MINISTAR U KBC-U ZAGREB

Beroš poručio građanima: ‘Nemojte piti nekakva pića. Najbolje je i tako uvijek piti vodu‘

Beroš ističe kako je i u kontaktu s državnim inspektoratom, a preliminarni rezultati se mogu očekivati u srijedu ujutro

Vili Beroš u KBC-u Zagreb

 Tomislav Kristo/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u utorak navečer da su u zagrebačkom KBC-u primljene dvije osobe, stare 29 i 38 godina, zbog sumnje na trovanje uslijed konzumacija bezalkoholnih gaziranih pića, od kojih je jedna imala lakša oštećenja te je otpuštena na kućno liječenje.

U dva su grada, Zagrebu i Rijeci, potvrđena dva slučaja kemijske ozljede sluznice probavnog trakta, a sumnja se i na treći, potvrdio je Beroš.

"Najozbiljniji je slučaj u KBC Rijeka, s obzirom da je prvi pacijent koji je došao ovdje u KBC već otpušten na kućno liječenje, naravno treba piti lijekove i mirovati te biti pod određenim nadzorom. A ovaj treći slučaj je tek u fazi evaluacije, on je suspektan na kemijsku ozljedu sluznice probavnog trakta, to treba još dokazati zbog niza drugih okolnosti", izjavio je ministar Beroš ispred zagrebačkog KBC-a, gdje je stigao kako bi obišao pacijente.

U riječkoj bolnici ranije je hospitalizirana jedna osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka zbog konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću. Premda se radi o teškim ozljedama, prati se stanje, a pacijent je stabilno, rekao je ministar.

"Mi nemamo elemenata na osnovu koji bi mogli upozoriti javnost da se pazi određenih pića. No ono što možemo reći je jedna opća odredba da, ukoliko bilo tko osjeti bilo koje tegobe uslijed konzumacije vode i pića, da se javi svom obiteljskom liječniku".

U tijeku analiza bezalkoholnog pića iz Rijeke

Ministar ističe da sve institucije postupaju u vezi ovih slučajeva, uključujući Državni inspektorat, Državno odvjetništvo i policiju, a ako bude informacija koje ukazuju na povezanost ovih događaja, javnost će biti obaviještena, poručuje Beroš.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke, koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija. Riječ je o "dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine", potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve ozljede uzrokovati", naglasio je Capak. Rezultati analize bit će poznati sutra, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat, a u tijeku su policijska istraga i postupanje DORH-a.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je ravnatelj HZJZ-a.

"Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija" kazao je Capak.

Nakon što su se u utorak poslijepodne pojavili novi slučajevi ozljeda jednjaka, ministar Beroš je tijekom večeri došao u KBC Zagreb te je dao izjave novinarima u vezi ovih slučajeva.

‘Najbolje je piti vodu‘

"Upravo sam došao da bih s kolegom koji je zamjenik ravnatelja pogledao pacijente. Čekam kolegu Capaka, u kontaktu smo s drugim institucijama, gledamo postoji li veza između slučajeva jer su se dogodili u različitim gradovima i s različitim pićima. Pogledat ću bolesnike, vidjeti kako su, ozljede nisu po život opasne, nisu teške", rekao je ministar Novoj TV i dodao da je cilj što prije ustanoviti o čemu se radi kako bi što prije mogli upozoriti građane.

Beroš je istaknuo kako je i u kontaktu s državnim inspektoratom, da se preliminarni rezultati mogu očekivati u srijedu ujutro te je potvrdio da policija istražuje slučaj. Istaknuo je kako je situacija drugačija sada kada ima više slučajeva.

"KBC Rijeka je postupala kako je trebalo, pozvana je policija, napravljen je očevid, pozvan je državni inspektorat, ali situacija se stubokom promijenila kada smo doznali da postoje još dva slučaja", kaže ministar.

Komentirao je i poruke koje kruže društvenim mrežama te je naveo kako se nikako ne može utvrditi njihova vjerodostojnost i da policija radi na tome.

"Opće upozorenje je da ipak ne pijemo nekakva pića, najbolje je i tako uvijek piti vodu", poručio je Beroš građanima, kako je javio N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:21