SLUČAJ MILE RONČEVIĆ

MAJKA DJEVOJČICE KOJA JE DIGLA HRVATSKU NA NOGE 'Ni u najluđim snovima nismo očekivali ovakav odaziv, nema riječi kojima možemo zahvaliti ljudima'

 
Marin, Mila, Sanja i Petra Rončević na većoj fotografiji, Mila Rončević na manjoj
 Privatni arhiv

Velika humanitarna akcija pokrenuta je za liječenje dvogodišnje Mile Rončević koja boluje od leukemije (akutne mijeloične megakariocitne leukemije AML M7) i liječi se u dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci.

Obitelj iz Hreljina našla se pred zidom kad su saznali da je njezino liječenje nemoguće uspješno nastaviti u Hrvatskoj i u Europi. Kao posljednja mogućnost otvorilo se eksperimentalno liječenje u bolnici u Philadelphiji u SAD-u. Troškovi liječenja iznose čak 2,8 milijuna dolara (18 milijuna kuna).

Zahvaljujući apelu obitelju upućenom preko Facebooka, vijest se proširila u cijeloj Hrvatskoj, dobri ljudi iz zemlje, ali i inozemstva uplaćuju donacije. Do 18 sati bilo je prikupljeno oko 8 milijuna kuna.

Novac se prikuplja velikom brzinom, jer u 11 sati na računu je bilo 3,5 milijuna kuna.

U Dnevniku Nove TV najnovije informacije o akciji i zdravstvenom stanju bolesne djevojčice dala je njena majka Sanja Matijević Rončević koja je i sama liječnica u riječkom KBC-u.

Kako je Mila, kakve su najnovije informacije?

Mila je izrazito dobrog općeg stanja. Oporavila se jako dobro od posljednje kemoterapije koju je primila i od posljednje infekcije. Puna je života i dobro je.

Vaš suprug je rekao da djevojčica mora primiti ovaj izrazito jaki lijek - hoće li ga početi primati sutra?

U dogovoru s profesoricom Jelenom Roganović koja je liječi, mi smo je molili da ne odgađamo kemoterapiju s obzirom na najnovije vijesti koje smo jučer odbili iz Amerike, o abnormalnoj cifri koja je potrebna za nastavak liječenja u SAD-u i tražili smo da Mila dobije kemoterapiju sutra ukoliko se nešto ne dogodi do večeras ili do sutra ujutro, Mila će morati početi sutra s kemoterapijom u Rijeci.

Što to onda znači, može li odmah otputovati u Ameriku?

Ako sutra započnemo s primanjem kempoterapije, koja je izrazito teška koja će je jako oslabjeti i ima svoje toksične nuspojave, sigurno neće biti u stanju putovati još neko vrijeme.

U HZZO-u su nam rekli da su pretraživanjem međunarodnog registra pronađena tri potencijalna darivatelja krvotvornih matičnih stanica - što to znači za Milu?

Za Milu to znači život, za Milu to znači da ukoliko je se dovede barem u parcijalnu remisiju u kojoj bi mogla biti liječena, transplantacijom krvotvornih matičnih stanica, to znači potencijalno izlječenje, to znači dobra vijest.

Cijela se Hrvatska uključila u pomoć, imate li kakvu poruku za sve koji pomažu?

Ovo mi je preteško pitanje. Nikad ni u najluđim snovima nismo očekivali ovakav odaziv. Ovo nas je emocionalno dotuklo i nema riječi, nema načina, nema ničega čime možemo zahvaliti ljudima na ovakvom silnom nepamćenom odazivu u ovakvoj akciji i moja poruka ljudima je da sva sredstva koja ne budu potrošena na liječenje Mile, uključujući i sva naša privatna sredstva koja smo namijenili za liječenje Mile, bit će utrošena u liječenje druge djece, ukoliko Mila iz bilo kojeg razloga ne stigne do Amerike. To je sigurno..

Apel za pomoć bolesnoj Mili

Pomoći možete donacijama na račun HR36 4133 0063 1100 0264 4 na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - ‘darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević’.

Oglasio se KBC Rijeka

O liječenju Mile Rončević oglasio se i KBC Rijeka, javlja Novi list. Obavještavaju javnost da maloj pacijentici pružaju pravbodobnu i sveobuhvatnu medicinsku skrb sukladno europskim smjernicama za liječenje pedijatrijskih leukemija.

- Djevojčica je hospitalizirana u Klinici za pedijatriju KBC Rijeka zbog recidiva (povrata) rijetke vrste leukemije od 27. veljače ove godine. Zbog nepovoljnog odgovora na standardnu terapiju,
konzultirani su europski eksperti i preporučena terapija druge linije. Lijek klofarabin je nabavljen i čeka se odluka roditelja za njegovu primjenu.

Učinjeno je pretraživanje Svjetskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i pronađena tri potencijalna darivatelja iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Njemačke. Trenutno je hrvatski registar u kontaktu s američkim registrom radi potvrdnih testova.

Regulatorni okviri nam priječe iznošenje detaljnijih informacija vezanih uz liječenje, a sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, kažu u KBC-u Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:45