EU IZBORI

MERKEL IZ ZAGREBA PORUČILA 'Nacionalizam pokušava uništiti Europu' PLENKOVIĆ ODRŽAO EMOTIVNI GOVOR 'Presnažno izgleda Cibona večeras'

Na središnjem predizbornom skupu HDZ-a za europarlamentarne izbore predstavljeno je dvanaest HDZ-ovih kandidata, predvođeno prvim na listi Karlom Resslerom. U prepunoj Ciboni okupilo se oko šest tisuća članova i simpatizera HDZ-a. Na skupu je bio i predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber te njemačka kancelarka Angela Merkel
 Reuters, Damjan Tadic/Cropix

Uz slogan "Hrvatska za generacije", sudjelovanje Angele Merkel i Manfreda Webera, podsjećanja na Franju Tuđmana i zahvale braniteljima i generalima, te zahvale onima koji su bili na komemoraciji u Bleiburgu, u "Ciboni" je pred više od 6000 hadezeovaca održan predizborni skup HDZ-a. Skup je počeo taktovima pjesme "Eye of the tiger", a u "Ciboni" su se vijorile hrvatske zastave i stranačka obilježja, a na pozornici je bila postavljena i bista dr. Franje Tuđmana.

U dvorani su bila i mnoga poznata lica, Radojka Šverko, Mirjana Bohanec, Mate Bulić, Lino Červar, Ćiro Blažević, Biserka Petrović i mnogi drugi, dok je u blizini Andreja Plenkovića sjedio i njegov zamjenik Milijan Brkić. Skupu je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. U glazbenom dijelu čulo se ”Bože čuvaj Hrvatsku”, a nije nedostajalo ni Thompsona i pjesme ”Lijepa li si”.

Prave ovacije doživjela je njemačka kancelarka Merkel koja je na hrvatskom počela i završila govor u kojem se zauzela za mir u Europi koji garantira Europska unija. "Europa je projekt slobode i moramo raditi da svi imaju ista prava i da očuvamo mir i slobodu", rekla je Merkel. Nacionalizam pokušava uništiti Europu, poručila je kancelarka uz poziv da se protiv toga mora boriti.

"U Njemačkoj živi 100.000 Hrvata i oni su most suradnje naše dvije zemlje, ali mora se raditi i na tome da svi u Hrvatskoj imaju blagostanje", rekla je Merkel i pohvalila Manfreda Webera kao jakog Europljana koji također želi da svi u Europi imaju blagostanje. "Sljedeće godine Hrvatska će predsjedati Europskom unijom i naš Andrej Plenković će u isto vrijeme biti jedan od jakih predsjedatelja i surađivati s Weberom koji će biti predsjednik Europske komisije za dobrobit svih članica", kazala je Merkel burno pozdravljena od hadezeovaca. Na kraju izlaganja pozvala je na hrvatskom jeziku građane da izađu na izbore i podrže EPP i HDZ, Plenkovića, Webera i Karla Resslera.

Manfred Weber naglasio je kršćansku orijentaciju Europe i podsjetio da danas europski narodi žive u slobodi zahvaljujući Adenaueru, Kohlu, Tuđmanu i Merkel. Za Plenkovića je rekao da je respektabilan lider s kojim je radio i u Bruxellesu. "A danas je pobijedio i Bayern i to zahvaljujući odličnom vodstvu jednog Hrvata, Nike Kovača, pa hvala Hrvatska."

Na skupu je govorio i Gordan Jandroković zahvalivši se svim građanima koji su gradili današnju Hrvatsku. "Recimo 'ne' jalovoj ljevici i njezinoj demagogiji i populizmu kojim se žele prikazati većim domoljubima od nas." Dubravka Šuica je uputila poruku "dragom, mladom kolegi Karlu", rekavši Ressleru da je dobio šansu da preuzme kormilo, dok je prvi na listi HDZ-a Karlo Ressler zaradio pljesak kada je rekao da su danas svi u mislima s Bleiburgom. "Sa simbolom najveće tragedije hrvatskog naroda o kojoj se dugo nije moglo govoriti."

Hadezeovci su burno pozdravili Andreja Plenkovića koji je svim članovima stranke čestitao tridesetu obljetnicu HDZ-a. "Liebe Angela, Manfred, dragi Dragane Čović, presnažno Cibona izgleda večeras, ona je odraz snage HDZ-a", rekao je Plenković u emotivnom govoru kakvog još nije održao od kako je šef stranke. "Pozdravljam sve vas koji ste došli u Zagreb nakon Bleiburga gdje ste odali pijetet i poštovanje hrvatskim žrtvama nakon Drugog svjetskog rata."

