NEMAR INSTITUCIJA

Mali Ivica još s ocem silovateljem! Što rade tužitelji?

Do kraja tjedna trebala bi biti donesena odluka hoće li se djevojčica iz udomiteljske obitelji vratiti biološkim roditeljima koji možda zlostavljaju i njezina mlađeg brata

ZAGREB - Mali Ivica, četverogodišnji brat djevojčice Jagode, koja je svojim potresnim pismom o očevom seksualnom zlostavljanju digla javnost na noge i upozorila na skandalozne propuste u sustavu zaštite djece, još uvijek živi sa svojim roditeljima i još nije prošao ni osnovnu stručnu obradu kojom bi se ustanovilo je li i on sam zlostavljan!

Najavili provjere

Državno odvjetništvo, podsjetimo, nakon javne objave Jagodina pisma u kojem je dijete nedvosmisleno reklo da vjeruje kako tata “muči” i njezina brata, izvijestilo je da je pokrenulo radnje kako bi provjerilo sumnje iz pisma. Međutim, od toga je prošlo tri tjedna, a Ivica i njegova obitelj još uvijek nisu obrađeni kod tima stručnjaka koji bi utvrdili je li zlostavljan ili zanemarivan.

Vjerodostojan iskaz

Zadržavanje Ivice u obitelji i odgađanje stručne obrade djeteta i roditelja, tvrde stručnjaci s kojima smo jučer razgovarali, svaki dan smanjuje mogućnost da dijete da vjerodostojan iskaz. Naime, može se očekivati da obitelj na dijete vrši stalan pritisak i da će dijete do stručnjaka doći s već “naučenom” pričom. Ne bude li dijete, koje je i inače vrlo malo, moglo dati vjerodostojan iskaz, Državno odvjetništvo zapravo neće biti u mogućnosti pokrenuti daljnji kazneni progon njegovih roditelja.

Također, kako saznajemo, nadležni Centar za socijalnu skrb kod Općinskog građanskog suda zatražio je donošenje mjere privremenog izdvajanja Ivice iz obitelji dok se ne provjere navodi iz Jagodina pisma. Ročište još nije zakazano, no, kako kažu, bit će održano u razumnom roku.

Stručnjaci centra, koji godinama provode nadzor u Jagodinoj i Ivičinoj obitelji, tvrde da nisu primijetili bilo kakve nepravilnosti u Ivičinu odgoju. No, činjenica je da nisu ništa primijetili ni kod Jagode, u čije su zlostavljanje posumnjali tek djelatnici bolnice u kojoj je dijete završilo na operaciji.

Odluka o sestri Jagodi

Ne dokaže li se zanemarivanje ili zlostavljanje, Ivica će vjerojatno nastaviti živjeti s roditeljima.

Što se tiče Jagode, na Općinskom bi se sudu do kraja ovog tjedna trebalo održati ročište na kojem će biti donesena odluka hoće li se Jagodi produljiti smještaj u udomiteljskoj obitelji za još godinu dana ili će biti vraćena u obitelj. S Općinskog suda poručeno nam je da će odluka u svakom slučaju biti donesena “na dobrobit djevojčice”.

S Jagodinim slučajem - slučajem devetogodišnje djevojčice koja je psihologinji tek sada ispričala što joj je sve radio otac, kojeg je Vrhovni sud oslobodio krivnje zbog nevjerodostojnog Jagodina iskaza iz 2006. - bile su upoznate sve relevantne institucije, no on se počeo rješavati tek nakon što je objavljen u medijima.





Kaznena odgovornost

Odgovorni su prije toga tvrdili da se ništa ne može učiniti, da ista osoba ne može biti dva puta suđena za isti slučaj te da je izvjesno da se Jagodi neće produljiti smještaj kod udomitelja jer je glavni razlog izdvajanja od roditelja - sumnja na seksualno zlostavljanja - uklonjen.

Tek kad je njezina sudbina pokrenula više od 100.000 ljudi, koji su joj dali podršku, iste su te institucije pronašle načina da spase Jagodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:17