PREKRŠILI KODEKS

LJEKARNI KOJA JE PACIJENTICI ODBILA PRODATI KONTRACEPCIJU PRIJETI ZATVARANJE Farmaceutkinja nije smjela raditi sama ni spomenuti priziv savjesti

 
Ljekarna u kojoj su djevojci zbog priziva savjesti odbili izdati kontracepcijske pilule
 Damir Krajač / CROPIX

Ljekarnu Čelina, ali i ljekarnicu koja je odbila izdati pacijentici kontracepciju mogla bi kazniti Hrvatska ljekarnička komora, odnosno Povjerenstvo za etiku i deontologiju. Eventualna kazna koju određuje Povjerenstvo, a variraju od upozorenja, opomene pa sve do oduzimanja licence, bit će poznata uskoro. Naime, ljekarna sa zagrebačkog Jordanovca poslala je očitovanje, djevojka kojoj je zbog svjetonazora ljekarnice odbijen recept danas će u Komori ispričati kako je izgledao događaj.

Naime, u javnosti se podigla poprilična prašina nakon što je djevojka rekla kako joj je zbog priziva savjesti odbijeno izdavanje lijeka za koji je imala recept, a riječ je o tabletama za sprečavanje trudnoće, odnosno kontracepciji.

Organizacija

Predsjednica Komore Ana Soldo navodi kako ljekarnici imaju pravo na priziv savjesti, no ljekarne neovisno o tome moraju organizirati posao tako da pacijent dobije svoju uslugu.

- Ovo je drugi ovakav slučaj. Naime, prije tri i pol godine imali smo slučaj u Dalmaciji gdje je ljekarnica zbog priziva savjesti odbila izdati tzv. tabletu za jutro poslije. Povjerenstvo je nakon razmatranja slučaja izdalo opomenu - kaže Soldo i navodi kako je zapravo riječ o izoliranim slučajevima. Što se priziva savjesti u ljekarništvu tiče, objašnjava Soldo, ono je definirano Kodeksom ljekarničke etike i deontologije i naputkom o prizivu savjesti.

Sklizak teren

- Jasno je utvrđen način postupanja kako za ljekarnika koji se poziva na to pravo tako i za poslodavca. Žao nam je ako je bilo koji pacijent imao neugodnosti ili bio uskraćen za uslugu izdavanja lijeka u ljekarni po ovom pitanju - kaže Soldo i dodaje kako je žalba pacijentice, u konkretnom slučaju, zaprimljena zajedno s očitovanjem odgovorne osobe ljekarne te da je trenutno u procesu rješavanja.

Inače, u Kodeksu HLJK stoji kako ljekarnici imaju pravo odbiti provođenje ljekarničke skrbi u slučaju kad se to kosi s njihovim osobnim uvjerenjima, moralom ili religijom te kad vjeruju da će njihova savjest biti povrijeđena tim postupkom. No, isto tako, poslodavac mora osigurati da priziv savjesti ne utječe na pacijenta. U Kodeksu se navodi i to da prigovor treba uputiti pretpostavljenima, a nikako pacijentu ili propisivaču.

- Ako imate slučaj gdje nije izdan lijek, a pacijentica zna da je razlog priziv savjesti ljekarnice, možemo reći da je Kodeks prekršen dva puta. Znači, ljekarna nije osigurala drugog ljekarnika koji će odraditi ono što drugi neće zbog priziva savjesti, a ljekarnica s prizivom savjesti jer razlog nije smjela reći pacijentici - kaže Josip Mađarić, odvjetnik koji se bavi medicinskim slučajevima.

Napominje kako je priziv savjesti širok spektar koji nije jasno definiran i zato je riječ o skliskom terenu.

Zlouporabe

- Vrlo je teško staviti na papir i popisati što sve spada pod priziv savjesti. No, upravo zato to se može i zloupotrijebiti. No, važno je da se unatoč tome nitko od pacijenata ne osjeti oštećenim, bilo zbog liječničkog ili ljekarničkog priziva savjesti - kaže Mađarić i dodaje da se pacijentica isto tako mogla naći povrijeđenom jer priziv savjesti ljekarnice hoće reći da ona radi nešto nedopustivo, nemoralno ili kakvo god.

- Smatram da je ovo ipak malo previše jer tako može prodavačica u trgovini odbiti prodati kondome zbog priziva savjesti ili vegan prodati meso jer se to kosi s njegovim uvjerenjima - kaže Mađarić.

Voditeljica ljekarne Čelina, Sandra Čelina, za Jutarnji je potvrdila da su poslali očitovanje u Komoru.

- Ovo što se dogodilo izoliran je slučaj. Naime, ljekarnica je nenadano ostala sama u smjeni, jer je druga kolegica dobila temperaturu. Ovo se dogodilo prvi put i inače uvijek imamo dvije ljekarnice - kaže Čelina. Na pitanje je li znala da ljekarnica ima priziv savjesti kad je riječ o kontracepciji, Čelina odgovara da jest, jer je ljekarnik dužan to priopćiti poslodavcu.

Iz HLJK kažu da nemaju podatak koliko ljekarnika ima priziv savjesti jer je to podatak koji mora imati samo poslodavac koji je dužan organizirati posao.

Hrvatskim pacijentima hitno treba registar priziva savijesti

Slučaj iz zagrebačke ljekarne zasmetao je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, ali i oporbenjacima iz SDP-a. Ministar smatra da je potez ljekarnice nedopustiv, odnosno da ne postoji ništa što ljekarnik ima pravo ne izdati pacijentu, a da se pritom poziva na priziv savjesti.

- Svaki pacijent u bilo kojoj ljekarni ima pravo dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni - rekao je ministar Kujundžić nakon sjednice Vlade.

No činjenica je da Kodeks HLJK predviđa priziv savjesti.

Na slučaj su reagirali iz SDP-a pozvavši da se hitno regulira područje priziva savjesti te da Ministarstvo zdravstva regulira akte prema kojima se on ulaže. Također traže i od HLJK da zauzme službeni stav. U SDP-u smatraju kako je nužna izrada registara ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti jer bi građani trebali imati informacije i mogućnost izbora.

U priopćenju kažu i kako se (ne)reguliran institut priziva savjesti najčešće slama na leđima žena u području ostvarivanja prava na prekid trudnoće.

Dakle, smatraju kako uz omogućen priziv savjesti mora biti reguliran postupak njegova ulaganja, a mora biti i poznat registar zdravstvenih radnika koji su to učinili.

U priopćenju tako navode i da je ovo još jedan napad na žene u Hrvatskoj, koji se dogodio nedugo nakon akcije “prekinimo šutnju” kada se govorilo o traumama na porodima i kiretažama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:56