GENERAL PROTIV HAAGA

LUKSUZNO CARSTVO GENERALA Praljak svu imovinu prebacio na sina i tvrdi da nema baš ništa!

Poslovno carstvo obitelji Slobodana Praljka, kojeg Haaški sud traži da u roku od 90 dana podmiri troškove obrane u visini od 3,3 milijuna eura jer su procijenili da je težak više od 6,5 milijuna eura, prostire se na 13 tisuća četvornih metara!

Na zagrebačkoj Radničkoj cesti Praljkovi posjeduju dvije poslovne zgrade, hotel, garažu, podzemnu garažu, restoran. Taj njegov poslovni kompleks zove se Centar 2000.

Carstvo je podigla Praljkova tvrtka Oktavijan d.o.o., koja je samo lani ostvarila prihode od 2,9 milijuna eura. No, to nije jedina tvrtka u njihovu vlasništvu, imaju ih još nekoliko. I obiteljska kuća na Kraljevcu prostire se na nekoliko stotina četvornih metara, a i kuća do njihove bila je nekad u njihovu vlasništvu. Praljak je, doznajemo, imao i stan u Ilici 109, koji mu je svojedobno dodijelilo Ministarstvo obrane, ali njega je, kaže njegov prijatelj, prodao uoči suđenja. Posjeduje i brod, ali njegov prijatelj, koji je želio ostati anoniman, kaže da ne zna ni marku, ni model, ali poznato mu je da se radi o starom brodu koji je sam uredio. Praljak, a i njegova supruga primaju u Hrvatskoj mirovine, dok umirovljeni general još posjeduje bankovne račune u Hrvatskoj i Njemačkoj te poduzeća i nekretnine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Istražili smo Praljkovo carstvo u Hrvatskoj te otkrili da je poslove pa i nekretnine prepisao na sina Nikolu Babića-Praljka, na kojeg se danas vodi većina toga, a ove godine prebacio je na njega i posljednju tvrtku u kojoj se vodio kao direktor.

Pravo na žalbu

Je li to učinio upravo zato da bi izbjegao ovakvu situaciju?

Njegova odvjetnica Nika Pinter kaže da nije.

- I 2004., kad je počelo suđenje, Praljak je bio istog imovinskog statusa. Ništa nema ni danas - kaže odvjetnica Pinter. Dodaje da odluka suda, sama po sebi, zasad nije pravomoćna, već administrativna odluka tajništva suda. Praljak, dodaje, ima pravo na žalbu sudskom vijeću.

- Još se nismo žalili jer Praljak čeka da mu se dostavi prevedena odluka, a kako je to dokument na 60 stranica, trebat će vremena, i od toga dana počinje teći rok za žalbu - objašnjava odvjetnica. U dokumentu na 60 stranica pobrojano je sve što je tajništvo suda utvrdilo da Praljak posjeduje. Dokumentaciju su prikupili u suradnji s našim državnim institucijama, pa unutra postoje i izvodi iz trgovačkog suda, gruntovnice, bankovni računi… Odvjetnica Pinter uvjerena je da ta odluka neće biti prihvaćena, no bude li prihvaćena, izvršava je Hrvatska.

Čermakov slučaj

- Voljela bih vidjeti provedbu te ovrhe - dodaje odvjetnica. Također kaže da se ta odluka ne može primijeniti na članove Praljkove obitelji, u ovom slučaju na sina.

- U konkretnom slučaju to se ne može primijeniti na obitelj - rekla je i upitala: “Što u slučaju da Praljak bude oslobođen? Bi li mu sud vratio ta sredstva?”

- Čermak je vlastite novce potrošio na obranu pa mu ništa nije vraćeno - dodaje. Kontaktirali smo jučer Praljkova sina kako bismo utvrdili što posjeduje on, a što njegov otac, ali odbio je razgovor.

- Ne dajem izjave za medije - kazao je Nikola Babić-Praljak, koji se u tvrtki Oktavijan d.o.o. vodi kao direktor.

Najveći posao tvrtka Oktavijan ostvaruje na nekretninama na atraktivnoj lokaciji na križanju Radničke i Vukovarske ulice, gdje je obitelj podigla poslovno carstvo.

Praljak je sredinom 90-ih krenuo u poduzetničke vode, pa je postao suvlasnik zagrebačke kemijske tvrtke Chromos boje i lakovi, u kojoj je od 1995. do 1996. bio predsjednik uprave, a kasnije, sve do 1999., član nadzornog odbora. U rujnu 1999. Chromos boje i lakovi prodani su Praljkovoj tvrtki Oktavijan d.o.o., i to za 4,4 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Najveća vrijednost tvrtke bilo je zemljište od 27.000 četvornih metara u Radničkoj ulici. Kasnije je Državna revizija utvrdila da je zemljište prodano ispod cijene, odnosno da je Chromos u toj transakciji oštećen za nešto više od dva milijuna tadašnjih njemačkih marka. Dio zemljišta kasnije je prodan tvrtki VMD promet, koja je na njemu sagradila vlastiti poslovni centar.

Praljkova tvrtka Oktavijan d.o.o., koju je osnovao 1995., isprva se bavila proizvodnjom filmova, videofilmova i tv-programa, a onda se prebacila na građevinu i iznajmljivanje poslovnih prostora. Od 2001. temeljni kapital je 38,1 milijun kuna. Danas se na zemljištu nalazi, kako se reklamira na internetu, moderan poslovni kompleks u kojem je zaista moguće imati apsolutno sve nadohvat ruke.

Milijunska imovina

Tvrtka Oktavijan, odnosno zemljište, opterećena je i kreditom od desetak milijuna eura, a prihodi tvrtke u posljednjih su nekoliko godina rasli.

Tako je 2005. tvrtka prijavila ukupne prihode od 700.000 eura, 2008. porasli su na 2,8 milijuna eura te 2009. na 3,8 milijuna eura, da bi lani pali na 2, 9 milijuna eura. U bilanci tvrtke upisana je dugotrajna imovina vrijedna oko 23 milijuna eura te oko 19 milijuna eura dugoročnih i kratkoročnih obveza.

Sinu Nikoli prepustio i fotelju direktora u Sisku

Tvrtka Oktavijan nije jedina tvrtka koja se vezuje uz obitelj Slobodana Praljka.

Ove godine Praljak se povukao s funkcije u tvrtki Pristaništa i skladišta Sisak, a na direktorsku funkciju postavljen je Nikola Babić Praljak.

Tvrtka se bavi prekrcajem tereta u riječnim lukama, skladištenjem, prijevozom.

Poslovanje te tvrtke posljednjih godina je u padu te je 2011. zbilježila ukupne prihode od 325 tisuća eura, dok je još 2008. prihod iznosio 800 tisuća eura. Na Praljka juniora vode se još tri tvrtke, ali nisu ostvarile značajnije prihode.

- Ne razumijemo u čemu je problem? Tajništvo Haaškog suda već 7 godina vodi postupak utvrđivanja imovnog stanja Praljka, a u tom postupku general Praljak u nekoliko je navrata prezentirao sve dokaze i odgovarao na sva pitanja. Nikad nije skrivao niti tajio podatke o svojoj imovini! - poručuje generalova odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:56