TVRTKA EKO SAJAM

MARTINJSKI BIZNIS BIVŠEG BANDIĆEVA VOZAČA Gradonačelnik mu dao 51 kućicu za 10.500 kuna, a on je njih 13 iznajmio Županiji za 65.000 kuna

 
 Marko Todorov / Jakov Prkić / CROPIX

Zagrebačka županija zakupila je 13 kućica na Trgu bana Josipa Jelačića od tvrtke Eko Sajam j.d.o.o. u kojoj je direktor Zdravko Krajina, bivši vozač gradonačelnika Milana Bandića, po cijeni od 5 tisuća kuna plus PDV za najam jedne kućice, a Grad Zagreb je zaključkom koji je u listopadu potpisao gradonačelnik toj tvrtki dodijelio u najam javnu površinu za postavljanje 51 kućice po cijeni od ukupno 10.500 kuna.

- Ponuditelj kućica za manifestaciju ‘Martin je v Zagrebu’ ove godine bila je tvrtka Eko Sajam j.d.o.o. koja nam je ponudila zakup određenog broja kućica. Prema odazivu izlagača s područja županije, Zagrebačka županija je zakupila 13 kućica za 26 izlagača po cijeni od 5000 kuna plus PDV za kućicu. Kućice su zakupljene od 9. do 15. studenoga 2019. godine.

Dobra manifestacija

Ukupan iznos zakupljenih kućica podmiruje Zagrebačka županija po održanoj manifestaciji, a ove godine će to za 13 kućica ukupno iznositi 65.000 kuna plus PDV - navodi u odgovoru pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić.

Reagirali su jučer iz Grada Zagreba, navodeći da je Gradski ured za prostorno uređenje 14. listopada ove godine zaprimio zahtjev tvrtke Eko sajam j.d.o.o. za postavu 50 (pedeset) kućica trgovačke namjene i 1 (jedne) ugostiteljske kućice za organiziranje edukativno-promotivne prodajne manifestacije “Martin je v Zagrebu” na Trgu bana Josipa Jelačića od 9. do 15. studenoga 2019.

- Na manifestaciji bi se predstavili proizvođači vina iz Zagreba i Zagrebačke županije uz prigodni program povodom Martinja. Uz zahtjev dostavljena je dokumentacija propisana člankom 24. Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, sukladno članku 3. i članku 24. Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina propisano je da se lokacije, odnosno mjesta na javnim površinama daju u zakup, odnosno na drugo korištenje javnim natječajem ili neposredno - navode.

1500 kuna dnevno

Nadalje, dodaju da je “Povjerenstvo za davanje u zakup javnih površina i na drugo korištenje nakon razmatranja zahtjeva i priložene dokumentacije utvrdilo ispravnost iste te predložilo gradonačelniku donošenje zaključka o davanju na korištenje javne površine društvu Eko sajam j.d.o.o., s obzirom na to da je za navedenu manifestaciju ujedno bio i jedini podnositelj zahtjeva”.

- Naknada je određena sukladno članku 7. stavak 5. Pravilnika o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za korištenje javnih površina za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina za edukativno-izložbeno-promotivno-prodajne manifestacije. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo u svojem pisanom mišljenju ocijenio je da se radi o manifestaciji promotivno-edukativnog karaktera. Za tu vrstu manifestacije naknada iznosi 1500 kuna dnevno za ukupnu površinu preko 100 četvornih metara - navode u Gradu Zagrebu.

Također, dodaju da “eventualna činjenica da je fizička osoba podnositelj zahtjeva ili vlasnik/odgovorna osoba pravne osobe podnositelja zahtjeva zaposlenik Grada, trgovačkog društva kojeg je Grad osnivač, ustanove u vlasništvu Grada ili član njegove obitelji, ne predstavlja nikakvu zapreku da se istima odobri davanje u zakup, odnosno Povjerenstvo nema ovlast u takvim slučajevima odbaciti ili odbiti zahtjev”.

U Zagrebačkoj županiji tvrde da “tradicionalno, u kontinuitetu od 2004. sudjeluju na manifestaciji ‘Martin je v Zagrebu’ na poziv tvrtke kojoj grad Zagreb odobri postavljanje kućic, nakon čega Županija poziva i okuplja zainteresirane izlagače.

- Izlagači ne snose nikakve troškove sudjelovanja. Što se tiče nekih od prijašnjih ponuditelja kućica, to su bili Udruga ‘IDI’ za očuvanje hrvatske tradicije i običaja te Kulturno-umjetničko društvo Prepuštovec - kaže Fašaić.

Štand sa slasticama

O najmu kućica, kojih smo na Trgu jučer izbrojali nešto više od pedeset, razgovarali smo s prodavačima vina čiji su odgovori uglavnom bili slični. Zagrebačka županija ih je, ispričali su nam, pozvala da svoje proizvode prezentiraju povodom Martinja i manifestacije “Martin je v Zagrebu”. Županija im, kako tvrde, plaća najam kućica. Međutim, rekli su nam da to ne vrijedi za sve kućice.

- Nas je tu 12 vinara i još jedan štand sa slasticama i slično. Nas 13 ne plaća najam, a ostale kućice plaćaju najam jer su komercijalne. Plaćaju ga kad god hoće prodavati svoje proizvode - rekao nam je jedan prodavač vina koji je želio ostati anoniman.

S pitanjem o tome plaćaju li najam štanda, koliko i kome obratili smo se i prodavačima na komercijalnim štandovima.

- Najam plaćamo jednoj tvrtki - rekla nam je prodavačica na jednom štandu na kojem se prodaju proizvodi na bazi meda. Na pitanje o kojoj se tvrtki radi, rekla nam je “da nas to nije briga”.

- Ja vam po tom pitanju ne bih apsolutno ništa rekla - uzvratila nam je druga gospođa na isto pitanje o najmu štandova, a slično odgovaraju i na drugim štandovima na kojima se prodaju suhomesnati proizvodi, med, čajevi i ulja.

Za “100% domaće” Krajini 80 kućica

Tvrtka Eko sajam u kojoj je Krajina direktor dobivala je i prije štandove zahvaljujući gradonačelniku Bandiću, i to za manifestaciju “Okusi i mirisi tradicije”. Tada su dobili 70 štandova veličine 2 x 1 metar za 10.500 kuna. Za razdoblje od 6. do 14. svibnja ista tvrtka dobila je čak 80 štandova veličine 1 puta 2 metra, i to “u svrhu organiziranja edukativno izložbeno promotivno prodajne manifestacije pod nazivom ‘100% domaće - 100% eko’, za iznos od 13.500 kuna. Tvrtka Eko sajam isti je broj štandova, njih 80, dobila i mjesec dana prije. Dodijeljeni su joj na razdoblje od 6. do 12. travnja “u svrhu održavanja edukativno izložbeno prodajne manifestacije ‘Proljetni eko sajam’. Za to je bila određena cijena od 13.655,60 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46