TEŠKE OPTUŽBE

MAMIĆ 'Jedan od korumpiranih sudaca je šef Vrhovnog suda Đuro Sessa!' TUŽITELJSTVO BiH 'Nema uvjeta za izručenje Mamića Hrvatskoj!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.07.2019. u 12:53

Sarajevo, 230719.
Sud BiH.
Zdravko Mamic dolazi na rociste pred Sud BiH u Sarajevu.
Na fotografiji: Zdravko Mamic
Foto: Denis Ruvic / CROPIX
Denis Ruvic / CROPIX

Zdravko Mamić

 

NOVO 14:08 "Tužiteljstvo BiH dijeli stav obrane da nema uvjeta za primjenu ugovora o izručenju jer je on potpisan 2012. godine, a počinjenje djela se dogodilo između 2004. i te 2012. godine", rekao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić nakon ročišta.

Objasnio je da je sudac dao svoje mišljenje koje će potom ići do sudskog vijeća koje će onda, kroz desetak dana, donijeti odluku.

Tužiteljstvo BiH tvrdi da nisu ispunjeni uvjeti da Zdravko Mamić bude izručen Hrvatskoj. Tužiteljica Gordana Bosiljčić izjavila je da od 32 kaznena djela za koja se Mamić tereti samo je sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske, javlja Avaz.

Ustvrdila je i da nije ispunjen ni uvjet obostrane kažnjivosti po novoj optužnici koja tereti Mamića za izvlačenje novca iz Dinama.

FOTOGALERIJA: Zdravko Mamić na ročištu u Sarajevu

 

----------------------------------------

U 13 sati počinje ročište pred Sudom Bosne i Hercegovine na kojemu će se razmatrati zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića.

Ročište će se održati pred sucem Mirsadom Strikom, stoji na mrežnim stranicama suda.

"Mogu potvrditi autentičnost izjave mog odvjetnika. No, o imenima bih nekom drugom prilikom. Sigurno ću u datom trenutku izvući najjače oružje. Ono što mogu reći jest da je korumpiran Đuro Sessa, sudac koji je predsjednik Vrhovnog suda. Poručujem mu da je korumpiran", rekao je Mamić uoči ročišta komentirajući izjave svog odvjetnika Veljka Miljevića.

"On je jedan nepošten, pokvaren sudac, a kad se stvore uvjeti za to ja ću to bez problema dokazati. Spreman sam da se zajedno podvrgnemo detektoru laži. Toliko je bezobrazan i drzak da jednog uglednog odvjetnika poput Miljevića prijavljuje odvjetničkoj komori", rekao je Mamić listajući Jutarnji i citirajući izjavu Đure Sesse pred Sudom BiH.

"Ne vidim da će Sud BiH donijeti bilo koju drugu odluku nego odbacivanjne moga izručenja", mišljenja je Mamić.

 

Zdravko Mamić je na press konferenciji koju je prvo sazvao, a onda otkazao htio imenovati suce za koje on zna da su korumpirani i da primaju određena sredstva za ono za što ne bi smjeli primati. Htio je imenovati 6 sudaca za koje je odlučio ukazati da su korumpirani”, izjavio je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević u nedjelju navečer.

Podsjetimo, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa za Jutarnji je komentirajući Miljevićeve navode izjavio kako se boji da je na djelu 'nastavak besprizorne zloupotrebe medijskog prostora radi ostvarenja bolje pozicije u kaznenom postupku s daljnjim potkopavanjem sudbene vlasti i stvaranjem negativnog dojma o pravosuđu u cjelini'

"Pristrani bombastični istupi procesnih sudionika, u ovom slučaju branitelja, ne pridonose vjerodostojnosti pravosuđa niti pravičnosti postupka, pa će u ovom konkretnom slučaju biti zanimljivo hoće li se oglasiti i nešto poduzeti Odvjetnička komora. Osim toga, nije naodmet podsjetiti da je svatko dužan prijaviti postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a ne čekati da ga tijela kaznenog progona pozovu da podnese prijavu", rekao je Sessa.

M. Kadrić / Avaz.ba

Zdravko Mamić u pratnji odvjetnika stiže na Sud BiH

 

Opširnije o tome pročitajte OVDJE

Hrvatska od Bosne i Hercegovine traži izručenje Mamića po drugoj optužnici koja je protiv njega podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku i potvrđena u svibnu kada mu je zbog toga određena i mjera pritvora.

Mamića i još šest okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna. Optužnica se odosi na Mamićevog sina Marija, brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića te na poduzetnicke Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinam i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Sud BiH je u lipnju razmatrao zahtjev da se Mamiću odredi pritvor u toj zemlji do konačne odluke o tome hoće li biti izručen Hrvatskoj no na kraju su mu samo nametnute mjere zabrane putovanja izvan zemlje uz obvezu javljanja policijskoj postaji u Čitluku.

Zagreb, 060319.
Perkovceva, HND.
Hrvatska udruga za mirenje organizirala je konferenciju pod nazivom Buducnost pravne profesije. U uvodnim izlaganjima i panelima sudjelovali su predsjednik Vrhovnog suda Djuro Sessa i izaslanik Vlade RH Josip Salapic.
Na fotografiji: Djuro Sessa, Josip Salapic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Đuro Sessa

 

Sessa komentirao Mamićeve optužbe: 'Šokiran sam i osupnut!'

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa odgovorio je na optužbe Zdravka Mamića da je "nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda".

"Meni je žao što čovjek s kojim sam se sreo dva puta u prolazu može i ima dovoljno hrabrosti da tako nešto kaže. Na to ne mogu ništa odgovoriti nego - sretno mu bilo sa svim što radi. U svakom slučaju to je vrlo ružno i nije dostojno nikoga pa ni nekoga tko se nalazi u takvoj situaciji kao Zdravko Mamić", kazao je Đuro Sessa za N1.

Upitan koliko su Mamićeve optužbe opasne, kazao je:

"Opasne su ukoliko se budu uzimale za ozbiljno. Ako se bude uzimalo u obzir tko govori, a ne što govori, onda neće biti opasne, nego će ih se uzeti onakvima kakve one zaista jesu."

Kazao je i da trenutno ne namjerava poduzeti korake protiv Mamića.

"Ne planiram ništa. Šokiran sam i osupnut. Vidjet ću što ću učiniti kad vidim što je sve točno rečeno."

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo