AKTIVNOSTI

LJETO BIVŠIH PREDSJEDNIKA Ivo Josipović i Stipe Mesić mimoilaze se na manifestacijama

 
Konferencija Budućnost Europe
 CROPIX

Proteklih mjesec dana primijećeno je kako su rijetke situacije kada su Stipe Mesić i Ivo Josipović pozvani na iste događaje, što je prošlih godina bio čest slučaj.

U stvari, ovo ljeto Mesić i Josipović su se u isto vrijeme na istom mjestu našli jedino 13. kolovoza u Poreču na međunarodnom skupu “Budućnost Europe”. Stipe Mesić je ove subote i nedjelje posjetio Špancirfest u Varaždinu i Trku na prstenac u Barbanu, ali njegov nasljednik na Pantovčaku nije se pojavio. Iako se u političkim kuloarima počelo pričati kako Josipovića više ne pozivaju na ovakve događaje, razlog njegova nedolaska je drukčiji.

U susjedstvu

Ivo Josipović nalazi se na jednom međunarodnom skupu u Azerbajdžanu.

Kada se radi o međunarodnim putovanjima, Mesić uglavnom odlazi u susjedne zemlje, a najčešće u Bosnu i Hercegovinu, gdje je u srpnju, 5. 7. pozvan u Sarajevo na skup menadžera, a dva dana kasnije u Bihaću je gledao teniski turnir političara-veterana. Tjedan kasnije otišao je u Mostar, gdje je za doprinos miru i razvoju ovog grada dobio nagradu Mostar Peace Connection. Prije toga, 31. svibnja bio je na Međunarodnom ekonomskom kongresu u Ljubljani, a 15. lipnja u Kazahstanu na 10. Astana ekonomskom forumu.

Miljenik antifašista

Mesić je i dalje izuzetno čest sudionik događaja na kojima se obilježavaju detalji iz NOB-a ili partizanski ustanci. Tako je prilikom Dana antifašističke borbe 22. lipnja bio u Brezovici na obljetnici osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda, onda je 29. srpnja bio na proslavi Dana ustanka u Srbu, a 30. srpnja u Istri sudjelovao je na obilježavanju 74. godine od odlaska partizana iz Rušnjaka kod Baderne. Zanimljivo je kako mediji nisu zabilježili da je Josipović bio na spomenutim događajima, iako je to često radio u prošlosti. On je, međutim, prilično međunarodno aktivan i u zadnjih godinu dana bio je u Mađarskoj, BiH, Austriji, Srbiji, Makedoniji, Koreji, Azerbajdžanu, Kini, Egiptu, Meksiku, Turskoj, Njemačkoj. Tako je 28. svibnja otputovao u Makedoniju i držao predavanja o političkim odnosima na fakultetima u Skoplju i Tetovu, a 2. lipnja bio je u Beogradu na festivalu dokumentarnog filma “Beldocs”, a 10. lipnja u Ateni je sudjelovao na Concordia Europe Summitu.

Na Zagreb prideu koji je održan 12. lipnja, također je sudjelovao bivši predsjednik Josipović. On je 29. lipnja bio jedan od govornika i na predstavljanju knjige zagrebačkog mitropolita Porfirija, kojega je opisao kao “osobu koja je obogatila multikulturalni karakter Hrvatske”.

Varazdin, 190817.
Na ovogodisnjem Spancirfestu biti ce izvedeno vise od 400 raznih programa, raznih ulicnih performansa.
Na fotografiji: bivsi predsjednik Stipe Mesic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
CROPIX
Mesić na Špancirfestu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:25