STRAŠNA TRAUMA

'MI SMO SILOVANE, MALO JE ZA TO 10.000 EURA ODŠTETE' Žrtve silovanja od Vlade traže 150.000 kn plus 2500 mjesečno

 Cropix

Žrtve silovanja u Domovinskom ratu trebale bi dobiti jednokratno obeštećenje, za što će se sredstva osigurati u proračunu, a ne iz posebne fondacije kao što je na početku planirano.

U resornom Ministarstvu još nije donesena konačna odluka o iznosu obeštećenja, no kako nam je otkrio ministar branitelja Predrag Matić, zasad se barata iznosom od 75.000 do 100.000 kuna.

Takve novine trebale bi se naći u konačnom prijedlogu zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu koji će, kako nam je otkrio resorni ministar, u proceduru biti upućen u ožujku.

- Izrada konačnog prijedloga zakona je u tijeku i prije upućivanja u proceduru pozvat ćemo članove radne skupine kako bismo im prezentirali koje smo primjedbe iz prvoga saborskog čitanja uvažili i ugradili u konačan prijedlog zakona. Mogu obećati žrtvama silovanja da ćemo u skladu s realnim mogućnostima države napraviti sve kako bismo im donekle nadoknadili patnju kroz koju su prošli - najavljuje Matić, koji priznaje kako bi bio najsretniji da može svakoj žrtvi osigurati milijunsku naknadu.

- Ali obećanja koja ne mogu ispuniti ne želim davati. Žao mi je što nemamo mogućnosti svakome osigurati 10 milijuna kuna jer najbolje znam kroz što su sve prošli žene i muškarci u ratu, a posebno oni u logorima - poručuje ministar. Prema istraživanju koje su proveli sociolozi sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, žrtava silovanja na koje bi se primjenjivao spomenuti zakon je do 2500.

Tijekom rasprave u prvom čitanju oporbeni zastupnici, ali i Udruga žena iz Domovinskog rata upozoravali su na neprihvaljivost članka 4 iz prijedloga zakona u kojem se kao počinitelji ratnih zločina silovanja navode pripadnici paravojnih i vojnih snaga neprijateljske vojske te pripadnici redarstvenih i vojnih snaga RH. Taj članak zakona, tvrdi ministar, bit će promijenjen, odnosno naći će se drugačija definicija počinitelja. Osim toga, Udruga je izrazila i oštro neslaganje s modelom odštete koji je predložen u prvom prijedlogu zakona, a prema kojem bi se jednokratna naknada isplaćivala iz posebne fondacije koja bi se punila iz proračuna i donacija. Stoga i u tom dijelu Ministarstvo branitelja najavljuje izmjene.

- Neće biti fondacije već će se propisati da se naknada isplaćuje iz proračuna - otkriva ministar Matić. No, ono u čemu neće udovoljiti zahtjevima Udruge jest njihovo inzistiranje na tome da uz jednokratnu odštetu dobiju i mjesečnu naknadu.

- Iznos još nije definiran, ali neće biti mjesečna naknada već jednokratna isplata od 10.000 eura do 100.000 kuna - otkriva ministar. Upozorava, međutim, da naknada nije jedino pravo koje će žrtve dobiti u posebnom zakonu jer on propisuje i pravo na psihološku i zdravstvenu pomoć.

- A žrtve silovanja bit će obuhvaćene i Zakonom o civilnim žrtvama rata na kojem također radimo te će i na temelju njega povlačiti određena prava - najavljuje Matić.

Unatoč izmjenama, Udruga žena iz Domovinskog rata i dalje smatra da su novčani iznosi koje naša država nudi za žrtve silovanja - drski.

- Iznos od 10.000 eura ponižavajući je za žrtve silovanja. To je novac koji su u samo u tri godine dobile žrtve silovanja u BiH - upozorava predsjednica Udruge Marija Slišković. U susjednoj državi, naime, kaže Marija Slišković, žrtve dobivaju mjesečnu naknadu od 2200 kuna, a Kosovo namjerava uvesti mjesečnu naknadu od 300 eura.

- A Hrvatska koja je europska država nudi samo jednokratnu naknadu. Pa kako unaprijed mogu reći i znaju da za drugo neće biti novca? Zar sve to što su žrtve silovanja prošle, a zbog čega trpe i danas i trpjet će dok su žive, vrijedi samo 10.000 eura?! - ljuti se Slišković.

Njihova udruga smatra da bi pravedna naknada bila - jednokratna isplata u iznosu od 150.000 kuna te mjesečna od najmanje 2500 kuna.

Iako Udruga ne štedi kritike na račun ministra i zakona, ipak smatraju da zakon treba donijeti. Matić pak poručuje kako ga kritike neće pokolebati da pomogne žrtvama silovanja koje su mu, tvrdi, u prvom planu.

- Ja sam prvi nakon 23 godine pokrenuo pitanje žrtava silovanja i sada se jedino mene napada - žali se ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:22