NAJBOLJI PROJEKT EU

Međimurska županija: Suradnjom znanosti i poduzetništva do Metalske jezgre

Izgrađena je istraživačka infrastruktura namijenjena povećanje konkurentnosti metalske industrije na području sjeverozapadne Hrvatske

Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec projekt je koji se kandidira za titulu najboljeg EU projekta ispred Međimurske županije u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama.

Projekt je u izbor predložila Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

Međimurska županija ovim je projektom pokazala vizionarski i proaktivni pristup regionalnom razvoju i odvažila se upustiti u znanstveno-istraživačku djelatnost u svrhu jačanja konkurentnosti gospodarstva.

Ključni izazov za Hrvatsku predstavlja jača integracija poslovnog sektora s istraživačko-razvojnim sektorom kako bi se povećala primjena, odnosno komercijalizacija znanstvenih inovacija unutar privatnog sektora, kao i njegov inovacijski kapacitet.

Odgovor na izazov

Metalska jezgra Čakovec je odgovor na taj izazov jer će interakcijom poduzetnika, znanstveno-istraživačke zajednice i vrhunskih inženjera kroz razvojno-istraživačke projekte doći do novih spoznaja, rješenja i proizvoda koji će pridonijeti stvaranju veće dodane vrijednosti te otvaranju novih i kvalitetnijih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, ne samo u županiji nego i cijeloj Hrvatskoj, što je i najznačajniji očekivani dugoročni učinak projekta.

Vrijedni laboratoriji

. Metalska jezgra smjestila se u objektu bivše jahaone u sklopu kompleksa Centra znanja Međimurske županije koji se razvija na prostoru bivše vojarne u Čakovcu. Uređeno je 1.517,74 m2 neto površine u prizemlju i 575,03 m2 neto površine na galeriji objekta. Opremljeni su laboratorij za prototipiranje i laboratorij za Internet stvari (IoT).

Na samom početku provedbe projekta Međimurska županija je osnovala ustanovu Metalska jezgra Čakovec, koja je korisnik znanstveno-istraživačke infrastrukture odnosno objekta i opreme. Paralelno s ulaganjem u infrastrukturu radilo se na stvaranju tima s odgovarajućim kompetencijama kao i na uspostavljanju mreže suradnje s gospodarstvom i znanstvenom zajednicom za provođenje suradničkih projekata istraživanja i razvoja. Ustanova je odmah po završetku investicije formalno preuzela upravljanje infrastrukturom.

Objekt Metalske jezgre Čakovec i oprema u laboratorijima koriste se prvenstveno od strane znanstveno-istraživačkog sektora, kroz istraživanja, znanstvene radove i suradničke projekte s gospodarstvom. Zaposleno je četiri istraživača.

Projektni partneri, članovi istraživačkog tima, zajedno će s istraživačima i znanstvenicima Metalske jezgre raditi na istraživanjima te u narednih 5 godina nakon provedbe projekta objaviti barem 10 znanstvenih publikacija na polju strojarstva i računarstva s ciljem dijeljenja znanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:44