V.D. ŠEFA KOMORE

Luetić: 'Sve mjere HLK tek alternativa poboljšanju materijalnog statusa liječnika'

Na fotografiji: Krešimir Luetić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Prvi dopredsjednik i v.d predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić istaknuo je u utorak na tribini u riječkome KBC-u mnoge pogodnosti koji se mogu ostvariti preko te komore; stambenih kredita s niskim kamatama, osiguranja pravne potpore u potrebi i dopunskoga zdravstvenog osiguranja na trošak komore, ali, dodao je, sve su te mjere tek alternativa poboljšanju materijalnog statusa liječnika i povećanju plaća.

Luetić je rekao da bi važan pomak s tim u vezi bilo izdvajanje liječnika iz 72.000 zaposlenih u zdravstvenom sustavu, a time i iz postupaka kolektivnog pregovaranja o povećanju plaća. Po uzoru na Zakon o plaćama sudaca, mogao bi se donijeti zakon o plaćama liječnika kojim bi se to pitanje reguliralo, dodao je.

Navodeći što je sve učinjeno proteklih godina u HLK, Luetić je istaknuo donošenje pravilnika, na prijedlog komore, koji liječnicima, osim u matičnim zdravstvenim ustanovama, omogućuje rad i kod privatnih poslodavaca u slobodno vrijeme. Time se, rekao je, smanjuje odljev liječnika u inozemstvo, smanjuju se liste čekanja i potiče izvrsnost, jer su samo vrsni liječnici traženi za dopunske poslove, a i stvara se dodatni prihod državnog proračuna.

Umreženošću HLK s javnim institucijama, među kojima su svi medicinski fakulteti, onemogućava se da se netko prijavljuje u HLK s falsificiranom diplomom, jer se njezina vjerodostojnost odmah provjerava u bazi podataka medicinskih fakulteta, rekao je.

Vrijedne su i izmjene kaznenog zakona na inicijativu HLK, po kojima prisila prema liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima postaje kažnjivo djelo te se procesuira po službenoj dužnosti, rekao je Luetić, dodajući da će se u HLK pratiti provodi li se ta zakonska odredba i pokreću li se postupci u slučaju napada ili prisile.

Najavio je izbore u Hrvatskoj liječničkoj komori od 20. do 26. svibnja te je pozvao članstvo da na njima sudjeluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:10