PROBLEM ZA SEZONU

MANEVAR AUSTRIJE NA ŠTETU HRVATSKE! Otvaraju granice prema Njemačkoj i Češkoj, a južne ne spominju: 'Jasno je koji je njihov cilj'

 
 CROPIX, AFP

Austrija će sredinom lipnja svoje granice otvoriti prema Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Hrvatska, uz Italiju, Španjolsku, Grčku i Sloveniju, zasad nije na tom popisu, kako prenose austrijski mediji.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg izbjegao je jasno odgovoriti na pitanje koji su točno uvjeti i kriteriji na temelju kojih se prema jednim zemljama Europske unije otvaraju, a prema drugima ne. No, iz izjava austrijske vlade, predvođene kancelarom Sebastianom Kurzom, da će se svako otvaranje granica voditi uz “dobru koordinaciju” i “usko koordinirani pristup”, može se iščitati da Austrijanci ne žele riskirati otvaranje prema zemljama koje, prema njihovu mišljenju, nemaju zadovoljavajuću epidemiološku situaciju.

Budući da je u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, epidemiološka slika jedna od najboljih u Europi, opravdano je pitanje zašto Austrijanci oklijevaju.

Proračunato

Da austrijske vlasti, zapravo, pod krinkom zabrinutosti oko mogućeg “uvoza” koronavirusa, proračunato otvaraju granice prema jednima, a prema drugima još ne, provodeći pritom diskriminatornu politiku, smatra Danilo Volmut, poduzetnik i vlasnik booking stranice Istriaselect.

- Kada se pogleda prema kojim se zemljama Austrija otvara, a to su zemlje iz kojih imaju najveći priljev turista, jasno je da oni političkom odlukom pokušavaju privući najveći broj turista, a istodobno spriječiti odlazak domaćih turista prema zemljama u kojima obično ljetuju - smatra Volmut.

Danilo Volmut, koji je u Austriji završio školu i fakultet i zna jezik te je svoju booking platformu za najam vila s bazenom uglavnom orijentirao prema njemačkom i austrijskom tržištu, kaže da će zbog te odluke austrijske vlade imati velik broj otkazanih rezervacija. I to ne samo Austrijanaca.

- Trenutačno se čini da pokušavaju doslovno napraviti barijeru prema zemljama za ljetovanje. Njemački turisti u koje polažemo nade, a koji uglavnom preko Austrije stižu u Hrvatsku, mogli bi se obeshrabriti ako na snazi ostanu trenutačne mjere koje predviđaju zadržavanje u karanteni svakoga tko dolazi iz, prema njima, problematičnih zemalja - objašnjava.

Naime, mjere koje su trenutačno na snazi, a koje bi ostale vrijediti za Hrvatsku ako Austrijanci ostanu pri svome, ne zabranjuju ulazak u Austriju, ali ga značajno otežavaju. Tako će, hipotetski, turisti koji se vraćaju s ljetovanja iz Hrvatske na ulasku u Austriji morati imati negativan test na Covid-19 koji nije stariji od četiri dana ili će morati u samoizolaciju koja se može prekinuti ako se obavi testiranje u Austriji i test bude negativan na virus.

Sve to moglo bi biti dovoljno da obeshrabri Austrijance - i ostale - koji, odmah nakon Nijemaca, drže najveći udio u našoj strukturi stranih turista. Lani su činili čak 10,6 posto. Direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić, naveo je kako Austrijanci predstavljaju jedno od najznačajnijih emitivnih tržišta, posebno u vrijeme kad su, zbog epidemiološke situacije, interesantne autodestinacije.

- Austrijanci su naši česti gosti, mnogi od njih ovdje imaju i nekretnine, a mi im predstavljamo najbliži Mediteran. Iz činjenice da dosad još nisu relaksirali uvjete dolaska do Hrvatske mi iščitavamo da u pitanju ipak nisu epidemiološki, nego neki drugi razlozi, no smatramo da nema nikakvih razloga zašto se promet između ovih dviju zemalja ne bi što skorije opet pokrenuo - rekao je Ostojić.

Joško Klisović, SDP-ov stručnjak za vanjske odnose, ističe kako je neprincipijelno ako prema nekome otvoriš granice, a prema nekome ne.

“Opet, s druge strane, treba gledati u kakvoj je epidemiološkoj situaciji pojedina zemlja. Smatram da trebaju postojati razlozi zašto se prema nekome otvaraš, a prema nekome ne. Hrvatska je u iznimno dobroj situaciji što se tiče Covida-19 tako da očekujem skoro popuštanje granica prema Hrvatskoj”, kaže Klisović.

Preporuke EU

Kako Jutarnji list doznaje od dobro upućenog izvora, to bi se, usprkos trenutačnom pokazivanju mišića, moglo realizirati, ali ponajviše zbog pritiska Europske komisije.

- Preporuka je Komisije, koju je navela u svojim smjernicama, da se granice otvore za zemlje s povoljnom epidemiološkom situacijom, a poseban je uvjet prema kojem to otvaranje granica ne smije biti diskriminatorno prema državama. Uvjereni smo stoga da će Austrija sredinom lipnja ipak morati otvoriti granice kako bi Austrijanci koji to žele mogli odlaziti na odmor izvan zemlje”, kaže naš izvor.

