BIVŠA HSS-ovka

MARIJANA PETIR IDE PO JOŠ JEDAN MANDAT U EU PARLAMENTU KAO NEZAVISNA KANDIDATKINJA U iduća dva dana mora skupiti 5000 potpisa

 
 Dragan Matić / CROPIX

Premda je ostala bez stranke, bivša HSS-ovka Marijana Petir ipak ide po još jedan mandat u Europskom parlamentu. Njeni politički pristaše danas su počeli prikupljati potpise kako bi se mogla kandidirati kao nezavisna kandidatkinja.

Prema zakonu, pravo predlaganja lista za izbor članova u Europski parlament imaju političke stranke samostalno, dvije ili više političkih stranaka i birači. Birači predlažu kandidacijske liste na temelju pravovaljano prikupljenih najmanje 5000 potpisa. Rok u kojemu Petir treba prikupiti 5000 potpisa istječe u utorak u ponoć.

- Dobila sam puno poruka građana koji su me pitali zašto me nema ni na jednoj kandidacijskoj lisiti. Nakon toga sam se odlučila kandidirati kao nezavisna zastupnica jer sam, zahvaljujući predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku ostala bez stranke - kaže Marijana Petir i navodi kako smatra da je vrlo uspješno odradila svoj mandat u Europskom parlamentu.

- Dobila sam oskara za poljoprivredu i ribarstvo, a na temelju mojih amandmana su se mijenjali zakonski okviri. Časno sam služila svome narodu - rekla je Petir i podsjetila da je na prošlim europarlamentarnim izborima dobila 43.000 preferencijalnih glasova.

Na pitanje zašto se neće kandidirati na HDZ-ovoj listi kazala je da su je zvali iz HDZ-a i nudili kandidaturu, ali su ju uvjetovali njenim učlanjenjem u HDZ. Petir je to odbila jer smatra da njen politički kapital ima određenu težinu i vrijednost.

Na pitanje gdje se prikupljaju potpisi kazala je kako građani skidaju obrasce sa web stranice izbori.hr na kojoj su i sve upute, te ih daju prijateljima i znancima na potpise. Potpisi se prikupljaju i u njenom uredu.

Premda ima svega dva dana za prikupljanje poptisa, Petir vjeruje da će ih prikupiti 5.000, izaći na izbore i biti izabrana za još jedan mandat, ali ovaj put kao neovisna zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:02