SJAJNA VIJEST

Mila Rončević vratila se kući, njezin otac potvrdio: Liječenje u Americi je prošlo uspješno

Mala Mila se vratila nakon gotovo godinu i pol dana koje je provela na liječenju u Philadelphiji
Obitelj Rončević
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon uspješnog liječenja u Children's Hospital of Philadelphia u SAD-u, Mila Rončević vratila se sa svojim roditeljima u Rijeku. Potvrdio nam je to Milin otac Marin Rončević.

- Ona je sada dobro, liječenje je prošlo uspješno, ali ona je i dalje pet godina u visokom riziku - rekao nam je Marin Rončević, dodavši da oni sada kreću "od nule".

image
Obitelj Rončević
Goran Mehkek/Cropix

Milu, koja boluje od leukemije, u SAD-u je liječio tim onkologa na čelu s profesorom Richardom Aplencom, a za njezino liječenje prikupljeno je više od 37 milijuna kuna. Rončevići su višak novca prebacili u zakladu koju su osnovali kako bi pomogli djeci kojoj su potrebna sredstva za skupa liječenja u inozemstvu, nedostupna u Hrvatskoj. Obitelj Rončević otišla je u SAD s Milom početkom travnja prošle godine, nakon što se cijela Hrvatska digla na noge kako bi se prikupila sredstva za liječenje dvogodišnje djevojčice.

image
Mila Rončević
Privatna arhiva

Prošli mjesec, najavljujući povratak u Hrvatsku, Milin otac nam je rekao da je ona još u posttransplantacijskoj fazi, ali imunorekonstruirana i bez GVHD-a (zdrave stanice primatelja ne napadaju stanice donora), znači bez ozbiljnijih posljedica.

Odlasku u SAD, u jednu od najboljih svjetskih klinika za liječenje leukemije kod djece, prethodila je godina borbe s rijetkim oblikom te bolesti koja se Mili vratila u veljači 2019. Milini roditelji procijenili su da su iscrpljene sve mogućnosti njenog liječenja u Hrvatskoj te su krenuli u prikupljanje sredstava kojima bi se osigurao nastavak liječenja u Philadelphiji. Liječenje u Children's Hospital of Philadelphia koštalo je 2,3 milijuna dolara.

image
Marin i Mila Rončević
Goran Mehkek/Cropix

- Mila je sjajno, odradila je vrlo uspješnu transplantaciju u studenome i potpuno se oporavila bez ikakvih komplikacija i posljedica, što je doslovno nevjerojatno. Zahvalni smo na tome, razumije svatko tko je bio u sličnoj situaciji. Vraćamo se uskoro, nadamo se kroz mjesec dana, ako Bog da i ako letova bude - rekao je za Jutarnji list njezin tata Marin početkom srpnja.

image
Sanja Matijević Rončević i Mila Rončević
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 19:55