SPORNI NASTUP

'Ma njega vole svi Hrvati, a ovo u Karlovcu je čista politizacija. On nastupa više u Hrvatskoj nego u Srbiji, uostalom, rođeni je Bjelovarac'

 
 Biljana Blivajs / CROPIX

Nakon što je u petak službeno otkazan nastup Momčila Bajagića Bajage na Danima piva u Karlovcu, koji počinju 31. kolovoza, zbog “neslužbenog” pritiska braniteljskih udruga, Hladno pivo, zamjenski bend koji je najavljen umjesto njega, jučer je otkazalo i svoj nastup na festivalu.

Situacija je stoga nakon kontradiktornih informacija dodatno eskalirala.

Bajagin menadžer Gane Pecikoza tvrdi kako njegov nastup još nije bio ni potvrđen ugovorom.

- Bajaga je nastupio nedavno u Širokom Brijegu, dva i pol sata je trajao koncert i pet puta se vraćao na bis. Hrvati tamo obožavaju Bajagu, to mu je bio treći put da je nastupao u Širokom. Ma Bajagu vole svi Hrvati. Lani je nastupio na Snu sustipanske noći u Splitu, bilo je sjajno. Ovo ljeto će Bajaga bez problema nastupiti na Špancirfestu u Varaždinu, Puli, Malom Lošinju... U osmom i devetom mjesecu imamo stvarno puno koncerata u Hrvatskoj. Bajaga općenito više nastupa po Hrvatskoj i Sloveniji nego u Srbiji. Uostalom, on je rođeni Bjelovarac - rekao nam je Pecikoza koji smatra kako je posljednji događaj iz Karlovca “čista politizacija”.

Slučaj ‘rekla-kazala’

Dodaje kako je cijeli slučaj rekla-kazala.

- Nema tu ništa, vjeruj mi. To ti je sve čista dramaturgija, koncert nije otkazan jer nije bio ni potvrđen. Bilo je u igri hoće li Bajaga doći ili neće, ništa nismo potvrdili, radilo se o preliminarnim dogovorima. Možda je tamo netko u nekom društvu rekao ‘ma kaj će nam taj Bajaga, želimo nekog hrvatskog izvođača’ pa je sad od toga nastala ova priča. Mi smo dvaput nastupali u Karlovcu u zadnjih deset godina i nije bilo nikakvih tenzija. Ja ne mislim da je istina da su se žalili neki branitelji, nego da u organizaciji nisu imali novca za Bajagu - pojasnio je Gane Pecikoza svoje viđenje događaja.

Ipak, ostaje činjenica da je informacija o Bajaginu nastupu na Danima piva doista izašla u javnost prije dvadesetak dana, kada je to izgledalo kao potvrđen događaj. Štoviše, informacija o tome objavljena je i na Bajaginu webu, gdje i dalje stoji kako Bajaga dolazi nastupiti na Danima piva u Karlovcu, i to 3. rujna.

Hladno pivo jučer nije bilo raspoloženo za novinske upite, ali na svom Facebooku su uz objavu da ne dolaze priložili i pjesmu Bajage i Instruktora - “Ovo je Balkan”, očito mu tim putem izrazivši podršku.

“Doći ćemo možda popiti pivo, ali nećemo svirati jer ne želimo biti ničija zamjena. Dragi Karlovčani, vidimo se nekom drugom prilikom. Živjeli!!!”, napisali su iz benda.

A kako je na situaciju reagirala hrvatska estrada? Ne pretjerano bučno.

Zanimljivo, i Bajaga i Thompson, a i Hladno Pivo zadnje su albume izdali za istog izdavača - Croatia Records. Od ostalih izvođača ovogodišnjih Dana piva kontaktirali smo Maju Šuput, koja nam je rekla kako bi se ogradila od komentara na navodno otkazani Bajagin koncert. Ona ove godine otvara Dane piva nastupom 31. kolovoza.

“Ja na Danima piva pjevam već 20 godina, nastupala sam na svakim, otkad sam počela pjevati. Ta manifestacija mi je jako draga i ne bih ulazila u organizacijske priče. Radije bih pozvala ljude da se dođu zabaviti i ove godine na Dane piva u Karlovac”, rekla nam je Maja Šuput.

Pritisak udruga

Zvali smo i Mladena Grdovića, koji također nastupa ove godine na Danima piva, a on nam je rekao kako dok god se zabranjuju koncerti “Hrvata koji je branio svoju domovinu, Marka Perkovića Thompsona, neće komentirati zabranu Bajagina koncerta koji je pjevao za četnike”. Smatra da su Dani piva legendarna manifestacija.

“Bude uvijek lipe pisme, dobre fešte i odličnog društva. Tako će biti i ove godine. Ovo oko Bajage ti stvarno neću komentirati dok se zabranjuju koncerti hrvatskih pjevača u njihovoj domovini”, završio je Grdović.

Iz grada na četiri rijeke, s druge strane, službenog odgovora na “otkazivanje” Bajagina koncerta nema. Gradom kruže jedino neslužbene priče o pritisku dijela braniteljskih udruga i branitelja koji su navodno izrazili negodovanje mogućnošću njegova gostovanja. Te su udruge, prema kuloarskim pričama, izvršile pritisak na Grad Karlovac koji je zatim koncesionaru suptilno predložio promjenu izvođača. Evo kako je cijelu priču oko tog navodnog pritiska karlovačkih udruga pojasnila karlovačka gradonačelnica Andreja Navijalić za lokalni KAportal:

“S obzirom na informacije koje su se širile po gradu tražili smo da se vidi kakva je trenutna situacija, da se uvaži mišljenje, posebice hrvatskih branitelja i da se vidi što se u tom konceptu može napraviti”, izjavila je za navedeni portal.

Prema toj njezinoj izjavi, službenijeg pritiska karlovačkih braniteljskih udruga od onog “kafanskog” nije bilo. Pa ipak, čini se da je u manjoj sredini poput karlovačke, gdje svatko svakoga zna, dovoljno i zavrtjeti priču po kafićima kako bi se stvar prometnula u nacionalnu temu i imala realan učinak na dolazak ili nedolazak nekog pjevača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:31