FOTOGALERIJA: Veliki predizborni skup HDZ-a u Ciboni

Podsjetio je na "pravi dan državnosti", 30. svibnja kada je 1990. Franjo Tuđman ne samo izrekao ključne poruke već i vizionarski kazao da je budućnost Hrvatske u okviru europskog projekta. "Ono što se danas radi zacrtao je Tuđman."

Plenković je kazao da je u medijima pročitao komentare o dolasku Merkel i Webera u Zagreb i poručio "onima koji pokušavaju minimizirati njihov dolazak da ne žele vidjeti koja je snaga HDZ-a". "I Manfredova je ideja da moramo čuvati granice i to radimo. Naš je cilj da snažno i odvažno u partnerstvu s našim prijateljima odradimo predsjedanje Europskom unijom." Predsjednik HDZ-a je naglasio da je najbolje kada HDZ ide sam na izbore, jer je tada najjači, a za Resslera je rekao da je simbol budućnosti HDZ-a.

---------------------

U nastavku pročitajte tijek večerašnjih zbivanja na velikom skupu HDZ-a u Ciboni

20:30 Zajedničkim fotografiranjem uz taktove pjesme Bože čuvaj Hrvatsku završio je predizborni skup HDZ-a.

----------------------

20:28 "Svima nam čestitam 30. obljetnicu HDZ-a koju ćemo zajedno proslaviti za mjesec dana. Liebe Angela, Liebe Manfred, dragi Dragane, prijatelji, presnažno izgleda Cibona večeras, ona je odraz snage HDZ-a.,

Želim pozdraviti sve naše branitelje, generale koji su došli stati iza HDZ-a- Pozdravljam sve vas koji ste došli u Zagreb nakon Bleiburga gdje ste odali pijetet i poštovanje hrvatskim žrtvama nakon Drugog svjetskog rata", rekao je predsjednik HDZ-a i zaradio veliki pljesak, prenosi N1.

Plenković je istaknuo da je HDZ-u najbolje kada ide sam na izbore jer je tada najjači, a nakon toga je pozvao sve da pozdrave kandidate i kandidatkinje za Europski parlament. Istaknuo je Karla Resslera kao simbol budućnosti HDZ-a.

"Čitam komentare kako to da u Zagreb dolaze i kancelarka Merkel kao naša dokazana prijateljica i naš glavni kandidat i budući predsjednik Europske komisije Manfred Weber. Gledam kako neki pokušavaju minimizirati njihov dolazak, a to rade jer ne znaju i ne žele vidjeti koja je snaga HDZ-a"

Na skupu je puštena pjesma Marka Perkovića Thompsona 'Lijepa li si'.

"HDZ-ovke i HDZ-ovci budite ponosi na naša postignuća jer to drugi ne mogu. I Manfredova ideja je da moramo čuvati granice, to i radimo. Naš je cilj da snažno i odvažno u partnerstvu s našim prijateljima odradimo predsjedanje Europskom unijom.

----------------------

19:50 Angela Merkel pozdravila je skup i rekla da je jako sretna što je u Zagrebu, prenosi N1.

"Za tjedna dana imamo izbore za EP i zato je jako važno da se koncentriramo na važno. Prije 74 godine u mojoj domovini je bio rat, a vi dobro znate što se 90-ih događalo u Hrvatskoj, što to znači održati mir, što to znači da Hrvatska i Njemačka zajedno rade na izgradnji i održavanju mira. Europa je projekt slobode, znate da sam i ja živjela u diktaturi i da nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju. Prije 30 godina Njemačka se ujedinila. Radimo na tome da očuvamo mir i slobodu.

Biti ponosan na svoju zemlju, a istodobno izgrađivati Europu nije kontradiktorno. Nacionalizam pokušava uništiti Europu i protiv toga se moramo boriti. Nemojmo zaboraviti izgraditi blagostanje za naše građane. 100.000 Hrvata živi u Njemačkoj i oni su most, ali moramo raditi na tome da Hrvati imaju blagostanje i u svojoj zemlji.

Weber je Europljanin i mora postati novi predsjednik Europske komisije. On voli svoju domovinu i želi svojim građanima blagostanje, ali zna da diljem Europe građani moraju dosegnuti blagostanje.

Dragi prijatelji, izađite na izbore, pružite ruku mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ. Podržite Manfreda Webera i Karla Resslera, rekla je na hrvatskom i zaradila pljesak.

----------------------

19:30 Manfred Weber pohvalio je Dubravku Šuicu i sve ostale eurozastupnike na njihovom radu. Nakon što je na hrvatskom rekao 'Dobra večer Zagreb, dobra večer dragi prijatelji' dobio je pljesak, javlja N1.

"Ideja da dođemo u Zagreb bila je sasvim normalna odluka jer je Hrvatska najmlađa članica. HDZ je jedna od najjačih stranaka u stupova EPP-a. A jedan od razloga je i moj prijatelj Andrej Plenković s kojim sam zajedno radio u Bruxellesu.

