IMENOVANJA

MARIĆ DOVEO ŠEFA POREZNOG USKOK-a NAKON DVIJE GODINE Otkrivamo tko će biti novi čovjek na čelu odjela zaduženog za najsloženiji financijski kriminal

Zdravko Marić
 Damjan Tadic / CROPIX

Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, tzv. porezni USKOK, od ovoga tjedna, kako neslužbeno doznajemo, ima novog šefa.

Kako su mnogi i naslućivali, na tu već dvije godine upražnjenu funkciju nije imenovan ni dosadašnji privremeni voditelj Samostalnog sektora Paulino Lonza ni nitko od njegovih 17 kolega iz poreznog USKOK-a. Ministar financija Zdravko Marić za novog pomoćnika ravnatelja Porezne uprave zaduženog za vođenje Samostalnog sektora imenovao je osobu “izvana”, dosadašnjeg poreznog revizora iz zagrebačkog Područnog ureda Porezne uprave Antuna Matkovića.

O novoimenovanom šefu poreznog USKOK-a nema puno dostupnih informacija. Poznato je samo da ima dugogodišnje iskustvo u službi te da je radio kao porezni revizor za utaju poreza i druga porezna kaznena djela u spomenutom Područnom uredu.

Prošao provjeru

Prema dostupnim informacijama, Antun Matković cijelo je vrijeme, oko 30 godina, radio na “nižim razinama” u financijskoj policiji i Poreznoj upravi i do sada nije imao dodirnih točaka s radom poreznog USKOK-a niti je prošao posebne obuke za provođenje financijskih istraga kakve su prošli svi djelatnici Samostalnog sektora koji će sada voditi.

Prije imenovanja Matković je, kako bi uopće mogao raditi na toj funkciji, morao proći sigurnosnu provjeru kakvu su prošli i njegovi prethodnici te svi njihovi suradnici u ovom specijaliziranom tijelu Ministarstva financija.

Treba navesti da u samom imenovanju Antuna Matkovića za novog šefa poreznog USKOK-a, iako dolazi “izvana”, što se procedure tiče nema ničeg spornog. No ipak postoji jedan “ali”. Prije svega zbog onoga što se sa Samostalnim sektorom događalo u protekle dvije godine i onoga što se planiralo napraviti. A prijetilo mu je indirektno gašenje, odnosno oduzimanje samostalnosti u postupanju i oduzimanje ovlasti. Unatoč neupitnim rezultatima koje je porezni USKOK napravio od svojeg osnivanja u protekle tri i pol godine.

Glavna otkrića

Slijedeći ciljeve zbog kojih je i osnovan, Samostalni sektor je u tom razdoblju, za razliku od same Porezne uprave koja provodi dugotrajne porezne nadzore i upravne postupke, brzo i učinkovito provodio komplicirane financijske istrage koje su rezultirale brojnim kaznenim prijavama, primjerice u predmetima protiv Zdravka Mamića, u slučaju Agrokor, u aferi suhi led protiv Zvonimira Šostara ili aferi “zlato” s malverzacijama teškim stotine milijuna kuna. U posljednjem slučaju otkrili su skupinu prevaranata koji su, izbjegavajući plaćanje PDV-a, oštećivali i državni proračun i kutinsku Petrokemiju prodajući njihovo gnojivo po cijenama nižim od Petrokemijinih.

Ukupno su u svojim istragama prijavili više od 400 osoba osumnjičenih za štetu od više od 2 milijarde kuna te utaje približno 350 milijuna kuna poreza.

Međutim, unatoč rezultatima koje im zapravo nitko ne osporava te iznimno dobroj suradnji s drugim državnim tijelima nadležnima za otkrivanje i progon kaznenih djela, u javnosti se u posljednje dvije godine politici, odnosno izvršnoj vlasti stalno predbacuje da pokušava eutanazirati porezni USKOK.

Samostalni sektor najprije je bio podređen izravno ministru financija. A onda je 2016. nacrtom novog Općeg poreznog zakona Samostalni sektor “spušten” pod okrilje Porezne uprave, pri čemu je, prema tom nacrtu zakona, praktično trebao ostati bez posebnih ovlasti koje je do tada imao. Upravo zbog takvih najava u travnju 2016. ostavku je dala tadašnja načelnica Samostalnog sektora Ana Dorić Škeva. Na njezinu funkciju potom nitko nije trajno imenovan.

Kritike iz sektora

Privremeno je na šest mjeseci za šefa postavljen njezin dotadašnji zamjenik Paulino Lonza. Međutim, kada se u javnosti počelo propitkivati o motivima za tiho gašenje poreznog USKOK-a, Lonza je javno kritizirao nacrt spomenutog zakona i time se očito zamjerio šefu, ministru Zdravku Mariću.

Marić je tada pod pritiskom javnosti, ali i zbog protivljenja tadašnjih koalicijskih partnera, ipak popustio i pristao na svojevrsni kompromis. Porezni USKOK na koncu je prešao u Poreznu upravu, ali su mu ipak ostavljene sve ovlasti koje je imao i prije. Ujedno, zakonom je predviđeno da njime izravno upravlja pomoćnik ravnatelja Porezne uprave, tako da je Samostalni sektor na koncu zadržao svoju samostalnost i u hijerarhiji nisu imali šefove koji, primjerice, nisu morali proći sigurnosne provjere, što je prema početnom nacrtu, itekako bilo moguće.

Međutim, sve do sada novi pomoćnik ravnatelja, odnosno šef Samostalnog sektora nije imenovan. U stvarnosti ga je vodio Paulino Lonza na temelju posebnih ovlaštenja koja su mu produžavana za svaki pojedini mjesec u proteklih više od godinu dana. Mnogi su upravo iz toga iščitavali da ministar s jedne strane ne želi ni Lonzu ni njegove suradnike, iako za to ne postoje opravdani stručni razlozi, imenovati na čelo poreznog USKOK-a, ali i da je to jasan pokazatelj koliko je politici važan ovaj specijalizirani tim, kao i sama borba protiv financijskog kriminala.

Posebna obuka

Treba napomenuti da su svi djelatnici Samostalnog sektora prošli posebnu obuku u američkom IRS-u, nacionalnoj poreznoj agenciji tamošnjeg Ministarstva pravosuđa, kamo su, među ostalim, upućeni kako bi tretirati i analizirati podatke kojima raspolažu, kako voditi istrage, kako stvarati vlastite baze podataka i kako ih koristiti. Usto, s obzirom na to da su, za razliku od ostalih kolega iz Porezne uprave, morali proći sigurnosne provjere, mogu dobiti pristup svim podacima kojima na bilo kojoj razini raspolaže Porezna uprava.

Sada su dobili šefa koji bi se tek trebao upoznati s načinom i metodama njihova rada. Hoće li to otupiti oštricu poreznog USKOK-a tek će se vidjeti. Zanimljivo je da nam jučer iz Ministarstva financija nisu odgovorili na upit o imenovanju Antuna Matkovića na ovu funkciju. Tako nismo mogli provjeriti je li Matković imenovan trajno ili privremeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:19