PROVJERE I IZVIDI

MARTINA DALIĆ MOGLA BI BITI POZVANA NA RAZGOVOR U DORH? Istražitelje posebno zanima jedno pitanje kada je u pitanju angažman konzultanata

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu već otprije provodi određene provjere i izvide vezane uz događanja u Agrokoru, koji se odnose na vrijeme nastajanja lex Agrokor i nakon dolaska izvanredne Uprave u taj koncern. Današnja objava e-mailova potpredsjednice Vlade Martine Dalić samo je, kako neslužbeno doznajemo, nagnala tužiteljstvo da još preciznije usmjere poduzete radnje kako bi se utvrdilo je li u postupcima Martine Dalić, prvog izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i osoba s kojima su surađivali bilo elemenata nekog kaznenog djela.

Naime, neovisno o istragama koje to tužiteljstvo provodi protiv vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih okrivljenih osoba iz vremena njegova upravljanja koncernom, provode se i određene predistražne radnje po kaznenim prijavama podnesenima protiv glavnih aktera izrade lex Agrokor.

Tužiteljstvo je najprije u rujnu prošle godine zaprimilo anonimnu kaznenu prijavu, a ubrzo je sličnu prijavu podnio i sam Ivica Todorić. Prijave su podnesene protiv Martine Dalić, Ante Ramljaka, Thomasa Wagnera iz Knightheada, Borisa Šavorića, Tina Doličkog, Tončija Korunića i niza drugih osoba zbog, kako je navedeno, sumnje da su počinili više kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja s ciljem preuzimanja Agrokora, rasprodaje njegove imovine i pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe.

Budući da su izvidi tajni, nije bilo moguće doznati što je točno tužiteljstvo poduzelo. No, sada objavljena korespondencija ministrice i neformalnog kruga stručnjaka prilikom izrade lex Agrokor te činjenica da su neki od tih stručnjaka poslije angažirani na provođenju tog zakona, za što su onda i masno plaćeni, iznjedrili su nove sumnje koje će tužiteljstvo, kako neslužbeno doznajemo, svakako provjeriti.

Sada se u prvom redu postavlja pitanje jesu li ti konzultanti uistinu samo dobronamjerno i besplatno pomagali Vladi prilikom izrade lex Agrokor ili je, pak, u cijeloj priči bilo nezakonitog pogodovanja, prethodnih dogovora, obećanja, pa čak možda i uvjetovanja budućeg angažmana iz kojega je onda, sredstvima Agrokora odnosno njegovih vjerovnika, dobro naplaćen i raniji rad za Vladu.

Tužitelji će, kako tvrde naši izvori, pažljivo analizirati sve informacije u kontekstu vremenskog slijeda tadašnjih događanja. Ako budu smatrali potrebnim, mogli bi pozvati glavne aktere, pa tako i Martinu Dalić, na obavijesne razgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:21