Mamula tuži Hrvatsku i traži povrat vile u Opatiji

RIJEKA - Bivši načelnik Generalštaba JNA i savezni sekretar za narodnu obranu, admiral flote Branko Mamula (88), zatražio je od Vrhovnog suda RH reviziju procesa koji vodi za povrat svoje nekadašnje rezidencije u Opatiji - Vile Mamula.



Mamula je tužbu kojom od Općinskog suda u Opatiji traži vlasništvo nad trećinom nekretnine podnio 2003. Dvije godine kasnije opatijski sud odbio je njegov zahtjev, a Županijski sud u Rijeci u listopadu 2008., uz neznatnu preinaku, potvrdio je prvostupanjsku odluku, čime je presuda postala pravomoćna. No, Mamula se nije “pomirio” i već traži reviziju predmeta.



Kuća obavijena velom tajni



Vila Mamula je jedna od najelitnijih nekretnina u Opatiji. Trenutno se nalazi u posjedu hrvatskih obavještajnih službi koje je koriste kao rezidencijalni objekt. Radi se o vili koja svojim izgledom, pozicijom uz more i izdvojnošću od bilo kakvih pogleda prolaznika, od samog početka privlači pozornost, a u posljednje vrijeme posebice i zbog vrijednosti koja se prema nekim procjenama kreće oko tri milijuna eura, za koliko su prodane obližnje slične vile.



Posljednjih 20 godine, točnije od 1991. kada je Mamula pobjegao iz Hrvatske i svog luksuznog opatijskog doma, vode se brojne polemike i rasprave o tome što bi trebalo učiniti s objektom i kome on zapravo pripada, a sve uz veliku tajnovitost kojom je ta kuća oduvijek bila obavijena.



Ugovor iz 1985. godine



Vila se nalazi na zemljišnoj čestici od 1813 četvornih metara u sklopu čega su i kuća s dvorištem od 313 četvornih metara te garaža s dvorištem od 360 kvadrata.



Prije tri godine Grad Opatija predložio je da im se vila dodijeli na korištenje kao rezidencijalni objekt, no odbijen je upravo zbog spora koji je pokrenuo Mamula.



Mamula navodi kako je 1985. godine temeljem valjanog ugovora s tadašnjim vlasnikom, Saveznim sekretarijatom za narodnu obranu (SSNO JNA), potpisao ugovor o korištenju stana i garaže, a on je potom uz suglasnost JNA vlastitim sredstvima preuredio objekt.



Traži stanarsko pravo



Povećao je dnevni boravak za 45 metara, te je stan sa 126 proširio na 191 četvorni metar. Time, je navodi Mamula, uvećao i vrijednost cijelog objekta, pa tako i stekao zakonske uvjete da postane vlasnik jedne trećine.



S obzirom na važeće načelo jedinstva zemljišta i zgrada, Mamula bi time automatski stekao i vlasništvo nad trećinom cijele čestice. Posebno je iritantan tvrdnja da je vlastitim sredstvima povećao vrijednost vile kada je javna tajna da su na tom objektu besplatno radile stotine tadašnjih vojnika JNA.



Inače, u tužbi koju je podnio protiv RH Mamula je prvo zatražio priznanje stanarskog prava, a zatim i utvrđivanje vlasništva, te na kraju tabularnu izjavu za upis vlasništva i naknadu troškova.



Sud ga odbio u četiri točke



Opatijski sud odbio ga je u sve četiri točke, obrazlažući kako u RH više ne postoji stanarsko pravo koje je ukinuto još 1996., zbog čega nije moguće udovoljiti tužbi. Glede druge točke u kojoj je zatražio vlasništvo sud je ustvrdio da je stan bio u društvenom vlasništvu, a prema važećim zakonima građenjem se nije moglo steći vlasništvo na društvenoj imovini. Županijski sud potvrdio je takav stav opatijskoga suda, odnosno djelomično preinačio presudu u točki jedan u kojoj nije odbio tužbu, nego ju je odbacio.




Tvrdolinijaš koji je tražio uhićenje Tuđmana i Kučana

Branko Mamula vilu u Opatiji traži iz svog egzila u Boki kotorskoj. Iz Hrvatske je 1991. prvo otišao u Beograd, a krajem 90-ih odselio se u Crnu Goru. Rođen 1921. u Vrginmostu, bio je član partizanskog pokreta i prijeratni komunist. Poslije je postao pripadnik tvrdolinijaške komunističke generalske struje u JNA.



Oni su smatrali da “jugoslavensku krizu”, koja je počela krajem 80-ih, treba spriječiti rezolutnom akcijom Armije - kontrolom graničnih prijelaza i uhićenjem tada na neposrednim izborima izabranog hrvatskog i slovenskog vodstva.



 Zagovaro je vojni udar. Jedan je od osnivača Pokreta za Jugoslaviju, tzv. generalske stranke koja je na 14. kongresu trebala zamijeniti propali SKJ kao vodeća snaga SFRJ.



- Ni konfederalni prijedlog Slovenije i Hrvatske nije prihvatljiv, jer stvaranje nacionalnih država nije moguće bez krvoprolića, ali ni s njim - rekao je Mamula.



Mamula je zbog vile bio prozivan u Mladini, jer je otkriveno da su je gradili vojnici JNA. Tu će vilu poslije Tuđman navodno nuditi njemačkom ministru Hansu Dietrichu Genscheru koji ju je odbio.



U svojoj knjizi “Slučaj Jugoslavija” navodi kako se zalagao za učinkovitu vojnu akciju u Sloveniji i Hrvatskoj i za očuvanje Jugoslavije svim sredstvima. Iako je bio kruta ideologizirana vojničina, nije se aktivirao tijekom rata na strani Miloševića, koji mu navodno nije vjerovao. ( V. Vurušić )



Alen Kurbanović/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:00