KBC ZAGREB

Liječnik otkrio kakvo je stanje jednog od hospitaliziranih: ‘Evo što učiniti ako posumnjate na trovanje‘

‘Vjerojatno je ta koncentracija kiseline u piću bila nešto manja tako da su i ozljede gotovo minimalne‘, kazao je specijalist gastroenterologije

Tihomir Bradić

 Screenshot: Rtl/

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list je potvrdio kako su se, uz pacijenta u Rijeci, koji je nakon konzumiranja napitka u kafiću, pretrpio oštećenje jednjaka i želuca, i u Zagrebu pojavila dva sumnjiva slučaja.

- U KBC-u Zagreb se na opservaciji nalaze dvije mlađe osobe. U stalnom sam kontaktu s bolnicom i za sada se može reći da su stabilno i izvan životne opasnosti - kaže Beroš. Dodaje kako su na raspolaganju svim institucijama.

Mladić koji je u KBC-u Zagreb na opservaciji zbog oštećenja jednjaka popio je Coca-Colu koju je kupio na automatu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, neslužbeno doznaje Jutarnji. Druga mlađa osoba koja je danas završila u KBC-u Zagreb napitak je kupila u poslovnici jednog velikog trgovačkog lanca u Zagrebu.

- Mladić koji je popio Coca-Colu je u dobrom stanju, zadobio je blage opekline nepca i početnog dijela jednjaka bez razvoja dubljih ozljeda. Vjerojatno je ta koncentracija kiseline u piću bila nešto manja tako da su i ozljede gotovo minimalne. Otpušten je na kućno liječenje - kazao je specijalist gastroenterologije u zagrebačkom KBC-u Tihomir Bradić za RTL. Dodao je da se simptomi kod konzumacije kiseline i lužina promptno pokazuju.

- Čovjek odmah osjeti pečenje i bol, a kasnije ako i proguta dolazi do bolova iza prsne kosti i u području žličice trbuha. Simptomi su uvijek promptni, nastaju odmah - rekao je Bradić pa dodao da će mladić proći bez težih posljedica.

- Ingestija kiseline i posebice lužina je po život opasna situacija koja može izazvati trajne ozljede organizma. Kod ovog pacijenta s blagim ozljedama sluznice ne vjerujem da će imati dugoročne posljedice - poručio je specijalist i savjetovao izbjegavanje konzumacije gaziranih pića.

- Ako se razviju simptomi prilikom ingestije takve tekućine, pokušati je prekinuti, odmah ispljunuti i potražiti liječničku pomoć. Osim pečenja, može se primijetiti promijenjen okus namirnice. Nikako ne treba pokušati razrijediti već progutanu tekućinu vodom, mlijekom ili sodom bikarbonom jer to može dovesti do egzotermne reakcije, stvaranja topline, samim time i do pogoršanja ozljede - zaključio je Bradić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 15:40