Obećavajuće zvuči i informacija, kako smo doznali, da bi se ministar turizma Gari Cappelli krajem ovog tjedna, najvjerojatnije u petak, trebao čuti s austrijskom ministricom turizma Elisabeth Köstinger, a tada će vjerojatnije biti nešto poznatiji austrijski stav prema Hrvatskoj.

Iz Ministarstva vanjskih poslova, imajući na umu to da Hrvatska svoje granice otvara 29. svibnja, odgovorili su nam da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u stalnom kontaktu s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom.

- Mišljenja se razmjenjuju, kako na političkoj tako i na stručnoj razini. U razgovorima s austrijskom stranom uvijek se, uz navođenje ublažavanja graničnog režima, naglašava pozitivna zdravstvena situacija u Hrvatskoj kao preduvjet za dolazak austrijskih turista - odgovorili su.

Migranti

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglašava kako je “svaka zemlja donosila mjere zatvaranja ovisno o epidemiološkoj situaciji”.

- U skladu s tim, svaka zemlja i popušta mjere kako smatra da je najbolje. S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, očekujem kako će se uskoro popustiti mjere na većini granica - izjavio je Božinović.

Osim straha od uvoza koronavirusa, dodatni razlog za austrijsko zatvaranje pojavio se u razgovoru između slovenskog ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa i njegova austrijskog kolege Karla Nehammera.

Kako je u priopćenju za javnost navelo slovenski MUP, Nehammer je izrazio zabrinutost da bi u Austriju “preko Slovenije ili Hrvatske” potencijalno mogli ući neželjeni ilegalni migranti.

Držeći te argumente neuvjerljivima, i slovenska je strana ovih dana izražavala čuđenje “nefleksibilnošću” austrijske vlade da otvori granicu. Također, i u njihovim je medijima bilo nagađanja kako se radi o nastojanju da se što više potencijalnih turista iz Austrije zadrži kod kuće.

No, Nehammer je Hojsu, prema priopćenju slovenskoga ministarstva, dao tumačenje kako je prvenstveni razlog bojazan da bi zaobilazno preko Slovenije u Austriju mogli doći oni kod kojih “zdravstvena situacija još nije takva da bi mogli slobodno ulaziti u Austriju”.

Hrvatska je Austrijancima druga po redu destinacija

Prema podacima HTZ-a, u Hrvatsku je 2018. godine doputovalo 12,7 posto svih Austrijanaca koji su putovali izvan zemlje, a kad je u pitanju isključivo glavni ljetni odmor, Hrvatska je Austrijancima druga po redu destinacija, odmah iza Italije u koju putuje najveći dio ovih građana.

Gledajući statistiku turističkog volumena koje u ukupnim brojkama čine Austrijanci, 2018. na austrijske je turiste otpalo 7 milijuna noćenja te su ostvarili 1,4 milijuna dolazaka, što ih čini trećim po redu našim emitivnim tržištem, odmah iza Nijemaca i Slovenaca.

S obzirom na to da dobar dio njih na godišnji odmor odlazi automobilom, Austrijanci će ove godine biti posebno dragocjeni gosti, a Hrvatska bi dodatno mogla kapitalizirati i na činjenici da će turisti, s obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine radije birati zemlje s manjim brojem oboljelih, što Hrvatskoj daje prednost u odnosu na Italiju.

Statistika HTZ-a također navodi da većina Austrijanaca, točnije njih 62 posto, odmor bukira samostalno, mimo posredstva agencija, a po putovanju prosječno izdvajaju 2620 eura. (D. K.)

Njemačka zbog CSU neće još otvoriti granice za turiste

Njemačka vlada odgodila je raspravu o ukidanju putnih upozorenja za zemlje Europske unije nakon protesta političara iz Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Naime, parlament je jučer trebao raspravljati o ukidanju upozorenja za putovanje u EU koje su uvedene sredinom ožujka kao mjera opreza u zaustavljanju širenja Covida-19. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) predložio je ukidanja generalnih upozorenja i uvođenje individualnih smjernica za svaku od 31 državu (26 država članica EU, Velika Britanija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska). To bi značilo da su granice za zemlje koje se pridržavaju tih smjernica otvorene od 15. lipnja.

No, kako saznaje njemački RND, rasprava je odgođena do sljedeće sjednice 3. lipnja nakon što je bavarski premijer Markus Söder (CSU) zatražio da o predloženom otvaranju granica SPD prvo raspravi s koalicijom CSU/CDU. Navodno je i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) također izrazio sumnje oko ukidanja putnih upozorenja. CSU je u strahu da će otvaranja granica i sve veće mogućnosti putovanja turista dovesti do novog vala koronavirusa.

Predložene nove smjernice uključuju da turistička odredišta dezinficiraju sobe, da se drže mjera fizičkog distanciranja, nošenja maski i higijene ruke. Trebaju imati dovoljne kapacitete za testiranja na koronavirus za turiste, kao i mogućnosti liječenja. Ne smiju imati više od 50 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. (Iva Badanjak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 08:38