NESAVJESNO LIJEČENJE

Liječnik iz dubrovačke bolnice punih šest dana nakon operacije u kojoj je ženi ozlijedio tanko crijevo, nije radio dijagnostiku!

 
Opća bolnica Dubrovnik
 Tonci Plazibat / HANZA MEDIA

Optužnica predana sudu tereti 53-godišnjeg liječnika za kazneno djelo nesavijesnog liječnika

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku nakon provedene istrage podiglo je optužnicu pred tamošnjim dubrovačkim Općinskim sudom protiv 53-godišnjeg liječnika kojega se tereti za kazneno djelo nesavjesnog liječenja.

Infekcija rane

Prema priopćenju DORH-a, okrivljeniku se stavlja na teret da je kao liječnik specijalist urologije u Općoj bolnici u Dubrovniku 8. prosinca 2015. godine obavio operativni zahvat na tada 51-godišnjoj pacijentici prigodom koje je ženi ozlijeđeno tanko crijevo.

Okrivljenog liječnika tereti se da punih šest dana nakon operacije nije radio nikakvu dijagnostičku obradu nad pacijenticom, iako je već trećeg postoperativnog dana došlo do infekcije rane. Točnije, iz inficirane se rane zabilježen je izlazak zamućenog smrdljivog sadržaja. Prema optužnici, liječnik je bio upozoravan da se pacijentica osjeća slabo, da odbija hranu i žali se kako joj zadah smrdi po fekalijama.

Uslijed takvog neadekvatnog i neodgovarajućeg praćenja postoperativnog tijeka liječenja došlo je do pogoršanja zdravlja pacijentice koja je preminula 2. siječnja 2016. godine. Općinsko državno odvjetništvo navodi kako se osnovano sumnja da specijalist zadužen za tu pacijenticu sve do 14. prosinca 2015. godine nije radio nikakvu dijagnostičku obradu.

Ozljeda skalpelom

Iz pouzdanih smo izvora doznali da je osumnjičeni zaposlenik Opće bolnice Dubrovnik te da je do spomenute ozljede skalpelom na tankom crijevu pacijentice došlo tijekom operacije koja je bila nužna zbog nastalog peritonitisa, odnosno upale potrbušne maramice.

Dubrovačka bolnica još se jednom spominjala u kontekstu liječničke pogreške koja je svojedobno izazvala skandal.

Dogodilo se to 2011., kad je pacijentici koja je trebala operirati kralježnicu na odjelu kirurgije zabunom izvađen potpuno zdravi bubreg.

Do greške je došlo zamjenom podataka jer su u tom trenutku u bolnici bile dvije pacijentice istog prezimena i sličnih imena. Jedna je bila Nedjeljka a druga Neđeljka, ali njihove su dijagnoze bile potpuno različite. Na kraju je s pacijenticom i njezinom rodbinom postignuta nagodba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:12