NAPETO U HDZ-U

LJUDI BLISKI ANDREJU PLENKOVIĆU UZVRAĆAJU BIVŠEM ŠEFU DIPLOMACIJE NAKON ISTUPA U JUTARNJEM 'Još su jednom u prvi plan izbile njegove osobne ambicije'

 
Miro Kovač i Andrej Plenković
 Hanza Media

Unutarstranački izbori u HDZ-u, prema Statutu, trebali bi se održati najkasnije na proljeće sljedeće godine.

Iako su se u posljednje vrijeme u stranci pojavile informacije kako bi bilo dobro da se oni održe i ranije, istaknutiji članovi s kojima smo o tome razgovarali kažu kako je to manje vjerojatna opcija.

- Da smo na europskim izborima osvojili pet mandata, unutarstranački bi bili već ove jeseni. O tome se u stranci ozbiljno razgovaralo. Ali, sada mislim da neće biti prije proljeća. Tim više što je pred nama vrlo gust raspored, slijede nam predsjednički izbori, kampanja, pripreme za predsjedanje EU - govori jedan od sugovornika iz HDZ-a. Ne misli da bi šef HDZ-a Andrej Plenković mogao zaigrati na kartu iznenađenja te izbore zakazati za jesen kako bi oslabio šanse svojih protukandidata ostavivši im malo vremena za pripreme.

- Mislim da to, s obzirom na situaciju, nije realno - kaže.

Moguća iznenađenja

Drugi član stranke također smatra da će se unutarstranački izbori održati u redovnim rokovima.

- Sada se traži da se stranka homogenizira oko predsjedničkih izbora i potpore Kolindi Grabar-Kitarović, a unutarstranački izbori otvorili bi nova pitanja i probleme, stoga vjerujem da će oni biti tek na proljeće - kaže naš sugovornik. Dodaje kako su iznenađenja moguća, ali se u ovom trenutku u stranci po tom pitanju ništa ne radi.

- Nemam saznanja da se rade bilo kakve pripreme oko toga, iako su unutarstranački izbori tema o kojoj se u HDZ-u ovih dana najviše priča - kaže taj član stranke. A čini se da nikad nije bilo više kandidata koji pretendiraju na Plenkovićevu poziciju. Osim Davora Ive Stiera i Mire Kovača, koji su svoje kandidature najavili, u kuloarima se spominje da ambicije za čelnu poziciju imaju i Tomislav Tolušić, bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za kojega odnedavno na Facebooku postoji i stranica “Ivan Penava - za predsjednika HDZ-a”.

- Sada se spominje cijeli niz kandidata i u sljedećim mjesecima sigurno će ih biti još, ali mislim da će se to na kraju ipak svesti na dva, tri ozbiljnija imena. U prvom redu mislim na Stiera i Kovača - procjenjuje jedan istaknuti član stranke. Kaže kako Karamarko, ako se kandidira, ne može osvojiti puno glasova.

- Mislim da on nema ozbiljnu ekipu oko sebe, to nisu članovi koji imaju težinu u stranci i njegova bi kandidatura samo pomogla Plenkoviću kao što bi mu pomoglo ako bude imao puno protukandidata - kaže naš sugovornik. Dodaje kako misli da će se i Penava prije kandidirati za neko potpredsjedničko mjesto, nego za šefa HDZ-a.

Jedan član jedan glas

- Teško mi je procijeniti do kakvih će sve na kraju kombinacija doći, ali mislim da će ovo biti najzanimljiviji izbori u HDZ-u dosad, tim više što će glasanje biti po principu jedan član - jedan glas - smatra ovaj član HDZ-a. Neki u stranci se, doznajemo, pribojavaju da bi Plenković u posljednji trenutak mogao ići u još neke izmjene Statuta stranke.

- Što ako Plenković pokuša na proljeće odgoditi unutarstranačke izbore? Ne vjerujem da bi išao na to jer bi to značilo kršenje Statuta, ali ne bi me niti iznenadilo s obzirom na situaciju. A ako bi došlo do toga, mislim da bi to izazvalo nezadovoljstvo i pobunu u stranci - govori naš sugovornik koji također kao glavne Plenkovićeve protukandidate vidi Stiera i Kovača koji je u intervjuu Jutarnjem ponovio kako i dalje čvrsto stoji iza svoje izjave da je HDZ-u potrebna rekonstrukcija. A Kovačev intervju komentirao je jučer i izvor blizak vrhu HDZ-a.

- To je još jedan njegov istup u kojem u prvi plan izbijaju osobne ambicije ispred interesa HDZ-a i daljnjeg rada HDZ-ove Vlade. Neozbiljno je to od nekoga tko pretendira preuzeti odgovornost za vođenje stranke i tko zaboravlja da je rekonstrukcija stranke već provedena nakon što je i on sam sudjelovao u neuspjelom preslagivanju i rušenju vlastite Vlade. Tada je stranka došla na potporu nižu od 20%, a novo vodstvo stranke, predvođeno Plenkovićem, u kratko je vrijeme vratilo povjerenje birača i pobijedilo na parlamentarnim izborima - izjavio je izvor blizak vrhu HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:18