BRANISLAV ŠUTIĆ

LIČKI MOĆNIK SA STO ŽIVOTA Dobio otkaz na Plitvicama jer nije dolazio na posao, a na Veleučilištu zbog vrijeđanja. Sada se u obje institucije vratio

 
Branislav Šutić
 Robert Fajt / CROPIX

Kosinjski mačak sa sto života – tako u Lici kažu za Branislava Šutića, osebujnog HDZ-ovca, šefa stranačke organizacije u Otočcu i profesora čiju je karijeru obilježio niz skandala – otkazi, sudske tužbe, prekršajne prijave, napadi na prodekana, plagiranje... Šutić, poznat u svom kraju i po nadimku Žuti, do sada je sve afere “preživio”. Štoviše, u dvije institucije u kojima je dobio otkaz – Nacionalni park Plitvička jezera i Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću - u zadnje dvije godine uspio se i vratiti. Posebno je zanimljivo njegovo zadnje zaposlenje, ono na Veleučilištu gdje je dekanica njegova dugogodišnja suradnica i stranačka kolegica Vlatka Ružić. Šutić je tamo ponovno zaposlen prije par tjedana, točnije 1. siječnja ove godine, iako je prije nekoliko godina, u vrijeme dok je bio dekan, najprije bio smijenjen s te pozicije, a potom je dobio otkaz zbog napada na prodekana Ivicu Bakovića.

- Treba te poslati tamo odakle si došao – vikao je tada Šutić, vrijeđajući kolegu, podrijetlom iz BiH, nakon čega je, pričaju sudionici tog događaja, intervenirala i policija. Šutić je suspendiran i protiv njega je vođen disciplinski postupak. Stegovno vijeće Veleučilišta poslalo mu je niz poziva za razgovor na kojem se trebao očitovati o incidentu, no Šutić se niti na jedan nije odazvao. Stegovno vijeće je potom zaključilo kako ignorira institucije te da se s njim ne može surađivati. Uručili su mu otkaz, a Šutić je podigao nekoliko tužbi protiv Veleučilišta. Na upit u kojoj je fazi ta tužba protiv Veleučilišta, Šutić je kazao da je došlo do nagodbe i da je povučena.

Upućeni u slučaj, kažu da se to dogodilo kada je na mjesto dekanice došla njegova prijateljica Vlatka Ružić. Ubrzo potom, Šutić se javio na natječaj koji je raspisalo Veleučilište. Bilo je to u srpnju 2017. godine, te je kao jedini kandidat i prošao i ponovno je zaposlen.

Zainteresiralo se i Ministarstvo

Dekanica Ružić na naš upit oko natječaja i zaposlenja Šutića, poslala nam je odgovor preko odvjetničkog društva Šeparović, Špehar i Gavranić. U odgovoru se navodi kako nam se obraćaju uime svoje stranke, Veleučilišta “Nikola Tesla” u Gospiću, a vezano za naš upit dekanici. Navode kako je Veleučilište raspisalo natječaj za radno mjesto I. vrste – profesor Visoke škole koji je bio objavljen u Narodnim novinama br.45/17 nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo svoju suglasnost za njegovo raspisivanje.

- Dr. sc. Branislav Šutić bio je jedini kandidat koji se javio na natječaj te je ispunjavao sve uvjete iz istog. Dana 12. srpnja 2017. Stručno vijeće Veleučilišta donijelo je odluku o zaposlenju dr. sc. Branislava Šutića na to mjesto – stoji u dopisu iz odvjetničkog društva. Dodaju kako je Šutić u radni odnos na Veleučilištu stupio s danom 1. 1. 2019. nakon provedenog zakonitog postupka i u cijelosti sukladno zakonu.

- Dakle, natječaj i sve radnje obavljene u vezi natječaja kao i donošenje odluke, zaključenje ugovora o radu i datum početka rada u cijelosti su izvršene u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske – navodi odvjetničko društvo.

Ipak, prilično je nejasno zašto je od donošenja odluke o zaposlenju do Šutićeva stupanja na radno mjesto prošlo skoro punih godinu i pol dana. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u ovome slučaju pozivaju se na Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju po kojemu su oni dužni provoditi upravni nadzor nad zakonitošću rada i općih akata visokih učilišta, no s druge strane nisu nadležni provjeravati zakonitost zapošljavanja. Ipak, kažu nam, Ministarstvo će vezano uz slučaj Šutićeva zapošljavanja zatražiti istragu od nadležnog Ministarstva rada.

