'RAZLIČITI POLITIČKI PROFILI'

MESIĆ SE PRISJETIO SVOJIH DANA NA PANTOVČAKU 'Moja, Sanaderova i Bebićeva kohabitacija bila je dobra. Svakih dva tjedna nalazili smo se na večerama'

 Goran Mehkek / Hanza Media

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić tijekom svog posjeta Osijeku u srijedu još je jednom prokomentirao inauguraciju novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i pohvalno se o njoj izrazio.

- Inauguracija je bila malo skraćena i mislim da je to dobro. Kad sam ja prvi put inauguriran za predsjednika Hrvatske bilo je u vrijeme nakon smrti bivšeg predsjednika, mijenjali smo sustav iz polupredsjedničkog u parlamentarnu demokraciju, a plus toga, Hrvatska je bila sasvim izolirana zemlja. Možete misliti da je predsjedniku Tuđmanu na pogreb došao samo jedan šef države, i to predsjednik Turske. I tu se manifestira ta zatvorenost Hrvatske. A ja sam htio otvoriti Hrvatsku, došlo je dvanaest predsjednika država i to je bilo dobro za Hrvatsku. Međutim, za drugu inauguraciju jednostavno se nisam sjetio da je malo skratim, jer nije bilo potrebe za tako veliki skup, a Milanović je ovo dobro organizirao – rekao je Mesić, koji smatra da „nema potrebe trošiti velike novce na to, Hrvatska ide svojim tokom, članica je NATO pakta i EU i mislim da se sve odvija u najboljem redu.“ Na naše pitanje što misli kako će funkcionirati kohabitacija predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića kazao da će ona biti u skladu s njihovim funkcijama.

- Svašta se govori u izbornoj kampanji, a poslije se puno toga zaboravlja. Suradnje mora biti, svatko će raditi svoj dio, ono što mu Ustav i zakon nalažu i prema tome, ja se ne plašim te kohabitacije – istaknuo je Mesić, koji je i sam bio u sličnoj situaciji u jednom dijelo svog mandata, pa je iz tog vremena otkrio i neke do sada nepoznate detalje.

- Ja sam dosta dobro prihvatio kohabitaciju. Mi smo bili različiti politički profili, ja sam bio predsjednik, Sanader je bio premijer, a predsjednik parlamenta Luka Bebić. I mi smo se, to mogu sada reći jer prije nije bilo za novine, otprilike svakih dva tjedna nalazili kod drugoga – jedna večera je bila kod mene, jedna kod Luke i jedna kod Sanadera. I to je dobro funkcioniralo. Imali smo svaki svoje političke profile, imali smo i svoje zadatke na kraju, koje nam je Ustav dao, ali kao ljudi smo surađivali. Moram reći za Sanadera, on je bio dobar premijer, Luka je bio dobar predsjednik parlamenta, i zato je suradnja bila dobra. Ne ulazim u ovo što se Sanaderu sada stavlja na teret, jer to nema veze s našom suradnjom – saznali smo od Mesića, koji nije znao odgovoriti tko je na tim večerama bio bolji kuhar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:25