NOVE MJERE

MILANKA OPAČIĆ ‘Ovih 24 mil. kuna pokrit će i školske obroke za siromašne’

 Goran Mehkek/CROPIX

Obitelji s djecom koje osobito teško žive, ali ipak ne ispunjavaju rigorozne kriterije za socijalnu pomoć, moći će u ovoj godini računati na konkretnu pomoć u plaćanju obroka u školskoj kuhinji, nabavi školskih potrepština ili volonterskoj potpori u svladavanja gradiva. Ministarstvo socijalne politike osiguralo je 24 milijuna kuna koje će dodijeliti organizacijama civilnog društva upravo za te namjene.

- Sustav socijalne skrbi često je krut i, zbog nekoliko kuna veće zarade od predviđenog cenzusa, u njega ne mogu ući pojedine obitelji koje sasvim sigurno teško žive. Primjerice, samohrana majka s plaćom od 2400 kuna i troje djece nema pravo na pomoć sustava. Organizacije civilnog društva mogu propisivati mnogo labavije kriterije i brže reagirati. Upravo su projektima za ovakve obitelji namijenjena dodatna sredstva - rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Istaknula je da država ukupno iz proračuna za razne socijalne naknade daje 3,5 milijardi kuna, a nevladine udruge za sve vrste projekata dobit će oko 175 milijuna kuna, 20 milijuna više nego lani. Novac je osiguran boljom kontrolom sredstava Hrvatske lutrije. Osim djeci iz socijalno ugroženih obitelji, namijenjen je i široj pomoći siromašnima, otvaranjem socijalnih samoposluga, te starijim osobama, osobito uslugama prijevoza za stanovnike prometno izoliranih područja.

Natječaji za te projekte bit će objavljeni u prvoj polovici ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 14:14