ČETVRTI SLUČAJ TROVANJA?

Tri osobe u bolnici u Zagrebu, u Rijeci jedna: Oglasila se Cola, Beroš: Božinović je zabrinut

Policija provodi izvide na zagrebačkom PMF-u gdje je prijavljen slučaj trovanja

Policija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

 Tomislav Kristo/Cropix

Ključni događaji:

- Mladiću u riječkom kafiću spaljen jednjak nakon konzumiranja vode iz bočice

- Društvene mreže od ponedjeljka su preplavljene porukama o slučaju trovanja

- Večeras stigle informacije o tri nova slučaja trovanja, pacijenti su smješteni u KBC-u Zagreb

- U tijeku je policijska istraga

- Coca-cola se oglasila priopćenjem

- Beroš: ‘Nemojte piti nekakva pića. Najbolje je i tako uvijek piti vodu‘


NOVO 23:20 Kako Jutarnji doznaje iz KBC-a Zagreb, tijekom večeri se u tu ustanovu javila još jedna muška osoba.

Postavljena je sumnja da je došlo do trovanja. Kako smo doznali iz bolnice, muškarac je u kafiću pio Romerquelle.

Slučaj četvrte hospitalizirane osobe u Hrvatskoj potvrdio je večeras za Dnevnik Nove TV Rajko Ostojić, specijalist gastroenterologije i hepatologije te predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb.

"Oko 20 sati zaprimili smo pacijenta. Riječ je o muškoj mlađoj osobi koji je u klinički dobrom stanju, obrada je u tijeku i za sada izlgeda klinički dobro", rekao je Ostojić, dodajući da postoji sumnja da je riječ o trovanju pićem. No, naglasio je da se čeka detaljna obrada.


23:00 Kakve se mjere sigurnosti provode u punionicama pića u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je profesor Ante Jukić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. - Teško je isključiti i jedan i drugi uzrok, rekao je profesor Ante Jukić.

- Potrebno je napraviti analize i slijediti inspekcijske nalaze. S obzirom na to da sve međunarodne ozbiljne industrije nemaju izbora, nego moraju primjenjivati najstrože međunarodne standarde za sigurnost hrane, neophodno je dobiti uvid putem slijedivosti u serije pića koje bi mogle biti opasne, napraviti analize i onda se ravnati rezultatima tih analiza. To treba napraviti što je prije moguće jer se radi o zdravstvenoj ugrozi i mogu nastupiti ozbiljne posljedice, istaknuo je.

Opširnije pročitajte OVDJE


22:30 "Ja sam netko tko ne može o tome suditi, međutim doista se i o toj teoriji može razmišljati. To je doista u domeni drugih institucija. Božinović je zabrinut kao i ja, ekipe su na terenu", rekao je večeras ministar Beroš odgovarajući na pitanje reportera RTL-a: "Neki tvrde da je riječ o sabotaži, koliko ste skloni tom razmišljanju?".


21:12 Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u utorak navečer da su u zagrebačkom KBC-u primjene dvije osobe, stare 29 i 38 godina, zbog sumnje na slučaj trovanja uslijed konzumacija bezalkoholnih gaziranih pića, od kojih je jedna imala lakša oštećenja te je otpuštena na kućno liječenje.

U dva su grada, Zagrebu i Rijeci, potvrđena dva slučaja kemijske ozljede sluznice probavnog trakta, a sumnja se i na treći, potvrdio je Beroš.

"Najozbiljniji je slučaj u KBC Rijeka, s obzirom da je prvi pacijent koji je došao ovdje u KBC već otpušten na kućno liječenje, naravno treba piti lijekove i mirovati te biti pod određenim nadzorom. A ovaj treći slučaj je tek u fazi evaluacije, on je suspektan na kemijsku ozljedu sluznice probavnog trakta, to treba još dokazati zbog niza drugih okolnosti", izjavio je ministar Beroš ispred zagrebačkog KBC-a gdje je stigao kako bi obišao pacijente.

image

Krunoslav Capak, Vili Beroš, Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb

Tomislav Kristo/Cropix

U riječkoj bolnici ranije je hospitalizirana jedna osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka zbog konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću. Premda se radi o teškim ozljedama, prati se stanje, a pacijent je stabilno, rekao je minista.

