MIROVINSKA GRANICA

Lesar: Zašto do 65. ne bi radile i sutkinje i zastupnice?!

 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Saborske zastupnice, ministrice, sutkinje Ustavnog suda protuustavno su privilegirane kad je riječ o dobi za odlazak u mirovinu, odnosno one će i ubuduće moći odlaziti u mirovinu pet godina ranije od muškaraca.

To je protuustavno

Sabor je, podsjetimo, promijenio Zakon o mirovinskom osiguranju u dijelu koji se odnosi na izjednačavanje dobi za odlazak u mirovinu. No, Zakon o pravima dužnosnika, kao i Zakon o Ustavnom sudu i dalje imaju odredbe prema kojima žene mogu u mirovinu sa 55 godina umjesto 60, koliko moraju imati muškarci, iako je to, prema tumačenju Ustavnog suda - protuustavno. Podsjetimo, Ustavni sud je 2007. donio odluku prema kojoj treba uvesti iste starosne uvjete za odlazak u mirovinu jer “Ustav propisuje da svatko u Hrvatskoj ima prava i slobode neovisno o spolu”. Stoga se upravo na tu odluku Ustavnog suda i Vlada pozivala kada je ljetos predložila izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Ukinite odredbu

Hrvatski laburistiti podnijeli su ustavnu tužbu kojom traže da se u Zakonu o pravima zastupnika i Zakonu o Ustavnom sudu ukine odredba koja omogućuje da žene mogu u mirovinu pet godina ranije.

- Neprihvatljivo je da se rodno izjednačavanje odnosi na sve građane osim na one koji zakone donose - kaže Dragutin Lesar, čelnik Laburista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:08