OTKUDA TOLIKI NOVAC?

Mesić: Bandićeve mecene tražit će usluge

S predsjednikom Stjepanom Mesićem novinari Slobodne razgovarali su dan nakon objave službenih rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora. Iako nije izrijekom želio reći da će podržati Ivu Josipovića, predsjednik Mesić u svojim odgovorima upućuje na to.

- U deset godina na ovoj funkciji sigurno sam stekao dovoljno iskustva i sigurno znam kakav bi profil čovjeka trebao za ovaj posao.

Kakav nam čovjek treba?

- Da zna štititi nacionalne i državne interese, da može i mora provoditi Ustav i hrvatske zakone. Također sam rekao da sam se uvijek morao oslanjati, kada je u pitanju engleski jezik, na prevoditelja koji je obvezno prisutan kod službenih razgovora. Snalazio sam se koliko sam mogao s francuskim i ruskim, ali ipak je prevladavajući jezik u međunarodnoj komunikaciji engleski. I zato je važno da ga predsjednik govori.

Dakle, to su sve kvalitete koje idu u prilog Josipoviću. Ima li neka pozitivna stvar koju možete reći o Milanu Bandiću?

- Bandić je operativac, što se pokazalo i u gradu Zagrebu. Bio je prisutan u svim akcijama koje je Grad provodio, neke je čak i inicirao. No, je li to posao koji je moguće raditi iz predsjedničkog ureda čija je funkcija, zapravo, otvarati vrata za hrvatsku privredu?

Najavili ste da u nastavku kampanje očekujete “skidanje rukavica”. No, neke su bačene i Vama? Primjerice, mostarski glumac Slaven Knezović, koji podržava Bandića, kazao je kako je nakon prvog predsjednika Pantovčak trebalo detuđmanizirati, a sada ga treba deratizirati.

- Ne zanima me stožer Milana Bandića niti to što on misli o meni. Ali da njegova financijska strana kampanje nije transparentna, to je valjda i malom djetetu jasno. Jer mogli ste pratiti u novinama koliko je objavio promidžbenih materijala, kao i na televiziji i na radiostanicama. Ali nije transparentno otkuda toliki novac? Sudjelovao sam na nekoliko izbora i dobro znam koliko kampanja stoji.

Bandić tvrdi da ni Vi niste dali podatke o svojoj kampanji?

- To je naprosto podmetanje. Čak i na internetu postoje podaci i svatko ih može vidjeti, a materijali se mogu dobiti i kod Štefanije Balog koja je vodila financije tijekom moje kampanje. Zna se sve do zadnje lipe. Ustvari je žalosno da sada Mile Bandić postavlja to pitanje. Žalosno je i da tvrdi da je bio u dvije moje kampanje. U prvoj izbornoj kampanji je SDP bio protiv mene i to je Mile Bandić zaboravio. Ne znam kako mu se to dogodilo, on je inače vrlo vispren i stvarno jedan sjajan momak, ali čudi me da takve stvari zaboravlja.

Zašto toliko inzistirate da Bandić kaže otkuda mu novac za kampanju?

- Ako se ne zna odakle je novac došao, onda postoji obveza onoga tko je primio novac da to na određeni način vraća. Imao sam velikih problema jer se netko sjetio spekulirati o tome je li moju kampanju financirao Hrvoje Petrač. I je li? SEnD On ni s jednom kunom nije sudjelovao u mojoj kampanji. Ali dovoljna je bila ta jedna spekulacija da se mediji time stalno bave, a posebno moji obvezni kritičari koji su to koristili u svakoj prilici.

Tko je, po Vašemu mišljenju, najveći gubitnik u prvom krugu izbora?

- Ove izbore možemo promatrati iz nekoliko uglova. Jedan je u odnosu prema onima koji su stvarno mislili da mogu pobijediti i da imaju nešto za ponuditi. Drugi je prema nekima koji su htjeli jednostavno dobiti medijsku pažnju. I postoji treća kategorija: oni koji su htjeli da im piše u biografiji da su bili kandidati za predsjednika Republike. Tako da im se unuci sutra hvale kako im je djed bio kandidat.

Je li Hebrang ipak najveći izborni gubitnik?