Pod njegovim vodstvom Hrvatska napreduje, a Plenković je respektabilan lider. Bayern je pobijedio danas, a i to je bilo zahvaljujući odličnom vodstvu još jednog Hrvata pa hvala Hrvatska", rekao je.

Pozvao je na odgovor nacionalistima i obećao da oni neće biti dio njegove većine u Europskom parlamentu.

Osvrnuvši se na skup nacionalista koji se održao u subotu u Milanu na čelu s Matteom Salvinijem i Marine Le Pen, Weber je istaknuo kako je nacionalističko razmišljanje u prošlosti dovelo do tragedija i da se protiv toga treba boriti.

Weber je istaknuo i da EU nije samo ekonomski savez, nego i Unija vrijednosti. Naglasio je da je zajednički temelj Europe kršćanstvo. Kazao je kako se putujući Europom uvjerio u njezinu različitost, no da je primijetio kako je u središtu svakog grada i sela crkva, što je pokazatelj da je zajednički europski temelj kršćanska vjera.

Po pitanju migracija poručio je kako države imaju pravo odlučivati tko će prelaziti njihove granice, a ne krijumčari, no da se i treba pomoći onima koji stvarno trebaju pomoć, pa je pozvao na Marshallov plan za Afriku.

Dodao je kako treba osigurati jednako blagostanje u svim dijelovima Europe, ali i da EU mora iskoristiti ekonomsku moć da se izvoze europske vrijednosti, predloživši da se u sve buduće trgovinske sporazume trebaju uvesti garancije o poštivanju ljudskih prava.

Nakon Atene, skup u Zagrebu je drugi veliki Weberov skup u posljednoj fazi kampanje za izbore koji se održavaju idući vikend.

I on je rekao kako danas Hrvatska komemorira žrtve pa podsjetio da danas živimo u miru i slobodi zahvaljujući Adenaeru, Kohlu, Tuđmanu i Merkel.

Naglasio je kršćansku orijentaciju Europe.

----------------------------

19.10 Okupljenima u Ciboni obratio se Karlo Ressler: "Danas smo u mislima i molitvama s Bleiburgom, simbolom jedne od najvećih tragedija hrvatskog naroda", rekao je.

----------------------------

18:45 U Cibonu su stigli HDZ-ovi kandidati za europske izbore.

- Naš slogan je Hrvatska za generacije. Želimo pokazati da nam je stalo do svakog čovjeka u Hrvatskoj. Isto tako, želimo ovim sloganom poslati poruku da smo zahvalni svim ljudima koji su gradili Hrvatsku, hvala prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, hvala svim hrvatskim braniteljima, znanstvenicima, umjetnicima, sportašima, hvala Lini, Ivici, Ćiri... Posebno nam je drago što je večeras s nama Biserka Petrović, majka pokojnog Dražena Petrovića, našeg proslavljenog košarkaša - rekao je okupljenima Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

- Pobjeda nam je važna jer smo jedina stranka koja može osigurati stabilnost, gospodarski rast i budućnost za našu djecu. Zato drage prijateljice i prijatelji, recimo ne jalovoj ljevici i njihovoj demagogiji, recimo ne opasnim manipulatorima i populistima koji se žele prikazati kao veći domoljubi od nas. Nećemo im to dopustiti, HDZ će voditi zemlju - dodao je Jandroković, a prenosi N1.

Na skupu u prepunoj dvorani KC Dražena Petrovića je i zamjenik predsjednika stranke i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić koji je jutros kao hodočasnik privatno bio na komemoraciji u Bleiburgu. Skupu nazoči veliki broj uglednika iz javnog, političkog, društvenog kulturnog i sportskog života, poznata pjevačica Radojka Šverko, pjevač Mate Bulić, glumica Mirjana Bohanec, rukometni trener Lino Červar, trener Čiro Blažević, majka pokojnog košarkaškog virtuoza Dražen Petrovića, Biserka. Dvoranom su u očekivanju čelnika stranke odjekivale domoljubne pjesme.

-----------------------

Središnji predizborni skup HDZ-a za europarlamentarne izbore počeo je u subotu popodne u Košarkaškom centru Dražena Petrovića, na kojem sudjeluje dvanaest HDZ-ovih kandidata, a članovima i simpatizerima stranke obratit će se predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i nositelj HDZ-ove izborne liste Karlo Ressler, druga na listi Dubravka Šuica te glavni tajnik stranke Gordan Jandroković. U Ciboni je i Dragan Čović.

Nekoliko tisuća sudionika skupa mašući državnim hrvatskim i stranačkim zastavama burno je pozdravilo predsjednika stranke Plenkovića koji je ušao u dvoranu uz pratnji kancelarke Merkel i kandidatom EPP-a Weberom, glavnog tajnika stranke Jandrokovića uz taktove poznate pjesme "Eye of the tiger".

