večernje novosti objavile tekst u kojem ih citiraju.

- Nisam razgovarao s njihovim novinarima - rekli su nam, u dva odvojena razgovora, protojerej stavrofor Eparhije Nikola Škorić i protojerej Slavoljub Knežević. Potonji je, nakon što je pročitao tekst, rekao da su novinari izvukli rečenice iz njegova teksta o Beari objavljenog na stranicama Eparhije u povodu njegove smrti.

U tom je tekstu, naslovljenom “Posjet Vladimiru Beari”, protojerej Slavoljub opisao svoj susret s Bearom godinu dana prije njegove smrti. Opisao je kako se golman svakoga dana moli svetoj Petki.

Volio svetu Petku

“Tijekom našeg razgovora, predao sam mu poklon (ikonu-diptih Presvete Bogorodice i majke Paraskeve), čemu se veoma obradovao. Rekao mi je da mu je to najdraži poklon od svih koje je dobio, naročito zbog svete Petke, koju mnogo voli i kojoj se stalno moli. Vidno radostan zbog poklona, izvadio je lančić koji nosi oko vrata, skromnu špagicu s malom ikonicom svete mati Petke. To je opet, s druge strane, oduševilo mene”, piše protojerej Slavoljub, koji je i za Jutarnji potvrdio da je Beara bio praktični vjernik.

- Činjenica je da je Vladimir Beara bio veliki vjernik, pravoslavac i često je hodočastio u manastire, naročito je volio svetu Petku kojoj je bio i zavjetovan jer mu je kao djetetu spasila život. Ne znam zašto nas pravoslavne svećenike nitko nije zvao, a bili su katolički svećenici. Sigurno je da bi on volio biti pokopan u skladu sa svojim običajima. No, sada nema smisla pretresati mu kosti. Bitno je da počiva u miru i da je dostojanstveno pokopan - zaključio je protojerej Slavoljub Knežević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 01:04