BRZE PROMJENE

METEOROLOŠKI TSUNAMI POGODIO DALMACIJU: Zabilježen u Veloj Luci i u Starom Gradu, brodice su se nasukale, puše i jako jugo

Ilustracija
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Meteorološki tsunami pogodio je Dalmaciju. Zabilježen je danas u Veloj Luci, a nešto slabije izražen i u Starom Gradu na Hvaru, piše Dalmacija danas.

Zabilježena je stalna promjena razine mora, a ona je danas bila najizraženija upravo u Veloj Luci, gdje je razina mora oscilirala u rasponu od 70-ak centimetara.

Najprije se dizalo i preplavljivalo rivu, a zatim se naglo povlačilo pa su brodice ostajale na suhom.

Na području Dalmacije puše jako jugo s olujnim udarima, a u posljednja dva dana su najjači udari na splitskom području prelazili 100 kilometara na sat.

Radi se o pojavi koja nastaje kombinacijom stojnih valova i težinskih valova u atmosferi. Događaju se brze promjene u tlaku zraka na relativno malom području, i to najčešće tijekom prolaska fronte, gdje je zrak nestabilan pa se izrazito mijenjaju polja tlaka zraka i vjetra. Tada nastaju težinski valovi koji mogu dosezati duljinu od nekoliko stotina kilometara, javlja Dalmacija danas. Tako val na moru napravljen takvim atmosferskim poremećajem može biti visok tek 20 centimetara, a dug čak i 200 kilometara. Kako se približava, visina mu se naglo povećava, a u uskim uvalama i zaljevima raste najviše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:45