BROJNE IZMJENE

MIJENJA SE OVRŠNI ZAKON Sad se plaća i do 620 kuna bez PDV-a ako niste na vrijeme podmirili dug od 100 kuna, saznajte koliko ćete plaćati ubuduće

 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković priprema novi Ovršni zakon
 Goran Mehkek / CROPIX

Izmjene Ovršnog zakona ići će u smjeru da će se ovrhe opet provoditi putem sudskog sustava, napravit će se jedinstveni obrazac za provođenje ovrha nad novčanim sredstvima te će se kreirati sustav koji će forsirati slanje ovršnih prijedloga elektronskim putem preko suda, a trošak ovrha bi se trebao višestruko smanjiti, neslužbeno smo doznali u Ministarstvu pravosuđa.

U Ministarstvu su nam rekli i da će osim tih promjena biti dosta drugih izmjena zakona na drugim područjima te da se radi o kompleksnom zakonskom projektu koji bi najranije mogao biti gotov krajem ove godine i stupiti na snagu u najboljem slučaju početkom 2019. godine. Takve su promjene na tragu slovenskog modela, koji ima sustav elektronske naplate ovrhe na temelju vjerodostojne isprave, a u Ministarstvu pravosuđa tvrde kako će naš sustav biti troškovno jeftiniji od slovenskog, ali i da nije točno da je sadašnji slovenski model troškovno jeftiniji od aktualnog hrvatskog modela.

Prvi korak

Podsjetimo, početni, takozvani nastali troškovi novčane ovrhe na osnovi vjerodostojne isprave - za dug od 100 kuna koji se naplaćuje ako dužnik plati dug u roku od osam dana kada dobije opomenu pred ovrhu - sastoje se, u Hrvatskoj, od rješenja o ovrsi koje izrađuje javni bilježnik i koje u tom slučaju iznosi 60 kuna, troškova javnog bilježnika (u stvari poštanskih troškova) koji iznose 30 kuna, odvjetničke nagrade za izradu prijedloga ovrhe u iznosu od 75 kuna te potvrde ovršnosti (koju naplaćuje javni bilježnik) u iznosu od 30 kuna.

To su sve iznosi bez PDV-a i na to treba “nadograditi još 25 posto troška, a ukupno to iznosi 220 kuna bez PDV-a, odnosno 275 kuna s PDV-om. Takozvani predvidivi troškovi u tom slučaju (za osnovni dug od 100 kuna), koji se obračunavaju u slučaju da dužnik ne plati dug u roku od osam dana, odnose se na pribavljanje klauzule pravomoćnosti koju izrađuje odvjetnik i koja iznosi 250 kuna te na trošak Fine koji iznosi od 80 do 175 kuna i kojeg Fina dijeli s bankama.

Ukupno nastali i predvidivi troškovi zajedno iznose od 525 do 620 kuna, bez PDV-a, odnosno od 656 do 875 kuna s PDV-om. U Ministarstvu su nam rekli da su, nažalost, javni bilježnici i suci tim troškovima redovno pribrajali neke druge procesne troškove koje uopće nisu smjeli naplaćivati, a koji bi iznosili još od 50 do 130 kuna, što bi onda početni trošak dovelo do iznosa od oko 1000 kuna.

Kako do novca

“Svi oni koji su javnim bilježnicima i odvjetnicima osporili pravnim putem te dodatne troškove redovno bi dobivali parnice, ali većina ljudi ili nije znala za to ili nisu imali snage ni novca ići u dodatno parničenje za tih stotinjak kuna troškova koje nisu morali plaćati”, rekli su nam u Ministarstvu pravosuđa.

Novi sustav predviđa, međutim, izradu jedinstvenog obrasca za prijedlog ovrhe, čime bi s trošak nagrade odvjetnika, ako ga netko hoće angažirati, smanjio sa 75 na maksimalno 40 do 50 kuna, tvrde u Ministarstvu pravosuđa. Podsjetimo, i sada angažiranje odvjetnika nije obavezno, ali su ga vjerovnici većinom angažirali, jer je trebalo sastaviti prijedlog ovrhe (koji je jednom kada se uspostavi bio formatiran), a ubuduće će sastavljanje tog prijedloga ovrhe biti sasvim jednostavno. Prijedlog ovrhe će se dostavljati sudu, ali će sud kao “vanjske suradnike” i dalje koristiti javne bilježnike za procesuiranje tih ovrha.

Nadalje, sljedeći takozvani nastali trošak odnosi se na trošak poštanske dostave u iznosu od 30 kuna (provodili su ga javni bilježnici), i taj trošak će morati ostati, jer se ovrha mora dostaviti dužniku. Dosad je dostava išla preporučenom pošiljkom u dva kruga prema dužniku, pa ako se dužnik ne bi “javio”, ovrha bi se objavila na oglasnoj ploči i izvršila bi se nakon roka od 15 dana. Ubuduće bi se, pak, išlo i u treći krug dostave, ali običnom pošiljkom, a istovremeno bi se ovrha objavila i na oglasnoj ploči, ali i u osobnom e-pretincu građanina koji bi onda dobili obavijest izravno i emailom.

Kada je riječ o trošku rješenja o ovrsi koju naplaćuje javni bilježnik, ona bi se sa 60 smanjila na oko 40 kuna, dok bi sasvim ukinulo plaćanje 30 kuna za potvrdu o ovršnosti koju su naplaćivali javni bilježnici. Dakle, takozvani nastali troškovi ovrhe koji se plaćaju ako dužnik plati dug u roku od osam dana pali bi sa 220 kuna bez PDV-a na 110 kuna bez PDV-a, odnosno sa 275 kuna na 137 kuna s PDV-om.

Kada su posrijedi takozvani predvidivi troškovi koji nastaju u slučaju ako dužnik ne plati u roku od osam dana i mora se provesti ovrha nad novčanim sredstvima, u Ministarstvu pravosuđa su nam rekli da će se pribavljanje klauzule vjerodostojnosti u iznosu od 250 kuna koju naplaćuju odvjetnici vjerojatno u cijelosti ukinuti, dok bi se troškovi Fine koji sada iznose 80 do 175 kune također smanjili za 30 do 50 posto. Kako u novom sustavu odvjetnici i javni bilježnici ne bi imali prostora za naplatu dodatnih stavki koje su znale iznositi i do 130 kuna, ukupan trošak ovrhe za dug od 100 kuna iznosio bi od oko 150 do 190 kuna bez PDV-a ili oko 187,5 do 230,6 kuna s PDV-om.

Ukupni troškovi

U Sloveniji za dug od 100 kuna trošak ovrhe trenutačno iznosi 330 ili 412 kuna bez PDV-a, ovisno o tome podnosi li se prijedlog pismenim putem, a ako se angažira odvjetnika, onda se trošak penje za još 127,5 kuna. To je ukupno (s odvjetnikom) od 457,5 do 539,5 kuna bez PDV-a, dok je u Hrvatskoj u slučaju ako dužnik plati dug u roku od osam dana taj trošak 220 kuna bez PDV-a, a ako ne plati u tom roku od 525 do 620 kuna bez PDV-a, odnosno za još oko stotinu kuna više ako javni bilježnici naplate troškove koje su naplaćivali, tvrdi Ministarstva, mimo pravila. Po novom modelu bi u Hrvatskoj taj trošak iznosio oko 110 kuna ili 150 do 190 bez PDV-a, ovisno o tome je li dužnik platio u roku od osam dana ili nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:11