- S obzirom na okolnost zapošljavanja osobe kojoj je radni odnos na Veleučilištu već jednom prestao otkazom radi skrivljenog ponašanja, Ministarstvo znanosti će zatražiti očitovanje dekanice Veleučilišta - kažu.

Veza između Šutića i gospićkog Veleučilišta prilično je duga. Šutić sam kaže kako je bio jedan od njegovih osnivača te dodaje kako nema ništa sporno u njegovu zapošljavanju.

- Ispunjavao sam sve uvjete natječaja. Veleučilište je ostalo bez kadrova, odlučio sam pomoći koliko mogu jer sam profesor Visoke škole - kazao nam je Šutić.

Veleučilišta se nije mogao odreći ni dok je obnašao funkciju ravnatelja NP Plitvička jezera. Šutić je, naime, istodobno bio i ravnatelj Plitvica i dekan Veleučilišta, a za to je uzimao i dvije plaće. Zbog toga je, kako su mediji tada opširno izvještavali, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu 2014. protiv njega pokrenulo istragu zbog sumnji da je uzimao nepripadajuću plaću te da je tako oštetio Veleučilište za najmanje 60 tisuća kuna. No, slučaj je na kraju odbačen, a Šutiću je u prilog išla terminologija. Naime, zaključeno je da se nije radilo o dvije plaće, nego da je svota koju je primao na Veleučilištu naknada, a ne plaća.

- To je bio politički obračun sa mnom, SDP me je smijenio – kazao nam je Šutić o tim događajima. Posebno ističe kako je smetao tadašnjem ministru obrazovanja Željku Jovanoviću. No, upućeni u slučaj ističu kako politika s tim nema veze.

Gomilanje dugova

- Otkaz na Plitvicama je dobio jer nije dolazio na posao – potvrdilo je više sugovornika. Kažu da je najprije smijenjen s mjesta ravnatelja, a otkaz je dobio dok je bio na mjestu savjetnika. Šutić je zbog otkaza tužio i NP Plitvička jezera, no ta tužba je odbačena jer je na sudu utvrđeno da je izvanredni otkaz bio opravdan. Sve to nije bilo prepreka da se Šutić ponovno vrati u tu instituciju, ovaj put kao član Upravnog vijeća i to za aktualne Vlade Andreja Plenkovića. Naime, na to mjesto imenovao ga je u srpnju 2017. ministar Tomislav Ćorić. U međuvremenu je Šutić dospio na mjesto ravnatelja Doma zdravlja Otočac. Tamo je radio 3 i pol godine, od sredine 2015. do 31. 12. 2018. kada je, kako nam je kazao, podnio ostavku.

- Želio sam se vratiti u struku, ipak sam profesor. Posao u Domu zdravlja bio je privremeno rješenje - kazao je Šutić o povratku na Veleučilište. No, čini se da ni radno mjesto u Domu zdravlja nije napustio kako propisuju pravila. Šutić je, naime, podnio izvanredni otkaz o radu i to 31. 12. 2018., i to tako da je otkaz, dan prije praznika, poslao mailom pet minuta do 15 sati. Informaciju nam je potvrdio Slaven Prpić, predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Otočac.

- Šutić se također odmah odjavio s mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, iako o tome nije poštovana procedura jer se odjaviti možete samo temeljem odluke Upravnog vijeća koje u tom trenutku nije bilo – kazao nam je Prpić koji je na mjesto predsjednika Upravnog vijeća došao par mjeseci prije Šutićeva odlaska, u rujnu 2018. Po dolasku je zatekao dug od oko 6 milijuna kuna.

- Vidio sam da proteklih godina nije bilo pomaka oko sanacije duga, nego se on samo gomilao. Najveće potraživanje je od Phoenix farmacije, oko pet milijuna kuna, i oni sada žele naplatiti taj dug. Postoji sporazum od 1. srpnja 2017. da se taj dug plati u ratama od 106 tisuća kuna, ali vidim da se bivši ravnatelj toga nije pridržavao - kazao je Prpić. Dodao je da je zadnji račun onaj otprije 866 dana, što znači da se dvije i pol godine ništa nije plaćalo. Prpić, kako nam je kazao, namjerava pokrenuti određene procedure kako bi se ispitalo poslovanje.

