NOVE CIJENE

MARIĆ UZBUNIO DIPLOMATE Za elitne lokacije koje u Zagrebu koriste Italija, Austrija i Francuska odlučio im početi naplaćivati 4 puta skuplji najam

 
 CROPIX

Kulturne ustanove Austrije, Italije i Francuske u Zagrebu od iduće bi godine trebale plaćati gotovo četiri puta višu cijenu zakupa državnih prostora koje koriste u centru grada, što je izazvalo prilično veliku zabrinutost među veleposlanicima i zaposlenicima tih centara, doznaje Jutarnji list.

Riječ je o Francuskom institutu - Medijateci u Preradovićevoj ulici broj 5, Talijanskom institutu za kulturu Zagreb u Preobraženskoj ulici broj 4 te Austrijskom kulturnom forumu u Gundulićevoj ulici broj 3 - stranim kulturnim institucijama koje, kažu nam sugovornici iz Ministarstva državne imovine, od 90-ih godina djeluju u tim prostorima i plaćaju zakupninu koja se više od 20 godina nije mijenjala.

Zagreb, 070219.
Tema o preseljenju stranih kulturnih centara iz centra Zagreba.
Na fotografiji: Austrijski kulturni forum, Gunduliceva 3
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Austrijski kulturni forum, Gundulićeva 3

Zagreb, 070219.
Tema o preseljenju stranih kulturnih centara iz centra Zagreba.
Na fotografiji: Talijanski kulturni centar, Preobrazenska 4.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Talijanski kulturni centar, Preobraženska 4.

Zagreb, 070219.
Tema o preseljenju stranih kulturnih centara iz centra Zagreba.
Na fotografiji: Francuski institut Medijateka, Preradoviceva 5.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Francuski institut Medijateka, Preradovićeva 5.

Donacije kulturi

Najveću zakupninu trebao bi plaćati Talijanski institut za kulturu Zagreb, i to 57.000 kuna mjesečno, koliko je procijenjena tržišna cijena za prostor u strogom centru grada, a dosad je plaćao gotovo četiri puta manje, nešto ispod 15.000 kuna mjesečno.

Austrijski kulturni forum dosad je mjesečno plaćao zakupninu u iznosu malo manjem od 9000 kuna mjesečno, a od iduće godine trebala bi se povećati na 37.200 kuna.

Francuski institut, koji se nalazi na korak do Cvjetnog trga, plaćao je mjesečnu zakupninu u iznosu od 6700 kuna, a od iduće godine trebao bi je plaćati 28.000 kuna.

U Ministarstvu državne imovine i tvrtki Državne nekretnine, koja upravlja tim prostorima, ovih dana upravo traju pregovori s veleposlanstvima i kulturnim centrima Austrije, Francuske i Italije, a kako doznajemo, njihovi predstavnici nisu baš sretni s namjerom da im se znatno povećaju zakupnine. Sugovornici iz kulturnih krugova kažu nam da im se kulturni atašei obraćaju u panici da će biti deložirani, no do toga ipak ne bi trebalo doći jer je postignut kompromis da se sve odgodi za godinu dana. Argument je bio da ne mogu u ovoj godini osigurati sredstva jer su im proračuni već zadani, pa im je Ministarstvo državne imovine odlučilo izaći ususret te će se veća zakupnina, pristanu li na to, plaćati od iduće godine.

Dosad su se ugovori o najmu obnavljali svake godine, a ubuduće bi se ti ugovori potpisivali na petogodišnji rok. Opcija je i da se presele negdje drugdje ako ne mogu plaćati toliku zakupninu, no to je, zasigurno, zadnja opcija jer bi Zagreb definitivno izgubio kulturna mjesta koja su postala simbol grada, a nije zanemariv ni doprinos tih ustanova kulturnim projektima u Hrvatskoj.

Naime, nerijetko se u suradnji s njima sufinanciraju domaći kulturni projekti koji su povezani s tim državama. Izdavači, primjerice, redovito dobivaju sredstva za prevođenje nekog njihova pisca, sufinanciraju se i neki filmski festivali, a u prostorima centara često se mogu vidjeti umjetničke izložbe.

Reciprocitet

S druge strane, činjenica jest da su sve ove godine oni plaćali izrazito nisku cijenu zakupa i to za prostore u strogom centru grada, a naša kulturna ili neka druga predstavništva u njihovim matičnim državama plaćaju zakup po tržišnim cijenama. Također, objašnjavaju nam u Ministarstvu državne imovine, Hrvatska nema s tim državama potpisane ugovore o reciprocitetu, kao što ih, primjerice, ima s Rusijom. Naime, s Rusijom smo još 1993. potpisali Sporazum o smještaju diplomatskih predstavništava, prema kojem svaka država drugoj daje prostor za veleposlanstvo. Zato su u Ministarstvu državne imovine prije samih pregovora s veleposlanstvima kontaktirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) kako bi provjerili postoje li neke zapreke, a nakon što je utvrđeno da nema recipročnih odnosa, dobili su i suglasnost MVEP-a.

- Ugovori su se sve ove godine obnavljali, ali unatoč promijenjenim tržišnim uvjetima i indeksaciji, cijena se nije mijenjala. Pitali smo Ministarstvo vanjskih postoji li neki odnos reciprociteta s tim državama, ono je reklo da ne postoji i onda smo krenuli u razgovore o povećanju iznosa zakupnine od iduće godine - pojašnjava, neslužbeno, sugovornik iz Ministarstva državne imovine te dodaje da ne vidi zašto se i ove kulturne institucije ne bi prilagodile tržišnim uvjetima jer je ipak riječ o vrijednim prostorima u državnom vlasništvu na atraktivnim lokacijama u Zagrebu.

Šteta državi

Drugi pak sugovornik iz Ministarstva kaže da naši plaćaju tržišne cijene u svijetu, dok u Hrvatskoj sve ove godine to nije bio slučaj, te da se time nanosila šteta Hrvatskoj, a sada se nepravda ispravlja.

- Sada imaju godinu dana da se pripreme na veću zakupninu - kaže naš sugovornik.

Kontaktirali smo jučer i predstavnike svih ovih kulturnih centara. Neki od njih neslužbeno su nam potvrdili da upravo traju pregovori o tom pitanju, ali kako je riječ i o diplomatskoj akciji, nisu htjeli detaljnije iznositi svoj stav.

- Možemo potvrditi vaše informacije, ali o detaljima pregovora ne bismo govorili jer je sve i na razini veleposlanstava - rekla nam je neslužbeno zaposlenica jedne od ovih kulturnih ustanova, otkrivši da sva tri veleposlanstva zajednički nastupaju u rješavanju ovog pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:54