MILANOVIĆEVE REFORME

EKSKLUZIVNO Otkrivamo kako izgleda SDP-ov plan za hrvatske umirovljenike!

Autor reforme Vidović: Cilj nam je umirovljenike izvući iz zone siromaštva i mirovine s aktualnih 41 posto povećati na najmanje 45 posto prosječne plaće
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Osvoje li vlast na parlamentarnim izborima, koalicija na čelu sa SDP-om napravit će do početka 2013. sveobuhvatnu mirovinsku reformu.

Trenutno zamrznute mirovine 1,2 milijuna umirovljenika SDP bi usklađivao čak triput godišnje: dvaput kao i dosad klasičnim indeksiranjem u ožujku i rujnu, a u veljači ili ožujku mirovine bi dodatno usklađivali s rastom BDP-a.

Neki rade i 50 godina

- Cilj nam je umirovljenike izvući iz zone siromaštva i mirovine s aktualnih 41 posto povećati na najmanje 45 posto prosječne plaće, kako je to bilo kada smo u studenome 2003. odlazili s vlasti. Zato ćemo uvesti treće usklađivanje. Koliko će ono iznositi, još nije odlučeno, ali umirovljenici će, uz dva polugodišnja, zasigurno dobiti i godišnje usklađivanje - otkriva Davorko Vidović, autor SDP-ove mirovinske refome.

SDP-ov mirovinski strateg najavljuje i uvođenje instituta pune mirovine. Prvenstveno zbog onih radnika i radnica koji počinju raditi sa 17 godina i od 65. rođendana i pune starosne mirovine dijeli ih gotovo 50 godina rada.

Dugotrajne uplate

Riječ je o mogućnosti da svaki radnik ili radnica s napunjenih 40 godina staža može u punu mirovinu, bez penalizacije, bez obzira na to imaju li ili ne 65 godina života (takvih umirovljenika trenutno ima 18,23 posto). Oni koji prikupe 40 godina staža imali bi pravo i na “zajamčenu mirovinu”, odnosno početnu mirovinu u iznosu 70 posto plaće koju su primali. Iako zvuči kao ogroman novac, taj profil umirovljenika već sada ima mirovinu u iznosu od 59,67 posto plaće koju su primali. Izdanim mirovinama za 40 godina staža SDP želi stimulirati dugotrajno uplaćivanje doprinosa, a ne rad nakon 65. godine života, što favoriziraju novele mirovinskog zakona koji je napravila Vlada HDZ-a.

- Nije isto kad netko uplaćuje 40 godina doprinose pa ode u mirovinu sa 57 ili 58 godina ili ako netko do 45 godine ostane doma odgajati djecu, a kad djeca odrastu, onda počne raditi. Prema sadašnjem zakonu, osoba sa 40 godina staža i 58 godina života primat će umanjenu “prijevremenu” mirovinu, dok će netko sa 15 godina staža i 65 godina života imati pravo na puni iznos starosne mirovine. To naprosto nema smisla - tvrdi Vidović. Ipak, od ukidanja trajne penalizacije prijevremenog umirovljenja, barem zasad, nema govora.

Blaža penalizacija

- Penalizaciju ćemo ublažiti, ali bojim se da naš mirovinski sustav ne bi izdržao da se penalizacija ukine kad umirovljenik navrši godine za starosnu mirovinu. O tom pitanju još ćemo se morati konzultirati s našim partnerima iz HSU-a koji traže upravo to da se penalizacija prijevremenih mirovina ukida s ostvarivanjem uvjeta za starosnu mirovinu - otkriva Vidović.

Umirovljeničke udruge ovih dana od Vlade traže da omoguće udovicama i udovcima da primaju pola ili najmanje trećinu mirovine svojih preminulih partnera. Na taj zahtjev ni SDP neće moći pozitivno odgovoriti zbog manjka novca u sustavu.

Kad je riječ o neodrživosti mirovinskog sustava, Vidović nudi zanimljivu računicu koja se itekako kosi s Vladinom jadikovkom od oko 16 milijardi kuna godišnjeg minusa u mirovinskom sustavu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:45