Uz HDZ-ove kandidate u dvorani u prvom redu sjede i ministri hrvatske Vlade, a na velikoj pozornici s plavom pozadinom ispisan je slogan HDZ-ove kampanje "Hrvatska za generacije" za euroizbore 25. svibnja, u pozadini s hrvatskim grbom, zastavom Republike Hrvatske, HDZ-a i EU te bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Postavljena su i dva videozida, a na tribinama su razvijeni banneri HDZ-a Karlovačke i Brodsko-posavske županije te Gornje Dubrave.

Program vode Joško Lokas i Ornela Vištica.

Cibonina dvorana, u koju stane između pet i šest tisuća ljudi, bit će dupkom puna, baš kao što je vodstvo HDZ-a i planiralo. Naime, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kažu nam šefovi županijskih organizacija, vodstvima svih županijskih stranačkih filijala dao je naputak koliko članova sa svog područja trebaju dovesti u Cibonu. Najveću kvotu - tri tisuće članova stranke - dobila je zagrebačka, najbrojnija HDZ-ova organizacija. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u subotu poslijepodne, neposredno pred početak predizbornog skupa, rekao nam je kako će u Cibonu doći i više od tri tisuće zagrebačkih HDZ-ovaca.

- Mogu vam reći da će odaziv našeg članstva biti iznad svih očekivanja. Imat ćemo ‘problem’, doći će više HDZ-ovaca nego što u Cibonu stane. Što se tiče članova zagrebačkog HDZ-a, doći će nas sigurno više od tri tisuće - tvrdi Mikulić.

Dolazak kandidata EPP-a za idućeg predsjednika Europske komisije Manfreda Webera, ali i njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb, za Mikulića je “priznanje cjelokupnoj hrvatskoj javnosti i - HDZ-u”.

- Posebno nas, naravno, veseli što dolaze na HDZ-ov predizborni skup podržati kandidate s naše liste za Europski parlament. Znači, ovo je jedini dolazak njemačke kancelarke u neku drugu zemlju na predizborni skup uoči europskih izbora i samim time to je snažna poruka podrške HDZ-u. Time daje još jaču podršku Hrvatskoj uoči našeg predsjedanja Vijećem EU (u prvoj polovici 2020. godine). Dakle, atmosfera u HDZ-u je odlična i očekujem da ćemo sigurno osvojiti pet mandata - rekao je Mikulić.

Dolaze i autobusima

- Iz naše Primorsko-goranske županijske organizacije u Zagreb na središnji predizborni skup HDZ-a u dvoranu Dražena Petrovića dolazi tristotinjak članova, u četiri autobusa, ali i automobilima. U Zagreb dolazimo s jasnim očekivanjima - pobjedom HDZ-a na europskim izborima. Dolazak špicenkandidata Europske pučke stranke (EPP) Manfreda Webera i njemačke kancelarke Angele Merkel u Cibonu za mene znači veliko priznanje i za Hrvatsku i za HDZ od lidera CDU-a, najmoćnije članice EPP-a - rekao je za Jutarnji list ministar i šef primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković tri sata prije početka velikog skupa vladajuće stranke.

Kvotu će ispuniti i osječko-baranjski HDZ, tvrdi šef te organizacije Ivo Anušić.

- U Cibonu stane pet do šest tisuća ljudi. I toliko će nas sigurno biti. Iz naše županije ide između 500 i 600 članova autobusima i automobilima. Dakle, mi ćemo kvotu koju smo dobili od vrha stranke (dolazak 550 članova u Zagreb) ispuniti, što i priliči drugoj najbrojnijoj županijskoj organizaciji HDZ-a u državi. U Osječko-baranjskoj županiji HDZ ima 14.500 članova i jako smo motivirani - rekao je Anušić prije velikog HDZ-ova skupa u Ciboni.

Kaže da je dolazak Angele Merkel i Manfreda Webera u Zagreb na HDZ-ov predizborni skup “prvenstveno podrška i poruka našem premijeru Andreju Plenkoviću”.

- Poručuju nam što EPP očekuje od HDZ-a na europskim izborima: da HDZ svojim rezultatom maksimalno doprinese ukupnom broju mandata koje će članice EPP-a imati u idućem sazivu Europskog parlamenta. Pobjeda HDZ-a nije upitna, pitanje je samo hoćemo li osvojiti pet ili šest mandata. Podrška njemačke kancelarke Angele Merkel premijeru Andreju Plenkoviću je i poruka što Njemačka očekuje od Hrvatske kao predsjedateljice Vijećem EU iduće godine, ali i podrška još jačem i boljem pozicioniranju Hrvatske unutar EU i novog saziva Parlamenta. Zato su Weber i Merkel danas ovdje - tvrdi Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:36