- Nisam podržavao Hebranga, i to sam i javno rekao. Međutim, moram priznati da je on, kako je kampanja odmicala, bio sve simpatičniji i sve više počeo govoriti ono što misli, nije izgledao kao da je vezan čvrstom odlukom da predstavlja onog tvrdog desničara. Počeo se vladati opuštenije i odgovarati na pitanja na način da kaže ono što on kao čovjek stvarno misli. I to mu je pomoglo do te mjere da sam čak bio uvjeren da će ući u drugi krug. No, mislim da mu je izostala podrška njegove stranke.

Predsjednik ne bi smio biti ničiji daljinski upravljač?

SEnD Tko god misli doći ovdje, mora biti svjestan da već sad mora ugasiti daljinski upravljač. A da Ivo Sanader više priželjkuje Bandića nego Josipovića, mislim da je to i malom djetetu jasno. Ako nema čvrste točke sistema, onda se stvari rješavaju izvaninstitucionalno, a to je opasnost za jedno zdravo društvo.

Koje mi još uvijek nismo.

- Pa, idemo prema njemu. Nisam nezadovoljan, ako pogledamo kako je to bilo prije desetak i više godina. To je ipak jedna velika razlika, iako ljudi toga nisu možda svjesni. Sada ipak živimo u društvu koje je pravno regulirano i u kojem su svi pred zakonom jednaki. A prije mog dolaska u prvome mandatu, nismo bili pravna država, zakoni su se selektivno primjenjivali, i to je jasno ne samo svakom u Hrvatskoj nego i svima onima koji promatraju Hrvatsku.

Ne mislite li da su se i za vrijeme Ive Sanadera zakoni selektivno primjenjivali?

- Dobrim dijelom da. Ali ipak su to slučajevi, a ne praksa. Do 2000. godine to je bila praksa, a ovo su iznimke.

Je li frustrirajuće da nekoliko godina upozoravate na korupciju i konkretne slučajeve, a da se ništa u vezi s tim ne rješava?

- Svakako da me frustrira, kao i sve naše građane. Šest godina govorim o aferi “kamioni”, a taj se problem nikako ne rješava, nego se iz pravne sfere prebacuje u političku ili parlamentarnu, što nema nikakve veze. Policija je trebala utvrditi ključnu točku SEnD kako jučer nije bilo novca i natječaj se poništio, a sutra se avansno direktnom pogodbom sklopio posao s jednim ponuđačem.

Zašto je trebalo šest godina da se to utvrdi?

- Pa zato što se nije htjelo riješiti, zato što se to pokušalo prebaciti u parlamentarnu sferu gdje je, eto, čovjek stavljao i ruku u vatru, a danas to baš i ne bi. Ni danas ne tvrdim da je netko kriv, ali to je trebalo utvrditi, i to u institucijama koje se time bave SEnD prvo u policiji, pa u Državnom odvjetništvu, a ako postoje dokazi, da se ide i na sud. Ni danas ne tvrdim da je netko kriv ili tko je kriv. Ali ako je postojala sumnja, onda se tim poslom trebala baviti institucija koja je za to zadužena. Ali tu imate i Brodosplit, ustupanje poslova kod javnih nabava, to je samo dokaz da treba mijenjati zakon o javnim nabavama.

Kako u tom kontekstu komentirate imenovanje ministra Šukera za predsjednika Nadzornog odbora Ine?

- Nismo promijenili regulativu na način da onaj tko nadzire ujedno i odgovara za ono što se događa u instituciji koju nadzire. Za dva mjeseca odlazite s funkcije. Kakvim vidite svoj odnos kao bivšeg predsjednika s Vladom?

- Sigurno se neću baviti operativnom politikom.

Hoćete li se uključiti u neku političku stranku?

- Neću. Mislim da bi bilo neumjesno da ja kao bivši predsjednik dobijem ured, a da na kraju radim za jednu političku opciju. Zadržat ću kontakte s bivšim i sadašnjim predsjednicima država s kojima sam imao dobre odnose. A kada Vladi ili budućem predsjedniku bude zanimljivo da obavim nekakav posao, ako to bude negdje potrebno, vrlo rado ću se odazvati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 02:09