BROJNE REAKCIJE

‘Lovrinčević je izrekao jednu ključnu rečenicu koja jasno govori kako u HDZ-u stvari funkcioniraju‘

Plenkovićevim tempom smjenjivanja svaki građanin RH dobit će svojih pet minuta u ministarskoj fotelji, kaže Marija Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić

 Damjan Tadic/Cropix

Mostov saborski zastupnik Marin Miletić u utorak je u Hrvatskom saboru ironično čestitao premijeru nakon vijesti o smjeni ministra gospodarstva Davora Filipovića, poručivši mu da majstorski vodi državu.

"Bogati će biti još bogatiji, sirotinja će biti još veća sirotinja, a svaki tjedan u bajbukanu odlazi ministar jedan. Čestitam Andreju Plenkoviću, majstorski vodiš ovu državu", rekao je Miletić, tražeći stanku tijekom rasprave o izmjenama Zakona o doplatku za djecu.

Poručio je građanima da ne smiju dopuštati "takvu krađu i praviti se blesavi" te da je na njima sva odgovornost.

"Naša država je duboko izgrizena korupcijom. Nama treba prosvjetljenje istinsko i duboko", rekao je Miletić.

Upozorio je kako sad imamo pola milijuna Hrvata raseljenih iz zemlje, demografski slom, ali i priliku da Vlada donese zakon koji bi motivirao mlade obitelji da ostaju u zemlji i rađaju djecu. No mi se i dalje bavimo krađama i probijanjem granice migranata naoružanih do zuba.

Premijer Plenković smijenio je u utorak s mjesta ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional objavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreža TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audiozapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

O Filipovićevoj smjeni oglasio se i Peđa Grbin (SDP).

- Mreža nije samo još jedna u nizu Plenkovićevih afera, nego, nažalost, pokazatelj da se neke stvari u HDZ-u nikad ne mijenjaju i da su sve ovo varijacije afere Fimi medija Ive Sanadera - novac građana se preko posrednika izvlači da bi završio u džepovima HDZ-ovaca. Može Plenković smjenjivati Filipovića koliko god hoće, ali Filipović je njegov direktni osobni izbor kojemu je praktički još do jučer tepao da je space shuttle. Da ne bi bilo zabune, prije Filipovića bio je Ćorić, protagonist afere Vjetroelektrana, prije Ćorića Horvat, uskočki osumnjičenik i optuženik, a prije njega Martina Dalić, čija je uloga u aferi Borg opet aktualna. To su sve Plenkovićevi izbori. Ili je on jako dobro znao što rade ili je toliko nesposoban da se čovjek mora ozbiljno zabrinuti za njegov famozni radar za korupciju.

Katarina Peović iz Radničke fronte kaže: "Savjetnik ministra Filipovića, koji je moguće trgovao utjecajem, kaže da mu ‘novca ne nedostaje‘. Možda njemu ne nedostaje, ali nedostaje novca iz proračuna koji se slijeva u privatne džepove. Odbili su nam Zakon o ispitivanju imovine, koji bi mogao pratiti dealove HDZ-ovih korumpiranih slugana za koje je očito da bi ih trebalo pročešljati. Ako je savjetnik uzeo pola od svakog deala, to se mora vidjeti na računima. HDZ ne želi da to vidimo".

A Marija Selak Raspudić iz Mosta izjavila je: "Taman kad smo mislili da će Anušić biti ministar najkraćeg mandata, Andrej Plenković podignuo je ljestvicu. Parafrazirajući Warhola, Plenkovićevim tempom smjenjivanja svaki građanin RH dobit će svojih pet minuta u ministarskoj fotelji. Ključna rečenica koju je izrekao Lovrinčević je ona koja se odnosi na to da procesima korištenja javnog novca u HDZ-ove propagandne svrhe inače upravlja Andrej Plenković. Dakle, ništa se promijeniti neće dokle god se režu kraci, a glava hobotnice ostaje ista. Pošto Andrej Plenković uporno ignorira svima jasnu činjenicu, a to je da je upravo on nezdravo tkivo hrvatske politike koje je potrebno odstraniti da bi društvo preživjelo, naša je sreća da se nalazimo na pragu predizborne godine pa će o tome uskoro sud moći dati hrvatski građani.

Mario Radić iz Domovinskog pokreta smatra: "Sve sam to govorio prije pet mjeseci - da je država žrtva Filipovićevih osobnih ratova i osobnih interesa zbog kojih svi mi ispaštamo. To je dno dna politike, a ova afera je samo veliko finale. Opet se po tko zna koji put pokazuje - daj čovjeku vlast pa ćeš vidjeti kakav je".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:31