DVODNEVNI POSJET

Marijana Petir u Bruxellesu primila finaliste izbora za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika

 

Finaliste izbora za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika predvođene ovogodišnjim dobitnikom Zvonimirom Kalićem u Bruxellesu je primila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Ona je kao ambasadorica Kluba zastupnika Europske pučke stranke organizirala izbor, a ovom prilikom izabranima je osigurala je dvodnevni posjet.

Započeli su ga u Europskom parlamentu, gdje je održana konferencija o mladim poljoprivrednicima i budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP). Mladi poljoprivrednici predstavljeni su videoprilogom u produkciji Jutarnjeg lista, inače medijskog pokrovitelja izbora, a proizvođač industrijske konoplje na ekološki način, Đakovčanin Zvonimir Kalić, koji je skupio najviše glasova čitatelja, ali i najveći broj bodova ocjenjivačkog suda, svoje je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo predstavio sam.

rad na djedovu imanju

On se proizvodnjom konoplje počeo baviti na imanju djeda Mate, kojem je konoplja znatno pomogla u borbi sa zloćudnim tumorom te je poživio deset puta duže od početnih liječničkih prognoza. Obitelj nije imala dvojbi što će s djedovim nasljedstvom, odlučili su proizvoditi konoplju, a unuk Zvonimir, inače magistar diplomacije i međunarodnih odnosa, tako se čvrsto vezao za djedovinu.

- To je ujedno bio naš ostanak u Hrvatskoj, borba na vlastitoj zemlji, borba za svoju obitelj i sebe, borba za ljude u našem okruženju. borba za bolji i pristojniji život na selu, borba za Slavoniju - rekao je Zvonimir Kalić, a njegove su riječi ostavile dojam na Alessiju Musumarru, glavnu tajnicu Europskog vijeća mladih poljoprivrednika (CEJA), koja je kazala da su projekti mladih hrvatskih poljoprivrednika inspiracija ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu Europsku uniju, te na Kseniju Simović, predstavnicu Copa-Cogece, najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača, koja je naglasila da su oni nedavno ustanovili zaseban sektor za konoplju baš zbog potencijala koji taj sektor poljoprivrede ima.

položaj žena

Pohvalile su suradnju sa zastupnicom Petir kazavši da je tijekom rasprave o reformi ZPP-a poduprla ambicioznije prijedloge CEJE (okuplja dva milijuna mladih poljoprivrednika iz 22 zemlje) i zahvalile su joj na doprinosu u razvoju europske poljoprivrede, ističući njezin rad na poboljšanju položaja žena u ruralnim područjima na kojemu je surađivala sa ženskim odborom COPA-e, kao i rad na regulativi za borbu protiv nepoštenih trgovačkih praksi.

Grupa mladih poljoprivrednika upoznala se i sa složenim sustavom Europskog parlamenta, a ujedno je bila i posljednja koju je zastupnica Petir primila u Bruxellesu jer joj za dva tjedna i formalno završava mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:19