Mamula: Od svoje vile neću odustati

RIJEKA - Bivši Titov admiral Branko Mamula potvrdio nam je jučer u telefonskom razgovoru da vodi pravnu bitku za povrat svoje nekadašnje opatijske rezidencije.



- Da, da, taj spor postoji, ali za sve detalje obratite se mom riječkom odvjetniku Miloradu Staniću koji za mene već godinama vodi pravni spor s Republikom Hrvatskom - izjavio je Mamula za Jutarnji list.



Mamula tuži Hrvatsku i traži povrat vile u Opatiji



No, kada smo najmoćnijeg čovjeka JNA osamdesetih godina pitali traži li povrat vile kako bi se ponovno doselio u Opatiju ili želi novčanu nadoknadu za “otetu imovinu”, razgovor se brzo prekinuo.



Ne voli pričati o JNA



Mamula posljednjih 15 godina živi u Crnoj Gori. Tamo, kako nam kažu upućeni, provodi ugodne umirovljeničke dane.



Sve donedavno živio je u stanu u staroj jezgri Kotora gdje ga se svakodnevno moglo susresti u šetnji sa suprugom, a aktivni je član i tamošnjeg Udruženja umirovljenika. Izrazito je vitalan i dobra zdravlja, a prije nekoliko mjeseci odselio se u Tivat.



Mediteranska klima očito je ugodna bivšem admiralu, rođenom na Kordunu, no vjerojatnije je da je to izbor njegove supruge Splićanke.



Premda postoje priče da Mamula i danas uživa zaštitu vojske, od osoba koje su mu bliske u Kotoru doznajemo da oko Mamule nikada nisu viđeni zaštitari, bilo vojni bilo civilni.



Jedino po čemu se razlikuje od svojih kolega s kave jest tajnost kućnog telefonskog broja. Premda mu je 88 godina, veoma je druželjubiv i elokventan, voli razgovarati o uobičajenim umirovljeničkim temama, ali ne previše o svojim aktivnim godinama na čelu bivše JNA.



I za njegove kotorske prijatelje iznenađenje je informacija da se spori oko svoje nekadašnje opatijske vile. O samom sudskom sporu više nismo uspjeli doznati ni od njegova odvjetnika koji se ispričao zbog zauzetosti.



Stariji Opatijci sjećaju se da je vojska na području Punta Kolove početkom 80-ih godina počela gradnju stambenog objekta na terenu koji je navodno tadašnja općina darovala Saveznom sekretarijatu za narodnu obranu.



Vojska branila pristup plaži



Čak ni civilne vlasti nisu imale informaciju što to vojska počinje graditi, no naveliko se šuškalo da je u pitanju kuća za Branka Mamulu. Čim je sagrađena, zato je nazvana Vila Mamula.



To je bio strogo čuvani objekt iz čije su blizine vojnici grubo tjerali sve znatiželjnike. U vrijeme kada je u kući boravio Mamula, vojska je branila čak i pristup plaži do koje se iz kuće dolazilo prolazom ispod opatijske šetnice.



Mamula i njegova supruga u blagodatima su svoje kvarnerske rezidencije uživali sve do 1991. godine kada je JNA napustila Hrvatsku.



Premda je tada već bio u mirovini, imao je zaštitu vojske koja mu je i osigurala bijeg u Beograd. Tamo je živio nekoliko godina, a zatim se trajno nastanio u Boki kotorskoj.




Nevenka Horvat/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:46