"Mi nemamo elemenata na osnovu koji bi mogli upozoriti javnost da se pazi određenih pića. No ono što možemo reći je jedna opća odredba da, ukoliko bilo tko osjeti bilo koje tegobe uslijed konzumacije vode i pića, da se javi svom obiteljskom liječniku"

Ministar ističe da sve institucije postupaju glede ovih slučajeva - uključujući Državni inspektorat, Državno odvjetništvo i policiju, a ako bude informacija koje ukazuju na povezanost ovih događaja, javnost će bit obavještena, poručuje Beroš.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija.

image

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak, Vili Beroš, Krunoslav Capak

Tomislav Kristo/Cropix

Riječ je o "dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine", potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve ozljede uzrokovati", naglasio je Capak.

image

Krunoslav Capak, Vili Beroš, Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb

Tomislav Kristo/Cropix

Rezultati analize bit će poznati sutra, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat, a u tijeku su policijska istraga i postupanje DORH-a.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je ravnatelj HZJZ-a

"Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija" kazao je Capak.


20:50 - Mladić koji je popio Coca-Colu je u dobrom stanju, zadobio je blage opekline nepca i početnog dijela jednjaka bez razvoja dubljih ozljeda. Vjerojatno je ta koncentracija kiseline u piću bila nešto manja tako da su i ozljede gotovo minimalne. Otpušten je na kućno liječenje - kazao je specijalist gastroenterologije u zagrebačkom KBC-u Tihomir Bradić.

Opširnije pročitajte OVDJE.


20:33 Povodom novih zaprimljenih pacijenata uslijed navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića, ministar Vili Beroš je stigao u KBC Zagreb te dao izjavu novinarima.

“U ovom trenu imamo tri slučaja, jedan je lakši, otpušten je na kućno liječenje. Jedan je bolesnik u Rijeci, jedan u Zagrebu. Sve institucije rade svoj posao, novih informacija nemam”, rekao je Vili Beroš te dodao:

“Situacija je do danas bila drugačija kad je bio jedan bolesnik, a sad imamo tri slučaja sličnih ozljeda. Provode se izvidi. Nemamo elemente za izdavanje upozorenja osim općeg upozorenja da se pazi što se pije. Još u Rijeci je počela postupati policija, DORH. Sutra bi trebali imati preliminarne rezultate uzoraka. Coca-Cola je sigurno kontaktirana od nadležnih službi.”

Građanima je poručio: “Opće upozorenje da ipak ne pijemo nekakva pića, najbolje je i tako uvijek piti vodu.”, javlja N1.


19:47 U KBC Zagreb je tijekom večeri stigao i ministar zdravstva Vili Beroš.

"Upravo sam došao da bih s kolegom koji je zamjenik ravnatelja pogledao pacijente. Čekam kolegu Capaka, u kontaktu smo s drugim institucijama, gledamo postoji li veza između slučajeva jer su se dogodili u različitim gradovima i s različitim pićima. Pogledat ću bolesnike, vidjeti kako su, ozljede nisu po život opasne, nisu teške", rekao je Novoj TV i dodao kako je cilj što prije ustanoviti o čemu se radi kako bi što prije mogli upozoriti građane.

image

Ministar Beroš ispred KBC-a Zagreb

Tomislav Kristo/Cropix

Beroš ističe kako je i u kontaktu s državnim inspektoratom, a preliminarni rezultati se mogu očekivati u srijedu ujutro. Dodao je kako i policija istražuje slučaj. Kaže kako je situacija drugačija sada kada ima više slučajeva.

"KBC Rijeka je postupala kako je trebalo, pozvana je policija, napravljen je očevid, pozvan je državni inspektorat, ali situacija se stubokom promijenila kada smo doznali da postoje još dva slučaja", kaže ministar.

Komentirao je i poruke koje kruže društvenim mrežama, kaže kako se nikako ne može utvrditi njihova vjerodostojnost te da policija radi na tome.


19:41 Fotoreporteri Jutarnjeg snimili su policiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je jedan od mladića koji je završio u KBC-u Zagreb, navodno kupio gazirani napitak koji je popio.

image

Policija ispred Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

Tomislav Kristo/Cropix
image

Policija ispred Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

Tomislav Kristo/Cropix
image

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

Tomislav Kristo/Cropix
image

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

Tomislav Kristo/Cropix
image

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

Tomislav Kristo/Cropix

19:21 Tijekom večernjih sati poslali smo novi upit Coca Coli HBC Hrvatska povodom slučajeva trovanja u Rijeci i Zagrebu. Odgovorili su nam proširenim priopćenjem u odnosu na ono iz prijepodnevnih sati.

Opširnije pročitajte OVDJE


Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list je potvrdio kako su se, uz pacijenta u Rijeci, koji je nakon konzumiranja napitka u kafiću pretrpio oštećenje jednjaka i želuca, i u Zagrebu pojavila dva sumnjiva slučaja.

