RANG LISTA DSV-A

LISTA PRVENSTVA Sudac zadužen za Sanaderove afere ide u Vrhovni sud

 Damir Krajač / CROPIX

Državno sudbeno vijeće (DSV) objavilo je listu prvenstva kandidata za Vrhovni sud. Ona potvrđuje da će šest novih vrhovnih sudaca, kao što je Jutarnji list jučer neslužbeno i najavio, prođu li sigurnosnu provjeru, biti - Ratko Šćekić, Perica Rosandić, Igor Periša, Dražen Jakovina, Slavica Garac i Goranka Barać Ručević. Od šestoro navedenih sudaca, čak četvero su dosadašnji suci zagrebačkog Županijskog suda.

Ratko Šćekić sa zagrebačkog Županijskog suda i Perica Rosandić sa Županijskog suda u Velikoj Gorici postat će kazneni suci Vrhovnog suda. Među devet kandidata koji su se natjecali za kaznene suce najviše je bodova, 165,94, ostvario sudac Ratko Šćekić, dok je Perica Rosandić imao 162,22 boda.

Od kandidata koji su se natjecali za četiri mjesta u Građanskom odjelu Vrhovnog suda, najviše bodova imaju Dražen Jakovina, sudac Županijskog suda u Zagrebu, i Igor Periša, sudac Viskog trgovačkg suda. Oni dijele prvo mjesto jer svaki od njih ima po 170 bodova, što znači da je njihov dosadašnji sudački rad ocijenjen s maksimalnih 150 bodova, a DSV im je za intervju također dodijelio maksimalnih 20 bodova. Treća je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Slavica Garac sa 164,89 bodova, a četvrtoplasirana je njezina kolegica s istoga suda Goranka Barać Ručević s 163,94 boda.

Ukupan broj bodova koje kandidat ima zbroj je bodova ostvarenih u dosadašnjem sudačkom radu i bodova koje mu na temelju intervjua dodijeli DSV. To tijelo može snažno utjecati na konačnu listu prvenstva jer intervju koji provode s kandidatima mogu ocijeniti od nula do 20 bodova. Od devetero kandidata koji su se natjecali za kazneni odjel Vrhovnog suda, čak troje je imalo veći broj bodova dobivenih na temelju ocjene dosadašnjeg obnašanja sudačke dužnosti od Šćekića i Rosandića. DSV je, međutim, Šćekiću i Rosandiću dodijelio više bodova na intervjuu, tako da je u zbroju bodova taj dvojac izbio na čelo liste.

Za razliku od imenovanja sudaca na drugim sudovima, pri imenovanju sudaca Vrhovnog suda DSV se kod donošenja konačne odluke mora pridržavati redoslijeda na utvrđenoj listi prvenstva.

Šestero navedenih sudaca s najviše bodova bit će podvrgnuti sigurnosnoj provjeri. Dogodi li se da netko od njih padne na provjeri, DSV će ga eliminirati iz izbora i posegnuti za sljedećim kandidatom s liste prvenstva. Odlaskom na Vrhovni sud, Ratko Šćekić će na Županijskom sudu ostaviti predmet Ivi Sanaderu za slučajeve Ina - MOL te Hypo banku. Nakon što je Ustavni sud ukinuo već pravomoćnu presudu u tom predmetu, ponovljeno suđenje na Županijskom sudu dodijeljeno je upravo sucu Šćekiću. Taj će sud sada morati naći novog suca koji će voditi taj zahtjevni predmet, što će dodatno otegnuti suđenje.

Ostalo je nejasno jesu li obitelji prvoplasiranog Dražena Jakovine i člana DSV-a Ivice Veselića u kumovskim vezama i ako jesu, je li se Veselić trebao izuzeti iz postupka odlučivanja o sucima Vrhovnog suda. Član DSV-a Ivica Veselić prošli je tjedan u izjavi za Jutarnji list opovrgnuo da su on i Jakovina u izravnoj kumskoj vezi, ali nije želio ništa reći o tome jesu li im uže obitelji povezane kumstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:48