ISTANBULSKA KONVENCIJA

MARKIĆ OPTUŽILA PREMIJERA DA LAŽE Najavila da će mu poslati i uskršnji dar, no malo ju je zbunilo jedno novinarsko pitanje: 'Kasnije ćemo o tome'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednica udruge 'U ime obitelji' Željka Markić održala je danas konferenciju za medije na kojoj je, među ostalim, ustvrdila kako je premijer Andrej Plenković u Europskom parlametnu bio protiv toga da sve države članice EU-a ratificiraju Istanbulsku konvenciju, javlja N1.

"Premijer je kao i svi drugi zastupnici HDZ-a u EP-u glasao protiv toga da se kroz taj članak 13. potakne države, članice EU-a, da ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Što se dogodilo da je samo godinu dana poslije, čim je izabran za premijera rekao da će ratificirati Istanbulsku konvenciju, ne znam. To ostavljam njemu da objasni", izjavila je Markić.

"Iz službene evidencije vidi se da je premijer najprije glasovao "DA", ali je kasnije učinio velik napor da u tom zapisniku ostane da je namjeravao glasovati "Protiv". Iskoristio je svoje pravo da naknadno promijeni svoju namjeru. Plenković je kao i njegovi kolege namjeravao biti i bio protiv paragrafa 13 kojim se države pozivaju da potpišu i ratificiraju Istanbulsku konvenciju", istaknula je Markić.

"Od zastupnice Maletić smo čuli da Istanbulske konvencija nije bila dio programa HDZ-a upravo zbog rodne ideologije. To pokazuje da premijer ne govori istinu. A ako ne govori istinu o tome, pitanje je o čemu još ne govori istinu", nastavila je.

Nakon što ju je RTL-ova reporterka na presici upozorila kako u predizbornom programu HDZ-a ipak postoji (na str. 93) rafitikacija Istanbulske konvencije, Markić je kratko dodala kako na riječ vjeruje europarlamentarki Ivani Maletić koja joj je kazala da HDZ provedbu Istanbulske konvencije nije imao u svojem programu.

"Ona je autorica tog programa o kojem pričate. Njoj vjerujem, ali kasnije možemo diskutirati", rekla je Markić i prešla na sljedeće novinarsko pitanje.

Šefica udruge 'U ime obitelji' na presici je najavila i da će premijeru poslati uskršnji poklon.

"Mi ćemo premijeru kao uskršnji poklon dostaviti NY Times od prošle nedjelje s člankom o tome što djeca u Švedskoj uče u predškolskom obrazovanju da vidi kako izgledaju neutralno rodni vrtići i preodijevanje djece i onda ćemo valjda čuti da premijer priznaje da takve prakse postoje. Onda mi kao društvo trebamo razgovrati želimo li ih ili ne u Hrvatskoj" kaže Markić.

"Sramotan je način na koji se komunicira s javnošću. Tvrditi da će interpretativnna izjava maknuti obaveze RH jednostavno nije istina", rekla je Markić govoreći o dokumentu Vijeća Europe kojim se deklasificira Istanbulska konvencija. Taj dokument ima istu težinu kao i Vladina interpretativna izjava, tvrdi Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:53