- U KBC-u Zagreb se na opservaciji nalaze dvije mlađe osobe. U stalnom sam kontaktu s bolnicom i zasad se može reći da su stabilno i izvan životne opasnosti - kaže Beroš. Dodaje kako su na raspolaganju svim institucijama.

- Odmah po saznanju bilo kakvih novih informacija, javnost će biti obaviještena kako ne bi bilo još neželjenih slučajeva - kaže Beroš.

Inače, staklena bočica, koja je bila sporna u Rijeci, punjena je u Austriji, dok je ova u Zagrebu plastična i punjena je u Zagrebu.

image

Ivan Gornik

Ranko Šuvar/Cropix

Ministar Beroš će obići pacijente te dati izjave zajedno s ravnateljem KBC-a Zagreb Antom Ćorušićem večeras u toj zagrebačkoj bolnici u 20 sati.

Ivan Gornik, šef Hitne na Rebru potvrdio je za Jutarnji kako je jedna od zaprimljenih osoba muškarac mlađe životne dobi koji ima ozljede usta i jednjaka. - Na opservaciji je, stabilno je, ozljede se ne čine jako teške, a nakon obrade će se znati više, hoće li ostati na bolničkom liječenju ili će biti otpušten na kućnu njegu - kaže Gornik.

Na pitanje je li točna informacija da je muškarac kazao kako je pio Coca Colu, Gornik kaže da je tako kazao liječnicima na prijemu. Policija i sanitarni inspektori iz Državnog inspektorata već su na terenu. Naime, odmah nakon događaja pozvana je policija koja je izašla na teren, te su oni pozvali sanitarne inspektore.

Iz PU zagrebačke su tijekom večeri za Jutarnji list potvrdili dojavu.

- Danas oko 15 sati smo zaprimili dojavu od medicinske ustanove u Zagrebu da im je pristigao pacijent sa ozljedom ždrijela. A u razgovoru s medicinskim osobljem je pacijent pritom naveo da je netom prije konzumirao bezalkoholno piće - rekli su nam iz zagrebačke policije.

Iz zagrebačke policije su nam tijekom večeri potvrdili i da je policija iz iste medicinske ustanove zaprimila još jednu dojavu, i to u 17.25 sati, prema kojoj je na hitni prijem pristupila još jedna mlađa muška osoba s ozljedom ždrijela.

Navodno je riječ o Coca-coli. Ako se pronađu boca i ostaci pića, bit će poslani na vještačenje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su prethodile ozljedi ždrijela. A najvjerojatnije će u tom slučaju biti izuzeti i svi proizvodi iz navedene linije te poslani na kontrolu.

image

KBC Zagreb (arhivska fotografija)

Ranko Šuvar/Cropix

Podsjetimo, nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke o trovanju bezalkoholnim pićima u riječkim kafićima, iz policije se u utorak doznalo da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića, a u riječkoj bolnici je hospitalizirana osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata u utorak je izvijestila da je obavljen očevid odmah po zaprimanju obavijesti Policijske uprave primorsko-goranske da je jednoj osobi pozlilo tijekom ispijanja bezalkoholnog pića u riječkom kafiću te inspekcijski postupak traje.

Policija je prije tri dana primila dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u ugostiteljskom objektu u središtu Rijeke te je prevezena u riječku bolnicu radi pružanja liječničke pomoći. Obavljen je očevid, izuzeti su određeni predmeti te su obavljeni razgovori s više osoba, a policija je o prikupljenim saznanjima izvijestila Državno odvjetništvo i Državni inspektorat.

Osim tog te jednog događaja iz prethodnog razdoblja, primorsko-goranskoj policiji nisu prijavljeni drugi slični događaji. Iz riječke bolnice su izvijestili da je na bolnički odjel primljena jedna osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka, stanje joj je stabilno.

Coca-cola Hrvatska potvrdila je u utorak da zna za slučaj trovanja njezinom mineralnom vodom u riječkom kafiću, zbog čega je jedna osoba završila s ozljedom jednjaka, poručivši da se radi o izoliranom slučaju i da je otvorena za suradnju sa svim nadležnim tijelima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak popodne je primio uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću gdje je nedavno pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.

Kako se doznaje od voditeljice Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u HZJZ Dubravke Marije Kreković, preliminarni rezultati očekuju se unutar 24 sata, a Zavod će o njima izvijestiti Državni inspektorat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:24