LOŠA REPUTACIJA

MESIĆ, JADRANKA KOSOR I LONČAR U INSTITUTU KOJI JE IZMIŠLJAO ANKETE Kontroverzna organizacija IFIMES

IFIMES uopće ne provodi istraživanje javnog mišljenja, nego samo objavljuje rezultate prema potrebi naručitelja
 CROPIX

Tragajući za agencijom “Best”, koja je u svojoj anketi aktualnoga splitskog gradonačelnika Željka Keruma “okrunila” pobjednikom lokalnih izbora, otišli smo na web-stranice IFIMES-a (Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije) sa sjedištem u Ljubljani, koji je prije sedam godina objavljivao rezultate istraživanja javnog mišljenja u Bosni i Hercegovini s greškama za pojedine kandidate i do 40 posto , piše Slobodna Dalmacija.

Htjeli smo utvrditi je li pri ovom odavno iskompromitiranom i gotovo zaboravljenom Institutu možda formirana agencija “Best”, a pronašli smo šokantne činjenice. Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor članica je Savjetodavnog tijela ovog Instituta otprije mjesec dana.

Hrvatski diplomat s najvećim kredibilitetom i iskustvom Budimir Lončar predsjednik je Savjetodavnog tijela, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić počasni je predsjednik ovog Instituta i to još od 26. studenoga 2009. godine. Dakle, dok je Mesić još bio hrvatski predsjednik, a IFIMES na vrhuncu svoje iskompromitiranosti, i kada njihove tendenciozne analize nitko više u regiji nije želio prenositi, naš bivši predsjednik pristao je postati počasni predsjednik tog Instituta.

Upravo je “Slobodna” još 2007. godine utvrdila da IFIMES, odnosno njegov direktor Aljaf Bakhtiyar, uopće ne provodi istraživanje javnog mišljenja, nego samo objavljuje rezultate prema potrebi naručitelja. Nakon našeg teksta, koji je Ured visokog predstavnika za BiH proslijedio prema veleposlanstvima, IFIMES je prestao objavljivati rezultate neprovedenih anketa.

No, nastavili su objavljivati periodične analize o stanju u zemljama regije koje su bile tendenciozne, više špijunskog nego analitičkog karaktera. U predizbornoj IFIMES-ovoj analizi za BiH iz 2008. godine konstatirano je kako se naoružava Republika Srpska, da su takav dogovor postigli ministri policija Republike Srpske i Srbije, Stanislav Čađo i Ivica Dačić, pri čemu se građanima najavljivao novi rat.

Rad bez naknade

Kako je ovaj Međunarodni institut, koji zapošljava dva člana, dva direktora, iračkog Kurda Aljafa Bakhtiyara i Bosanca sa slovenskom adresom Zijada Bećirovića uspio pridobiti troje bivših hrvatskih dužnosnika?

Diplomat s najboljom reputacijom u bivšoj Jugoslaviji i posljednji ministar vanjskih poslova bivše Jugoslavije Budimir Lončar za “Slobodnu” je kaže: - Od mene je Mesić tražio da budem predsjednik tog Savjetodavnog tijela. Ja te ljude iz IFIMES-a i ne poznajem, ne znam što oni pišu. Za tu funkciju ne primam nikakvu naknadu i nisam odgovoran za njihov rad.

Kada je Mesić tražio da prihvatim tu funkciju pitao sam Milana Kučana kakav je to Institut, kazao mi je da nema bogzna kakvu reputaciju, ali da mogu prihvatiti funkciju. I ja sam odlučio ispuniti Mesićevu želju - kaže Lončar, dodajući da će u svjetlu novih informacija razmotriti svoje daljnje sudjelovanje u tom tijelu koje bi se prema Statutu trebalo sastajati jednom godišnje.

Bivša premijerka Jadranka Kosor dobila je pozivnicu iz IFIMES-a da održi predavanje u Ljubljani o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

- Organizirali su tribinu, na visokoj razini i s uglednim gostima, na kojoj sam mogla predstaviti Hrvatsku i sve naše izazove s kojima smo se našli na putu u Europsku uniju, uključujući i probleme sa Slovenijom. Nakon tribine ponudili su mi suradnju. Smatrala sam da je dobro imati međunarodni forum na kojem se mogu prezentirati interesi naše zemlje - rekla nam je Kosor.

Bivšeg predsjednika Mesića pitali smo zašto je pristao biti počasni predsjednik kompromitiranog IFIMESA te sudjeluje li u izradi političkih analiza koje objavljuje ovaj Institut. Iz njegova Ureda dobili smo odgovor: “Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić prihvatio je svojedobno inicijativu instituta IFIMES da bude počasni predsjednik te institucije. Karakter te funkcije isključuje po prirodi stvari svako aktivno sudjelovanje bivšeg predsjednika u bilo kakvim aktivnostima Instituta. Paušalna ocjena što je iznosite o IFIMES-u Vaša je ocjena i sigurno ne bi bilo teško naći one koji o njemu misle drugačije“, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:15