MAMAC ZA POTROŠAČE

Meso za 20 kn samo da bi kupci došli u supermarket

Trgovački lanci reklamiraju jeftino meso na kojem su čak u gubitku, računajući da će ti kupci kupiti još pokoju sitnicu

ZAGREB - Kilogram odojka je lani u ovo doba koštao od 39 do 45 kuna, bilo gdje ga kupovali. Zadnjih tjedana, pak, u pojedinim, mahom stranim supermarketima, na sva zvona reklamiraju povijesno nisku cijenu tog mesa - nerealno malih 19,90 kuna za kilogram!

Jeftino i kod susjeda

Budući da je cijena stočne hrane i lijekova ostala ista ili čak porasla, a energenti poput struje, goriva, plina, vode i svega ostalog što je potrebno za uzgoj, klanje, prijevoz, pakiranje i skladištenje mesa su poskupjeli, pitamo se gdje je tu računica.

- Nema tu zarade, ali unatoč tome trgovci namjerno ne stavljaju maržu. Meso je postalo mamac za kupce. Trgovački lanci reklamiraju jeftino meso na kojem nemaju nikakvu zaradu ili su čak u gubitku, računajući da će ti kupci kupiti još ponešto.

Nerealni iznosi

Na taj način ipak na kraju zarade a, što je najvažnije, otimaju se za naklonost kupaca u ovo recesijsko vrijeme. Razlog je prvenstveno slabija kupovna moć građana, a trgovci su shvatili da je meso, kao simbol boljeg standarda, idealan mamac. Imam pred sobom sve veleprodajne cijene odojaka i drugog mesa i vjerujte da tu nema zarade nakon što se plati PDV - tvrdi Branko Bobetić, direktor Croatia stočara , udruge koja okuplja domaće proizvođače i trgovce mesom.

Tvrdi da ove godine cijene nisu realne, a razlog tome je, napominje Bobetić, što je većinom riječ o mesu iz uvoza kojemu se cijena licitacijama spušta bitno ispod iznosa koji je potreban da se to meso uopće proizvede.

- Odojke većinom uvozimo iz EU, najviše iz Nizozemske. Veleprodajna cijena u EU je trenutačno 1,18 eura po kilogramu ili 9 kuna. Kada se tome pribroje davanja i troškovi do maloprodaje, koji su 65 posto cijene, ispada da je cijena uvoznog odojka 15 kuna. Cijena domaćih odojaka je 1,08 eura ili 12 kuna, pa je cijena s troškovima 18 kuna. Kada se tome pribroji PDV, jasno je da trgovac u maloprodaji zaradi malo ili ništa - objašnjava Bobetić.

Iz jednog su nam trgovačkog lanca (podaci poznati redakciji) potvrdili te tvrdnje.

- Cijena nekih mesnih proizvoda, posebno svježeg svinjskog mesa, niska je u Hrvatskoj, ali i u okruženju, tako da je i maloprodajna cijena mala. Unatoč tome, na tim je proizvodima zarada mala ili je nema - tvrde u trgovačkom lancu.

Daljnji pad cijena

- Prateći višegodišnji trend u razdoblju od rujna do studenoga, cijene odojka na domaćem tržištu su u padu ili stagniraju. Kako i cijene na europskom tržištu pokazuju silazni trend, moguće je očekivati nastavak padajućeg trenda cijena odojaka na domaćem tržištu - tvrde u TISUP-u.

Janjetinu, koja se sada prodaje po 49 kuna, u pravilu uvozimo iz Bugarske i Makedonije po 4,84 eura ili 35 kuna za kilogram. Kada se uračuna PDV, cijena se penje na 44 kune. Kada se tome pribroje ostali troškovi, zarade, tvrde u Croatia stočaru, gotovo da nema.

Uvoz pokapa domaće stočare

Hrvatski seljak nema niti kune zarade, ako odojak proda ispod 30 kuna po kilogramu jer se radi većinom o malim proizvođačima, čija cijena proizvodnje, dakle hrane, struje, vode, lijekova i drugih sirovina, iznosi najmanje 25 kuna po kilogramu.

Isto je s piletinom, čija je cijena na akciji u jednom trgovačkom lancu nevjerojatnih 15,99 kuna za kilogram, dok se još nedavno nije mogla naći ispod 20 kuna.

I janjetina, čija cijena u mesnicama do prije tri, četiri godine nije bila manja od 70-ak kuna, sada stoji 49 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:24