IZGUBLJEN NOVAC

MARIĆ O FINANCIJSKOJ AFERI NA KAPTOLU TEŠKOJ 50 MILIJUNA EURA 'Ne bih o tome, mi svoje obveze uredno ispunjavamo prema svim vjerskim zajednicama'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.01.2018. u 13:40

Goran Mehkek / Hanza Media

Ministar financija Zdravko Marić nije htio komentirati financijsku aferu na Kaptolu tešku pedeset milijuna eura i naglasio da država, sukladno međunarodnim ugovorima i  sporazumima, ispunjava svoje obveze prema svim vjerskim zajednicama.

Novinari su ga na konferenciji za novinare u Banskim dvorima pitali prati li skandal u Katoličkoj crkvi oko otuđenih pedeset milijuna eura, a s obzirom na to da država temeljem ugovora s Vatikanom izdvaja za Crkvu oko 640 milijuna kuna.

Marić je odgovario da RH i državni proračun prema svim vjerskim zajednicama pa tako i Katoličkoj crkvi ispunjava svoje obveze, sukladno međunarodnim ugovorima i preuzetim obvezama.

"Tako da su u skladu s tim izdvajanjima definirana i određena načela i principi praćenja korištenja sredstava i mogu samo reći da postupamo sukladno svim tim  ugovorima i zakonima. A za pojedine slučajeve zaista ne bih ulazio u njih, ne bih komentirao", rekao je.

Država skrbi o imovini koja je u njezinom vlasništvu, a što se tiče drugih, svatko ima svoj dio odgovornosti, dodao je.

"Naša je isključiva odgovornost ispunjavanje obveza, ugovora i zakona i praćenje da se ta sredstva na propisan način koriste i tako i postupamo", kazao je.

Bozanić raspustio Prebendarski zbor na čelu s mons. Gabrićem zbog makinacija teških 50 milijuna eura

Tjednik Nacional objavio je da je nadbiskup Josip Bozanić raspustio cijeli Prebendarski zbor na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem, i to zbog financijskih makinacija kojima je Crkva navodno oštećena za 50 milijuna eura.

Ta je odluka Kaptola donesena, piše taj tjednik, i temeljem preporuke Vatikana, odnosno Kongregacije za kler.

Donedavni dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić u pismu koje je početkom srpnja uputio nadbiskupu Bozaniću priznao je krivnju, točnije da je investitorima omogućio potpisivanje hipotekarnih ugovora na imovini Zbora prebendara, o čemu je informirao Zbor, ali ne i Zagrebačku nadbiskupiju.

"Nažalost, moram priznati, a što će najvjerojatnije utvrditi i Komisija koja istražuje moj slučaj, da sam za vrijeme vršenja službe dekana Zbora prebendara teško prekršio kanonske odredbe o vremenitim crkvenim dobrima. Kao dekan Zbora sam dopustio i potpisao ugovore, tj. omogućio sam hipoteke na imovini Zbora prebendara kako bi investitori podigli kredite. Takvim poduzetim radnjama, osobito odobrenjem hipoteka, pridonio sam otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara", stoji u Gabrićevom pismu.

Pismo koje Nacional posjeduje datirano je na 6. srpnja 2017. godine. Tjednik piše da je time Gabrić priznao da je od 28. veljače 2002. do 17. ožujka 2017. pridonio otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara za gotovo 50 milijuna eura. Riječ je o potraživanjima koja banke imaju osiguranima založnim pravom na nekretninama Zbora prebendara, tj. Zagrebačke nadbiskupije.

Nacional piše da je novac izgubljen ili pronevjeren u raznim građevinskim poduhvatima u Zagrebu, i to u tzv. prebendarskim vrtovima u samom centru glavnog grada, gdje je Gabrić gradio šoping centar Cascade, koji je neslavno propao te je na tom mjestu danas hotel, te u Goricama.

Gabrić je kažnjen tako da sedam godina ne smije vršiti crkvenu službu koja sadržava upravljanje crkvenim dobrima, pet godina javno ne smije govoriti o svim pitanjima vremenitih dobara Zbora prebendara, mora obaviti duhovne vježbe od 30 dana u kući monaha te Vatikanu uputiti zahtjev za opoziv titule kapelana Njegove Svetosti, piše Nacional.

Zagrebačka nadbiskupija: Bez izjava dok traje kanonski kazneni postupak

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priopćio je da Nadbiskupija neće davati izjave vezane uz Zbor prebendara Prvostolne crkve dok traje kanonski administrativni kazneni postupak te da će po njegovu završetku dati službeno priopćenje.

"Dok je u tijeku kanonski administrativni kazneni postupak ne daju se izjave. Po završetku tog postupka dat će se službeno priopćenje", stoji u kratkom priopćenju Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije vezanom uz raspuštanje Prebendarskoga zbora.

Prema pisanju tjednika Nacional, nadbiskup Josip Bozanić raspustio je cijeli Prebendarski zbor na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem, i to zbog financijskih makinacija kojima je Crkva navodno oštećena za 50 milijuna eura.

Ta je odluka Kaptola donesena, piše taj tjednik, i temeljem preporuke Vatikana, odnosno Kongregacije za kler.

Donedavni dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić u pismu koje je početkom srpnja uputio nadbiskupu Bozaniću priznao je krivnju, točnije da je investitorima omogućio potpisivanje hipotekarnih ugovora na imovini Zbora prebendara, o čemu je informirao Zbor, ali ne i Zagrebačku nadbiskupiju.

Na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije objavljeno je i pojašnjenje odvjetnika pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu Ivice Ivankovića Radaka u kojemu se, uz ostalo, ističe da se "administrativni kazneni postupak glede članova Zbora prebendara odnosi na kanonsko-pravno područje" te da su okrivljenici "u nepravomoćnoj izvansudskoj odluci kažnjeni kanonskim kaznama, prema zakonskoj odredbi".

Odvjetnik Radak napominje da su "uloga i svrha kazni što ih je odredio crkveni zakonodavac drugačije od onih što ih određuje civilni zakonodavac" pa stoga "njihova usporedba nije primjerena".

Stoga smatra važnim napomenuti da u novčanim iznosima koji su se pojavili u medijskim napisima "nije riječ o otuđenju novčanog iznosa od strane pojedinih prebendara" nego "o iznosu što ga je više investitora uložilo u dva spomenuta projekta na zemljištu u vlasništvu Zbora prebendara na koje je Zbor prebendara dao pravo građenja i dopustio odobrenje hipoteka".

"Novčani iznosi koji se spominju nisu vezani uz račun Zbora prebendara, nego uz nositelje prava građenja koji su za investicije podigli kredite. Financijska kriza, nažalost, pogodila je investitore, o čemu su mediji već opširno pisali, a teret hipotekarnih kredita jednim dijelom ostao je na nekretninama u vlasništvu Zbora prebendara. Navođenje novčanog iznosa bez pojašnjenja ili njegovo tendenciozno povezivanje s osobama koje zastupam, ne pridonosi očuvanju prava na dobar glas u ovoj fazi postupka", ističe Radak.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo