SKANDALOZNI ZAKONI

Majka Luke Ritza: Presuda ništa ne mijenja. Laž je da vrijeme liječi sve rane

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Točno 877 dana otkad je na autobusnoj stanici pored jezera Bundek brutalno i bez posebnog razloga premlaćen zagrebački maturant Luka Ritz (18), završeno je suđenje njegovim napadačima. Sudsko vijeće Odjela za mladež Kaznenog suda u ponedjeljak je donijelo presude preostaloj trojici napadača, a postupci protiv preostale dvojice završeni su ranije.

Jedini u zatvor

Protiv prvooptuženog J. J. (17) kojeg se teretilo za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda, postupak je u slučaju Ritz obustavljen jer zbog drugog kaznenog djela već služi kaznu u Odgojnom zavodu u Turopolju.

Sudsko vijeće ustvrdilo je da je time ispunjena svrha njegova kažnjavanja. Drugooptuženi R. L. (18), kojeg se teretilo za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, dobio je 12 mjeseci zatvorske kazne i time je jedini koji će od napadača ići u zatvor.

Kakva je ovo poruka?

Trećeoptuženom M. K. (18) izrečena je odgojna mjera, što znači ili upućivanje u Turopolje ili neodređeni broj sati dobrotvornog rada. Riječ je o nepravomoćnim presudama, o kojima će još odlučivati Županijski sud, a koje smo doznali neslužbeno jer je suđenje bilo zatvoreno za javnost. Trojica napadača napustila su sud smrknutih lica i u pratnji roditelja.

- Ne zanima nas presuda. Nama se ništa neće promijeniti. Neću komentirati presudu. Nas zanima samo poruka. Kakva je ovo poruka? Neka svatko sam prosudi - kaže Suzana Ritz, dodajući da nije ni pomislila otići na objavu presude. Preostaloj dvojici napadača suđeno je ranije. S. Š. (20) upućen je u Odgojni zavod u Turopolju prije godinu dana i on je kaznu odslužio, a protiv K. M. (17) postupak je također bio obustavljen jer je, kao i J. J., zbog drugog kaznenog djela već upućen u Turopolje.

Otvorili savjetovalište

Suzanu ne zanimaju nalazi vještaka. Ne zanimaju je imena ni izgled okrivljenika.

- Kazna treba zanimati suce, buduće počinitelje i građane - kaže Reno Ritz.

Oni razmišljaju samo o sinu Luki, o onome što bi on htio, što bi želio. Druže se s njegovim prijateljima, otvorili su Savjetovalište “Luka Ritz”, organiziraju koncerte, izdaju knjigu.

- Ne želimo da ljudi Luku pamte kao lika iz crne kronike i da ga spominju samo u kontekstu nekog premlaćivanja, udaranja, nasilja. On nije bio takav. Isključivo zaslugom Lukinih prijatelja smogli smo snage i pokrenuli sve te akcije. Vjerojatno bismo samo živjeli krhotine života. Jer laž je da vrijeme liječi sve rane. Neće biti lakše - kaže Suzana Ritz. Bila je u Savjetovalištu za vrijeme trajanja rasprave, a onda joj se pridružio i suprug. Konačnu objavu presude dočekali su u svome stanu. Sami.

Presude optuženoj petorki:

PRIJE:

- S. Š., jedini punoljetan u trenutku napada: suđeno mu je u odvojenom postupku, upućen je u Turopolje i svoju je kaznu odslužio

- K. M., peti napadač: obustavljen postupak jer je zbog krađe motora već ranije upućen u Turopolje

PONEDJELJAK:

- J. J., prvooptuženi: postupak obustavljen jer zbog sličnog kaznenog djela služi kaznu u Odgojnom zavodu Turopolje, zbog čega u sudskom vijeću smatraju da je svrha kažnjavanja ispunjena

- R. L., drugooptuženi: jedini ide u zatvor. Dobio je nepravomoćno 12 mjeseci zatvora

- M. K., trećeoptuženi: izrečena mu je odgojna mjera, što može biti dobrotvorni rad ili boravak u Odgojnom zavodu u Turopolju

Udarci su izazvali kobno krvarenje

Suđenje je počelo tek nakon što je trojici napadača isteklo maksimalno vrijeme od tri mjeseca koje smiju provesti u pritvoru, pa su na ročište dolazili sa slobode.

Jedan od razloga zašto je trajalo tako dugo jest neslaganje vještaka oko toga u kolikoj su mjeri i jesu li uopće napadači izazvali Lukinu smrt. Luka je nakon premlaćivanja dva dana u bio bolnici iz koje je otpušten sa čistim nalazima, a preminuo je desetak dana kasnije, srušivši se na pod kupaonice usred izljeva krvi u mozak.

Prilikom suđenja zagrebački su vještaci ustvrdili kako napad nema veze s tim izljevom, odnosno aneurizmom, ali splitski su ih vještaci pobili, ustvrdivši da su upravo udarci izazvali krvarenje. Na kraju su vještaci iz Rijeke potvrdili nalaz iz Splita. Uz to, usred suđenja J. J., koji je bio na slobodi, sudjelovao je u još jednoj tučnjavi ispred Avenue Malla i opet završio u pritvoru.

Prva sutkinja Jadranka Kos, usred suđenja je zbog standardne rotacije sudaca premještena na sud u Veliku Goricu pa je suđenje preuzela Natalija Glumičić Ščekić koja je proces morala početi ispočetka. Doduše, tu čekanja nije bilo jer su raniji iskazi samo pročitani, a i tempo suđenja se ubrzao. ( T. Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:52