Predsjednica Upravnog vijeća Doma zdravlja prije Prpića bila je dekanica Vlatka Ružić. To nije ništa neobično s obzirom na to da su ona i Šutić u svim institucijama radili zajedno. Tako je, primjerice, Ružić bila glasnogovornica na Plitvicama u vrijeme dok je Šutić bio ravnatelj. Kad je on bio dekan, ona je na istom veleučilištu bila pročelnica Upravnog odjela i prodekanica, a sada su uloge zamijenili – ona je dekanica, a on profesor. Kad je Šutić postao ravnatelj Doma zdravlja, Ružić je bila predsjednica Upravnog vijeća, a dodajmo tome da su i u Domu zdravlja mijenjali pozicije, pa je jedno vrijeme Ružić bila ravnateljica, a Šutić na čelu Upravnog vijeća. Sada su zajedno i u Gradskom vijeću Otočca. Ružić je vijećnica i šefica Kluba HDZ-a, a Šutić je predsjednik Gradskog vijeća. Nedavno je u javnost isplivala još jedna afera, kada je Šutić kao šef Gradskog vijeća podnio amandman na proračun te tražio da se iz proračuna Grada Otočca isplati 20 tisuća za portal Indirektno.com čija je vlasnica i glavna urednica Vlatka Ružić.

Dekanica nam je na upit oko toga je li točno da je dobila 20 tisuća kuna za svoj portal i je li u sukoba interesa, pismeno odgovorila kako portal koji je u njenom vlasništvu od Grada Otočca nije dobio nijednu kunu ni prije njezina stupanja na dužnost vijećnice, ni nakon toga, a niti mu je ikad, kako je navela, isporučen račun za bilo kakvu uslugu iako prati i objavljuje vijesti vezane uz grad.

Novac za internet-portal

- Također napominjem da je za izvršenje proračuna te samim time i navedenih stavki odgovoran gradonačelnik, a ne predsjednik Gradskog vijeća, te da su jedinice lokalne samouprave dužne financirati rad lokalnih medija na način kako je to propisano zakonom – napisala je Ružić te u privitku dostavila mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je potpisala bivša predsjednica tog tijela Dalija Orešković, iz kojeg je, kako navodi, vidljivo da nije u sukobu interesa. Ružić je tražila mišljenje Povjerenstva može li se kao vlasnica i glavna urednica regionalnog portala prijaviti na natječaj za dodjelu sredstava za medijsko praćenje aktivnosti grada u kojem obnaša dužnost. Odgovoreno joj je kako članovi predstavničkih tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave nisu dužnosnici u smislu ZSSI-a, te da predmetni zahtjev za davanjem mišljenja ne sadrži povod za postupanje Povjerenstva. Točno je to što kaže Ružić da novac nije dobila jer se, naime, radi o proračunu za 2019., ali je svakako postojala namjera da joj se taj novac dodijeli i to ne putem javnog natječaja. Slučaj nam je pojasnio gradonačelnik Otočca, nezavisni Stjepan Kostelac.

- Šutić je predložio amandman sa 20 tisuća kuna za portal Indirektno, a kako HDZ ima većinu u Gradskom vijeću, amandman je i izglasan. No, ja sam zbog nekih spornih točaka, pa i tog amandmana, proračun stavio izvan snage i uputio ga na ocjenu Ministarstvu uprave i Ministarstvu financija. kazao je Kostelac. Napominje kako se iz proračuna ne mogu dodjeljivati sredstva pojedinom mediju, nego u proračunu postoji općenita stavka – sredstva za medije, a onda se raspisuje javni natječaj putem kojeg se ta sredstva dodjeljuju. Šutića i Ružić povezuje još jedna stvar - plagijati. O tim slučajevima detaljno je 2016. pisao portal Novosti, navodeći kako je Šutić koji je 2011. objavio knjigu “Državno i političko uređenje Republike Hrvatske” plagirao uglednu profesoricu Mirjanu Kasapović s Fakulteta političkih znanosti, dok je Vlatka Ružić, kada se u rujnu 2016. natjecala za mjesto dekana, u dokumentaciji priložila Program rada koji je dijelom bio prepisan od Dinka Zime, dekana Veleučilišta u Požegi. Šutić, koji je doktorirao u Beogradu kao i njegova kolegica Ružić, svoju knjigu koristi kao osnovnu za kolegij koji predaje studentima. Inače, na Veleučilištu je, kao tajnica, zaposlena i Šutićeva supruga Danijela koja je uz rad tamo i diplomirala. Upućeni kažu da su se, kada je Ružić postala dekanica 2016., protukandidati žalili na njen izbor, ali da je Ministarstvo ignoriralo pisane žalbe kao i tadašnje Upravno vijeće Veleučilišta. Nakon što je Ružić 2016. postala dekanica, u razmaku od nekoliko mjeseci otkaze su dobili Ivan Šprajc, Ivica Baković, Jadranka Anzulović i bivši v.d. dekan Aleksandar Skendžić kojeg je Ružić često napadala na svom portalu na kojem se nerijetko obračunava s neistomišljenicima. Svi četvero, doznajemo, tužili su Veleučilište zbog nezakonitih otkaza, a procesi su u tijeku.

