COVID-19

LOŠE VIJESTI IZ ISTRE: U jednom danu 13 novih slučajeva zaraze, supruzi preminulog ugostitelja stanje se pogoršalo: 'Stavljena je na respirator'

 
Press konferencija Kriznog stožera Istarske županije
 Goran Šebelic / CROPIX

Istra nakon nekoliko dana stagnacije broja zaraženih koronavirusom kada bi na dnevnoj bazi bilo po troje ili četvero oboljelih, danas je skočila s 13 novih zaraženih, a najveći broj zaraženih su osobe koje su bile na putu u Turskoj. Naime, šest se osoba iz Istre vratilo iz te zemlje 16. ožujka avionom koji je sletio u Zagreb, a kako je na letu bilo osoba koje su zaražene, odmah su svi putnici iz cijele Hrvatske koji su bili na tom letu, obaviješteni. S 13 novih slučajeva Istra se popela na brojku od 54 zaražene osobe koronavirusom.

- Osobe koje su bile s njima u avionu bile su pozitivne. Sve osobe koje su bile na avionu odmah su stavljene u samoizolaciju i one su to iz samoizolacije saznale da su pozitivne. One nisu odmah razvile simptome, kazao je ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović na današnjoj konferenciji za novinare istarskog Stožera civilne zaštite.

Osim tih šest osoba, jedna je nova zaražena osoba obiteljski kontakt iz Umaga vezan za slučaj sprovoda u Umagu 7. ožujka, a dvije su osobe kontakti već zaraženog ugostiteljskog djelatnika koji je došao iz Austrije. Još četiri osobe danas su ujutro dobile nalaz da su pozitivne, a povezane su s pogrebom u Umagu te konobom Astarea u Brtonigli čiji je vlasnik prva žrtva ove epidemije. Najviše je zaraženih iz Umaga, njih 16. U Puli ih je 10, Brtonigli 8, Poreču 5, Novigradu 4, Vodnjanu 3, Višnjanu 2, Motovunu 2, Raši 1, Labinu 2 i Rovinju 1.

- Danas smo poslali i 21 bris na novu analizu, a dobra je vijest da imamo i prve negativne briseve - njih tri, kazao je Stojanović. No negativni se brisevi moraju ponoviti da bi pacijenti mogli biti otpušteni iz bolnice. Nažalost, kako je izvijestila ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić, jedna je osoba, a kako neslužbeno saznajemo, radi se o supruzi preminulog ugostitelja Nina Krnjusa, morala na respirator u riječki KBC.

- Zadnja dva dana se kod jedne pacijentice pratila teža klinička slika, odnosno imala je bazično upalu pluća. Kod nje su se javile respiratorne tegobe koje su bile sve gore. Procijenili smo da je vrijeme da se stavi na respirator. Intubirana je i stavljena na respirator u Puli i onda je upućena u primarni respiratorni centar u KBC Rijeka. Transport je bio zahtjevno za organizirati, ali smo uspjeli. Njeno je stanje na respiratoru stabilno, kazala je Hrstić.

Dodala je da su osim zaraznog odjela za oboljele od COVID infekcije oslobođeni i prostori na ginekologiji te da će se trudnice i pedijatrija do kraja tjedna preseliti u nove bolničke odjele kako bi se skroz odvojili od COVID odjela. Što se tiče ostalih slučajeva zaraženih u Istri, veli da dvije trećine njim ima blaže ili nikakve simptome, a jedna trećina ima srednje teške simptome. Tri su osobe u starijoj životnoj dobi – imaju 89, 92 i 90 godina. Pohvalila se i činjenicom da niti jedan zdravstveni radnik u pulskoj bolnici još nije pozitivan i nada se da će se to održati, ili da će se takav scenarij čim više odgoditi.

Načelnik Policijske uprave Istarske Božo Kirin kazao je da u Istri se jučer kretalo oko devet tisuća vozila, a od toga ih je 104 bez propusnica, a 84 osobe su vraćene u mjesto svog prebivališta jer je utvrđeno da nema razlog zašto bi napuštale mjesto prebivališta. U prometu bilo i troje njih kojima je određena samoizolacija što je dosta zabrinjavajuće.

- Od utorka imamo sedam njih koji su kršili mjeru samoizolacije, a policija i dalje nadzire provedbu te mjere. Dosad smo imali 224 dojave, a 46 njih je kršilo samoizolaciju. Jučer je bilo pet dojava i jedan je osoba kršila tu mjeru. To se smanjuje zadnjih dana. Imamo prijave i da se na određenim punktovima okupljaju ljudi, 9 dojava smo imali. To se događa ispred kioska, trgovina i ljekarni. Ako čekaju red, neka se distanciraju, kazao je Kirin.

Čelni čovjek istarskog Stožer Dino Kozlevac najavio je pak da će se tržnice otvoriti u ponedjeljak nakon što se dogovori na koji će način funkcionirati njihov rad. No, tvrdi da to ne znači da će se sada tamo ljudi moći okupljati. Isti tako reguliran je prijevoz kamiona iz Istre preko granice i vozači se kontroliraju 24 sata na dan.

- Oni iz izolacije i karantene idu u kabine kamiona, idu na iskrcaj robe, ostaju u svojim kabinama i vraćaju s u karantenu. Život ne može stati kao ni snabdijevanje ljudi. Druga je vijest da će se omogućiti rad tržnicama. Vidjet ćemo pod kojim uvjetima. Očekujem da će profunkcionirati u ponedjeljak, poručio je. Veli da za Općinu Višnjan neće tražiti mjere karantene na zahtjev tamošnjeg načelnika nakon prva dva slučaja zaraze koronavirusom jer da za to prema mišljenu epidemiologa nema potrebe.

- Izvor virusa u općini Višnjan, nego je povezan sa slučajem u Umagu, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:22