KRAJ EMITIRANJA

MANJE OD GODINU I POL OD POKRETANJA GASI SE EUROSPORT HRVATSKA Unatoč bijesu gledatelja, vodeći operateri izbacili ga iz ponude, to mu je presudilo

među komentatorima hrvatske inačice Eurosporta bio je i Mićo Dušanović
 Ronald Goršić / CROPIX

Nakon manje od godinu i pol dana, koliko je prošlo od njegova pokretanja, gasi se Eurosport Hrvatska. Najpoznatiji europski sportski kanal Eurosport, koji se 19. studenoga 2016. počeo emitirati na hrvatskom jeziku, ugasit će se 30. lipnja.

Udarac

Globalni kanal na engleskom jeziku i dalje će se emitirati na našim prostorima, no više neće postojati lokalna inačica. Inače, kada je prije godinu i pol pokrenut taj kanal s dva programa, hrvatski je postao 22. jezik na kojem se emitira program Eurosporta.

No, da će se nešto restriktivno dogoditi, dalo se naslutiti već krajem prošle godine. Tada su u Vipnetu i B.netu obznanili da više u svojoj ponudi neće imati Discovery kanale pod koje potpada i Eurosport, i to već od 1. siječnja. Na isti potez, samo mjesec dana kasnije, odlučili su se MAXtv, Iskon i Optima Telekom, pa ni njihovi pretplatnici od 1. veljače više nisu imali te kanale u ponudi. I to premda je njihova konkurencija pretrpjela žestoku kritiku svojih pretplatnika, ljutih jer su ostalih bez tih programa, posebno Eurosporta, kao kanala s najraznovrsnijim sportskim sadržajem.

O kako velikom financijskom udarcu je riječ najbolje svjedoči glasina koja se iste sekunde proširila poslovnim krugovima, a to je da se Discovery Networks povlači s hrvatskog tržišta. To je, ispostavilo se, netočno, no kako je Discoveryju preostao ugovor još s tri operatera, to jest Pay TV platformama - Evotv, Total TV i Magic Net, bilo je jasno da nešto moraju poduzeti, jer su praktično preko noći izgubili najveći dio TV tržišta.

Da je upravo to presudilo sudbini Eurosporta Hrvatska, potvrdili su nam direktno iz Discovery Networksa.

Tržište

- Razlozi su poslovne prirode, zbog situacije na tržištu u kojoj Eurosport nije dostupan na najvećim Pay TV platformama u Hrvatskoj, koje su u vlasništvu Hrvatskog Telekoma i Vipneta. Iako je ovo prepreka, Discovery ostaje predan hrvatskom tržištu. Naš portfelj distribuira se preko naših partnera Evo TV, Total TV i Magic Net, a mi nastavljamo istraživati daljnje poslovne prilike u zemlji - istaknuli su u toj kompaniji, opovrgavajući ponovno staru glasinu da se Discovery Networks povlači s naših prostora.

Također odgovorili su da ne planiraju ukidanje lokalizacije drugih kanala iz Discovery portfelja, točnije oni će i dalje ići na hrvatskom. Zašto Vipnetu i HT-u nisu produljili s njima ugovor, neslužbeno postoje vrlo različite verzije. Prema jednima Discovery Networks bio im je preskup i nisu željeli sniziti cijenu, a prema drugima došlo je do preslagivanja u sportskim pravima na tržištu, točnije Vipnet je kupio Ligu prvaka i odlučio pokrenuti pet novih sportskih kanala...

25 komentatora

No kako god bilo, gledatelji će ostati bez dva sportska kanala na hrvatskom jeziku, a ljudi koji su tamo radili bez angažmana.

U njihovu najskupljem i najambicioznijem projektu - Eurosport Hrvatska u samom startu angažirano je čak 25 sportskih komentatora. Među njima je kao najpoznatije ime kotiralo ono Miće Dušanovića koji je na veselje brojnih gledatelja i nakon umirovljenja nastavio komentirati tenis, točnije sva četiri “grand slam” turnira. U ekipi su i iskusni Dan Figenwald koji je komentirao skijanje, Saša Sušec koji je bio zadužen za Bundesligu, a nekadašnji europski prvak Gordan Kožulj komentirao je, naravno, plivanje.

Program se emitira 24 sata dnevno na dva programa - Eurosport 1 i Eurosport 2, a u godinu dana njihovi su komentatori odradili 5400 sati prijenosa uživo iz kabina. Ukupno kroz njihov program u tih prvih godinu dana prošlo je više od 50 komentatora i stručnih sukomentatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:07