Aktivni poduzetnici

Tandem Šutić-Ružić okušao se i u biznisu. Oboje su vlasnici obrta. Šutić je vlasnik obrta MID za proizvodnju i usluge, čije su djelatnosti, među ostalim, nekretnine, cestovni prijevoz robe, te proizvodnja proizvoda od betona za građevinarstvo, te ostalih proizvoda od betona, cementa i gipsa. MID je osnovan 2003., a kako doznajemo od Ličana, poslovao je s Hrvatskim šumama, HEP-om (Elektrolika), županijskim cestama... Ružić je, pak, 2016. osnovala obrt za web i marketing “Six Sigma” u sklopu kojeg djeluje i portal Indirektno.com.

Za Šutića je vezan i jedan tragičan događaj. Kako su mediji izvještavali, 2011. je vozeći Audi, službeni automobil Nacionalnog parka, skrivio tešku prometnu nesreću u Brakusovoj Dragi, u blizini Otočca, u kojoj je poginuo 36-godišnji otac troje djece. Dobio je blagu kaznu koja mu je zamijenjena za rad za opće dobro, a odrađivao ju je, kažu upućeni, u Domu za starije i nemoćne koji je smješten u istoj zgradi u Otočcu gdje i Dom zdravlja.

I Šutić i Ružić, govore Ličani, svoje karijere duguju HDZ-u i političkim pokroviteljstvima koja su im omogućila da se godinama seljakaju od jedne do druge institucije, uvijek na čelnim pozicijama, i to bez ikakvih posljedica unatoč nizu nezakonitosti. Iza Šutića je godinama stajao moćni HDZ-ovac iz tog kraja Darko Milinović, no kada je on izbačen iz stranke, Šutić se, kažu upućeni, brzo prilagodio i priklonio novom vodstvu stranke. No, dok je Milinović još bio u HDZ-u, navodno mu nije htio dati potporu da se vrati na Plitvice kao ravnatelj, niti potporu da ode na mjesto direktora Zavoda za javno zdravstvo. Milinović nam je potvrdio da je to točno, ali oko bivšeg stranačkog kolege nije bio previše rječit.

- Ne bih htio komentirati gospodina Šutića, da su sada političke okolnosti kao ranije, dok sam bio predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije, opet bih ja, kao nebrojeno puta do sada, bio kriv zbog njegovih poteza. S te pozicije, drago mi je da ljudi vide da ni za neke njegove afere u prošlosti nisam odgovoran – kazao je Milinović. Šutić je, doznajemo od HDZ-ovaca, u dobrim odnosima s novim HDZ-ovim županijskim šefom Marijanom Kustićem te bivšim povjerenikom te županijske organizacije Darkom Nekićem, ali i s Dijanom Vican i Radovanom Fuchsom, Plenkovićevim savjetnikom za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja, s kojim je Šutić nekad bio i u DC-u.

Ni Plenković i vrh stranke očito nemaju ništa protiv Šutića, s obzirom na to da su ga, unatoč svemu, vratili u NP Plitvička jezera, u Upravno vijeće. Dekanica Ružić, pak, u vrijeme predsjedničke kampanje vodila je u Otočcu izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović.

- To što njih dvoje godinama rade po raznim institucijama, kako se smjenjuju na pozicijama, pa to je izrugivanje sustavu – zaključio je jedan od naših sugovornika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:43