RAZOČARAN

Maras se ne želi odreći SDP-a: ‘Reći ću vam koji je jedini razlog zašto su me isključili iz stranke‘

Gordan Maras ističe da ne postoji ni jedan jedini statutarni razlog za njegovo isključenje
Gordan Maras
 Damir Krajac/Cropix

Jedan od donedavnih SDP-ovaca, bivši predsjednik zagrebačke organizacije te stranke koji je izbrisan nakon njezina raspuštanja, Gordan Maras, najavio je Jutarnjem listu da ne odustaje od bitke za povratak u članstvo SDP-a.

"Ja se SDP-a ne mogu odreći nakon 24 godine borbe za stranku. Ne može me stranački povjerenik za Zagreb, Davor Terzić tek tako, potezom pera, izbrisati iz članstva", kazao nam je Maras.

Članovi zagrebačke i slavonsko-brodske organizacije SDP-a koje povjerenici nakon reevidencije članstva u roku od 45 dana od raspuštanja tih dviju organizacija nisu vratili u stranku, pa su time iz nje izbrisani, a takvih je oko 3000, imaju pravo odmah, čim se te dvije organizacije ponovo konstituiraju, zatražiti povratak u stranku. Ne znači, naravno, da će svi koji to zatraže u nju biti i vraćeni, ali povratak imaju pravo zatražiti.

Bivši SDP-ovci koji su izbrisani iz članstva nakon raspuštanja njihovih organizacija, naime, prema stranačkom Staututu ne moraju čekati da istekne rok od godine dana da bi zatražili ponovno učlanjenje. Jednogodišnji moratorij povratka u stanku vrijedi samo za one bivše SDP-ovce koji su iz stranke izbačeni u stegovnom postupku.

Naime, prema Statutu SDP-a, član stranke može biti iz nje isključen na dva načina. Jedan je izbacivanje u stegovnom postupku. To je duži i za stranku kompliciraniji put izbacivanja nepoželjnih. U stegovnom je postupku općinska ili gradska organizacija SDP-a koja traži izbacivanje nekog člana, dužna je iznijeti detaljne razloge za izbacivanje, ali i čvrste dokaze- izjave svjedoka i dokumente- koji govore da se član teško ogriješio stranačke ciljeve i politike,ili jako naštetio njezinom ugledu. Član čiej se izbacivanje traži ima pravo na svim stupnjevima unutar stranke na kojima se stegovni postupak vodi iznijeti svoju stranu priče. Ima pravo i na stranačkoga kolegu koji će mu u stegovnom postupku biti podrška, a na odluku o isključenju ima pravo žalbe Statutarnoj komisiji SDP-a. Ako mu Statutarna komisija odbije žalbu i potvrdi odluku o izbacivanju, nema pravo zatražiti ponovni prijem u stranku prije isteka roka od godine dana od izbacivanja.

Drugi, brži i jednostavniji način za izbacivanje članova iz SDP-a je raspuštanje cijele (gradske ili općinske) stranačke organizacije nakon čega stranački povjerenik za taj grad ili općinu, formalno jedna, osoba unutar 45 dana od raspuštanja odlučuje koga će u stranku vratiti, a koga ne. U tome načinu rješavanja nepoželjnih, a upravo on je odlukom Glavnog odbora SDP-a donesenom 12. lipnja ove godine primijenjen na zagrebačku i brodsku organizaciju, članove koje je odlučio izbaciti, povjerenik ne pita za očitovanje, nema razrađene procedure utvrđivanja njihove krivnje,a isključeni se član na odluku ne može žaliti.Jedina mu je utjeha da ne mora čekati godinu dana kako bi zatražio povrat u stranku, već to može učinit odmah.

Zasad se ne zna koliko će izbrisanih i podnijeti zahtjev za povratkom u SDP jer među njima je, po tvrdnji predsjednika SDP-a Peđe Grbina, dosta onih koji su ionako bili fiktivni članovi -nisu plaćali članarinu niti sudjelovali u stranačkim aktivnostima, a u popis članstva su ubačeni samo kako bi na unutarstranačkim izborima glasali za određenog kandidata, tj kao sudionici izbornog inženjeringa.

Međutim, donedavni predsjednik zagrebačke organizacije, Gordan Maras ističe da ne postoji ni jedan jedini statutarni razlog za njegovo isključenje pa je za početak od stranačkoga povjerenika za Zagreb Davora Terzića u srijedu zatražio pisano obrazloženje o razlozima zbog kojih ga je izbrisao, a od predsjedništva SDP-a, Glavnog odbora i Statutarne komisije tražit će, kako tvrdi, očitovanje ne samo o razlozima već i o načinu njegova brisanja iz članstva.

"Kad govori o brisanju iz članstva, Peđa Grbin se poziva na odluku Glavnog odbora. Ako se već poziva na nju, onda bi morao znati da sam ja do brisanja bio član Glavnog odbora. Da bi me isključili iz toga tijela i iz članstva potrebna je odluka Glavnog odbora, a to tijelo takvu odluku nikada nije donijelo, niti je itko tražio. Na zadnjoj sjednici održanoj 12. lipnja Glavni je odbor donio odluku o izbacivanju 6 članova Glavnog odbora, među kojima nisam bio ja. Kad je na istoj sjednici donesena odluka o raspuštanju zagrebačke organizacije, Glavni odbor nije bio svjestan, niti mi je to bila namjera mene izbrisati iz stranke, a time i iz Glavnog odbora." kazao nam je Maras koji smatra da je jedini razlog njegova isključenja taj da se spriječi njegova ponovna kandidatura za predsjednika zagrebačke organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:37