SUSRET U BERLINU

MERKEL NAHVALILA HRVATSKU 'Hrvatska policija radi odličan posao na granicama, ali postupak za Schengen je i više nego jasan'

 
Andrej Plenković i Angela Merkel (arhivska fotografija)
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas se u Berlinu susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj je i predložio akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke. Taj plan se sastoji od deset točaka, a glavni cilj je poboljšanja suradnje s Njemačkom, koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku.

- Jasno će utvrditi nositelje svih aktivnosti, ciljevi i rokovi. Želimo strukturirati suradnju izmedju Hrvatska i Njemačke, jer postoji želja daljneg investiranja onih koji su već u Hrvatskoj. a neki novi žele doći . Želimo iskoristiti dobre političke odnose između naših dviju zemalja kako bi im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu - rekao je Plenković.

Također, Merkel i Plenković su razgovarali o hrvatskim odnosima sa susjednim zemljana, prije svih s Bosnom i Hercegovinom, ali i o glavnom hrvatskom vanjskopolitičkom cilju - ulasku u Schengen.

Nakon odrađenih razgovora, Plenković i Merkel su izašli pred novinare.

'Bliski smo prijatelji vaše zemlje', kazala je nakon sastanka s hrvatskim premijerom njemačka kancelarka Angela Merkel.

'Zadovoljstvo mi je biti u još jednom radnom posjetu Njemačkoj', kazao je hrvatski premijer.

'Njemačka je prvi hrvatski vanjskotrgovinski partner', podsjetio je premijer te kazao kako je ovo još jedna prilika da se ojačaju partnerski odnosi.

- Dugo imamo sjajne bilateralne odnose, dugogodišnji smo prijatelji, puno Nijemaca dolazi u Hrvatsku na odmor... Dogovorili smo se da ćemo 2020. u Vijeću EU tijesno surađivati, jer, kao što znate, Njemačka će naslijediti Hrvatsku u presjedanju Europske unije. Mi smo veliki ulagači u vašu zemlju, ali to može biti još bolje. Znam da Hrvatska nastoji provesti reforme, a mi smo uvjereni da su to dobre reforme - rekla je Angela Merkel koje je hrvatsko susjedstvo nazvala - kompliciranim.

- Svjesni smo hrvatsko-slovenskog spora i situaciji u Bosni i Hercegovini. Mi ćemo nastojati pomoći.

Angela Merkel dodala je da hrvatska policija odlično reagira u migrantskoj krizi i da bi to moglo značiti puno za Hrvatsku kada je u pitanju ulazak u Schengen.

- Hrvatska želja za Schengenom je prirodna, ali postupak je jasan. Djelovanje hrvatske policije na vanjskim granicama EU-a dokaz je da je Hrvatska napredovala. Hrvatska obavlja izvrstan posao na zaštiti vanjskih granica

Dodala je da Berlin sa Zagrebom izvanredno surađuje i u sklopu Dublinskog sporazuma o transferu izbjeglica te je poduprla nastojanje Hrvatske da postane članica europskog prostora slobodnog kretanja ljudi i roba.

Andrej Plenković je potvrdio da je u izradi akcijski plan u deset točaka koji će unaprijediti suradnju Njemačke i Hrvatske.

- Njemačka je prvi hrvatski vanjskotrgovački partner i vjerujemo da ćemo uskoro imati gotovi akcijski plan s jasnim smjernicama.Raspravili smo o zajedničkim europskim ambicijama i o toj famoznoj 2020. kada će prvo Hrvatska, a potom i Njemačka presjedati Europskom unijom. Ta godina trebala bi biti poticajna i za naše susjede u reformama. Također, izrazio sam ambicije za članstvo u Schengenu i tu očekujemo potporu Njemačke kako bi taj cilj ispunili prije našeg presjedanja - rekao je Plenković koji, kako kaže, pohvalio se uspjesima Hrvatske i na ekonomskom planu.

- Izvijestio sam kancelarku o našim ekonomskim uspjesima, nikad manjoj nezaposlenosti i padu vanjskog duga.

Angela Merkel je obećala Plenkoviću da će se Njemačka držati akcijskog plana:

- Njemačka je odlično prisutna u Hrvatskoj, ali nedostaje većih projekata. Ja ne donosim odluke gdje će se investirati, ali mislim da će Hrvatska s vremenom postati atraktivna zemlja za investicije.

Govoreći o odnosima između Srbije i Kosova, Merkel i Plenković su oprezni kada je u pitanju moguća promjena granice između tih dviju država.

"Što se tiče promjene granica mislim da je to osjetljivo pitanje. Postojeće granice su važna premisa i moramo biti oprezni da se to ne reflektira na drugim mjestima, recimo u pitanju granice s Crnom Gorom“, rekla je kancelarka.

Hrvatski premijer kaže kako povijest uči da je pitanje granica u jugoistočnoj Europi "vrlo osjetljivo pitanje“. "Hrvatska je protiv mogućih promjena granica jer mislim da bi to moglo imati negativnih refleksija drugdje na tom prostoru“, istaknuo je Plenković.

Prije susreta s kancelarkom Merkel, Plenković je razgovarao s predstavnicima Njemačke trgovinske i gospodarske komore.

Hrvatski premijer nastavlja dvodnevni radni posjet Njemačkoj razgovorima u medijskoj kući Axel Springer koja izdaje najtiražniji njemački dnevni list Bild nakon čega će, u demokršćanima bliskoj, zakladi Konrad Adenauer održati predavanje na temu „Hrvatska i budućnost EU-a“.

Posjet završava u utorak navečer razgovorom s ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:10