TUŽI GA ZBOG KLEVETE

Mesić: Petričić me nazvao mafijašem i za to će odgovarati

 Biljana Gaurina/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić podnio je Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu privatnu tužbu protiv politologa Darka Petričića zbog kaznenog djela klevete. Mesića zastupa odvjetnik Čedo Prodanović. Prema tekstu tužbe, Mesić tuži Petričića zbog njegovih izjava iznesenih u emisiji Hrvatske televizije “Dossier hr.” i na Radiju 101 u emisiji “Intervju tjedna”. S ciljem da ga moralno diskreditira u javnosti, kako piše u tužbi, Petričić je iznosio nestine o Mesiću.

Šteta ugledu i časti

Tako je na HTV-u izjavio: “Nažalost, što sam išao dalje i dublje kopao, to sam nailazio na sve teže i teže veze između političke strukture i mafijaške organizacije. Spomenuli ste predsjednika Mesića, nažalost moram konstatirati njegovu prvu predsjedničku kampanju.

On je bio dosta duboko povezan s albanskim lobijem u Hrvatskoj, a kasnije mnogim ljudima je bilo nejasno zbog čega toliko drži tu nekakvu muslimansku struju i muslimanski lobi u Hrvatskoj”. Nadalje, na Radiju 101 Petričić je ponovio tvrdnje o povezanosti Mesića s albanskom mafijom i dodao: “Mogu reći da je po mojim procjenama gospodin Mesić, predsjednik Mesić, još uvijek među prva tri ili četiri najbogatija čovjeka u Hrvatskoj.

Zašto je gospodin Mesić najbogatiji čovjek u Hrvatskoj, dakle prema mojim analizama i pretpostavkama zbog toga što mi se učinilo vrlo nelogično da gospodin Mesić pokriva određene ljude protiv kojih su pokrenuti određeni i politički kazneni progoni. Dakle, kad bi se mediji ili kad bi javnost se obrušila na nekakvog tajkuna ili firmu ili slično, Mesić bi ga primio kod sebe, mediji bi zabilježili nekakav boravak u njihovu društvu itd. Pretpostavljam da gospodin Mesić to nije radio zabadava”.

Mesić smatra da je sve izrečeno neistinito, što može našteti njegovu ugledu i časti. Stoga njegov odvjetnik smatra da je Petričić oklevetao Mesića. Prodanović za Petričića traži kaznu u visini od 150 dnevnih dohodaka i objavu presude u emisijama u kojima je oklevetao Mesića. Kako doznajemo, protiv Petričića će Mesić podignuti još jednu tužbu zbog nanošenja duševnih boli i tražiti novčanu naknadu.

Tužba protiv Mesića

Osim što je podizao tužbe, i Mesić su tužili. Zbog izjave “kada sljedeći put bude dolazio u Hrvatsku, treba obavezno posjetiti Vrapče” jer da su “naši liječnici poznati po efikasnosti”, tužbu je podigao odvjetnik Ivan Jurašinković pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu. Tu Mesićevu izjavu Jurašinović je prezentirao Europskoj komisiji te visokim francuskim političkim i pravosudnim adresama.

Odvjetnik je, naime, tu Mesićevu izjavu doživio kao prijetnju smrću. Predsjednik je tu izjavu dao nakon što je odvjetnik Jurašinović u ime svog klijenta Marina Tomulića podnio kaznenu prijavu zbog pokušaja ubojstva protiv Marka Nikolića, a u kojoj se spominje i Mesić kao svojevrsni politički patron navodnog naručitelja ubojstva Hrvoja Petrača.

Sud je prvo presudio da je Mesić oklevetao Jurašinovića te mu mora platiti 70 tisuća kuna. Mesić se na tu presudu žalio Općinskom kaznenom sudu koji ga je oslobodio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:54