BIVŠI PREDSJEDNIK

MESIĆ O ODLUCI BUDIMIRA LONČARA DA ODBIJE MEDALJU GRADA ZAGREBA 'Razumijem ga. U ovakvom lovu na vještice nije ni mogao drugačije odlučiti'

 
Budimir Lončar, Stjepan Mesić
 Damjan Tadic, Jure Miskovic / CROPIX

Nakon što je umirovljeni političar i diplomat Budimir Lončar u utorak odbio primiti Medalju Grada Zagreba, nastavljaju se reakcije na njegovu odluku. Priopćenjem se oglasio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji kaže da Lončarevu odluku razumije i podržava. Mesić ističe da Lončar ne zaslužuje javni linč kojem je podvrgnut te da cijela situacija nanosi sramotu Hrvatskoj.

Podsjetimo, Lončar je naveo kako ni na koji način ne želi sudjelovati u žalosnom igrokazu koji sramoti njegovu domovinu, Republiku Hrvatsku, nakon što je, ističe, postao predmetom "kampanje koja poprima sve odlike javnog linča" te neutemeljenih i bespredmetnih optužbi na koje institucije države "znakovito šute”.

Navodi da je nakon objave da mu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi uručiti visoko priznanje Zagreba postao "predmetom kampanje što poprima sve odlike javnog linča" te poručuje da se nema namjeru braniti od recikliranih optužbi.

'Optužbe su neutemeljene i bespredmetne, a one koji ih iznose ne zanimaju ni dokumenti, ni sjećanja sudionika zbivanja o kojima bestidno lažno govore', rekao je Lončar i dodao: 'Naprosto ne želim ni na koji način sudjelovati u tome žalosnom igrokazu koji sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i posljednja riječ u toj stvari.'

Nakon njegove odluke uslijedile su brojne negativne reakcije, no bivši predsjednik Mesić kaže da Lončara podržava. Mesićevo priopćenje prenosimo u cjelosti:

'Razumijem i podržavam odluku g. Budimira Lončara, ministra vanjskih poslova nekadašnje Jugoslavije i posebnog savjetnika za međunarodne odnose u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske u mojem drugom mandatu, da ne primi priznanje grada Zagreba što ga mu je namjeravao uručiti gradonačelnik Bandić.

Znam osjećaje gospodina Lončara prema našemu glavnom gradu i što ga sve veže s njim i siguran sam da mu nije bilo lako donijeti takvu odluku. S druge strane, pratim kampanju – pravi lov na vještice – što se tim povodom protiv njega vodi i jasno mi je da nikakvu drugu odluku nije mogao donijeti. Budimira Lončara nitko ne treba braniti, pa neću ni ja. Reći ću samo jedno: glavni “argument” onih koji ga napadaju i optužuju jest da je odigrao ključnu ulogu pri donošenju rezolucije Vijeća sigurnosti kojom je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju, pa je time “razoružanu Hrvatsku izručio na pladnju” Miloševiću. To je posvemašnja besmislica. Ključne su zemlje pri koncipiranju te rezolucije bile SAD, Britanija i Austrija, a Hrvatska njome ni na koji način nije bila pogođena. U to je vrijeme, naime, jedini međunarodno priznati subjekt bila Jugoslavija. Hrvatska, kao njezina federalna jedinica, ionako nije smjela legalno uvoziti oružje, pa se na nju nikakva zabrana Vijeća sigurnosti i nije mogla odnositi.

Odnosila se, međutim, na JNA i spriječila je uvoz golemog kontingenta oružja iz Sovjetskog Saveza, namijenjenog Armiji koja je stala na stranu Miloševića. Oružje za našu obranu uvozili smo ilegalno i prije i nakon uvođenja embarga. Budimira Lončara cijenim zbog njegovog golemog znanja i iskustva koje je, koliko je mogao, nakon raspada Jugoslavije stavio na raspolaganje Republici Hrvatskoj, ne hvaleći se time ni tada, ni danas. Nije zaslužio javni linč kojemu je izvrgnut i koji Republici Hrvatskoj nanosi sramotu, a potencijalno i štetu u svijetu u kojemu mnogi ljudi od utjecaja još uvijek znaju tko je Budimir Lončar', stoji u priopćenju Stipe Mesića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:27