OPĆI POTOP

Meteorolog Bojan Lipovšćak: S Atlantika preko Alpa večeras stiže ‘atmosferska rijeka‘

‘Imamo poremećaj s Golfskom strujom i strujanjem na Atlantiku‘, kaže meteorolog Bojan Lipovšćak

Prognostičar Bojan Lipovšćak

 Cropix/Privatni album

Jutros oko devet sati Split je pogodio kratkotrajni, ali jaki pljusak praćen grmljavinom. Spustilo se nebo na zemlju i izazvalo teški kaos na gradskim prometnicima, piše Slobodna Dalmacija.

Nevrijeme na širem splitskom području prognostičar Bojan Lipovšćak opisuje kao "obilan pljusak" jer je palo 25 litara u pola sata. Mjera kojom se pljusak kategorizira kao obilan, nastavlja prognostičar, je 10 litara u 15 minuta.

- Kanalizacijski sustav ne može progutati toliku količinu vode. Dolaskom jeseni pada lišće i uz jugo koje je puhalo dolazi do začepljenja kanalizacije pa vidimo bujice vode na cesti.

Prognostičar nastavlja kako je od Vodica do Splita bila zona nestabilnosti i oblak se kretao od Šibenika prema Splitu te je klasičan nestabilan zrak došao nad hladniju podlogu i došlo je do konvekcije s toplim morskim zrakom.

Oborine u Splitu meteorolog opisuje kao tropske s obzirom na visoku temperaturu zraka od 19 i mora od 21 stupanj, što je posljedica klimatskih promjena koje su uzrok povećanja temperature u cijeloj atmosferi za stupanj veće od uobičajene. Povećanje temperature dovodi do povećanje vlage u atmosferi i to nam se sada događa, nastavlja Lipovšćak:

- Imamo poremećaj s Golfskom strujom i strujanjem na Atlantiku. Mlazna struja na visini od 12 metara puše od američkog kontinenta prema području južnije od Islanda. Ciklona ispod Islanda dovodi velike količine toplog zraka koji struji prema sjeveru, ali ne i prema istoku jer je blokira sibirska ciklona. Između dviju ciklona se utisnula anticiklona, takozvani Skandinavski bloking, koja ne dopušta premještanje ciklone s Atlantika, južno od Islanda, prema istoku - objašnjava Bojan Lipovšćak.

Prema Hrvatskoj sada stižu velike količine oborina zabilježene već u Španjolskoj i Velikoj Britaniji, a koje su posljedica frontalne zone s Atlantika, nastavio je meteorolog:

- S Atlantika brzo putuju plitke ciklone i dolazi jako strujanje velike količine vlage koje ide od Meksičkog zaljeva. Mlazna struja vuče taj topli zrak prema Europi, što nazivamo "atmosferskom rijekom”.

Topli zrak se sporo spušta prema jugu. Uz to, imamo i topli, suhi, saharski zrak koji ide preko zapadnog dijela Sredozemlja, puni se vlagom i preko Italije dolazi na našu obalu. Na planinama dolazi do vertikalnog dizanja zraka i „fenskog efekta” kada se hladni zrak topli, kondenzira i dolazi do kiše.

Na sjeveru bi trebali početi pljuskovi jer će "atmosferska rijeka” noćas doći s Atlantika preko Alpa, kazao je Bojan Lipovšćak i temperatura će vrlo malo oscilirati.

- Afrika ne da, Island se ne miče tako da nema prodora hladnog zraka sa sjevera prema jugu, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:01